Terminator: Megváltás (Terminator: Salvation – 2009)

Rendezte: McG
Főszereplő(k): Christian Bale, Sam Worthington, Anton Yelchin, Moon Bloodgood
Történet: A gépek elleni háború elég hosszúra nyúlt. Amikor egy különös férfi, Márcus Wright megjelenik a színen, John Connor nem tudja, hányadán is kell vele állnia. Elég hasonló a felfogásuk, és amikor úgy tűnik végre megvan a titkos fegyver a gépek ellen, együtt indulnak el a Skynet központjába.
Amikor manapság arról beszélnek, hogy Schwarzenegger papával készül a Terminator 5, akkor mindig ilyen WTF nézéssel tolom, ugyanis kérdem én: volt valaha negyedik rész? Az idehaza is sokak által Terminátor 4-ként kezelt epizód ugyanis nem egy folytatás volt, hanem egy esetleges új trilógia kezdete, amire akár a manapság divatos reboot jelzőt is ráhúzhatnánk szerintem. Egy kis múltidézés következik.


Mivel az első rész már-már sci-fi horrorja, illetve a második rész tökéletessége után a harmadik Terminator-film hatalmas csalódásként ért anno, ezért emlékszem, hogy szinte vágtuk a centit, mikor érkezik már meg a Salvation. Rengeteg jó előjel volt, hiszen McG előtte több remekbeszabott videoklipet rendezett, illetve a két Charlie angyalai is jól sikerült, Christian Bale nagy kedvenc, a sztori is bizsergetően jó volt, még Sam Worthington jelenléte sem zavart. Ráadásként ott volt még a szintén kedvelt Anton Yelchin, Helena Bonham Carter, Moon Bloodgood. Bizakodva vártam tehát a filmet.

Aztán jöttek az első kritikák, amik mindenek voltak, csak pozitívak nem, az anyagi bukás, és kicsit féltem, hogy ennyi jó előjel ellenére sem sikerült jól a film. Aztán megnéztem, és a mai napig sem értem, hol, hogyan, mikért és miért siklott ez félre az amiknál, meg úgy szinte mindenkinél. oké, kezeljük külön, amennyire lehet az eredeti trilógiától. Egy női terminátor, borzalmas kivitelezéssel, az oké, de ez a poszt-apokaliptikus vízió már nem? Még most sem értem, hogy mi a fő problémájuk ezzel a mozival.

McG rendezése erőteljes, a színvilága pazarul illeszkedik a film hangulatához, a vágások, beállítások mesteriek. Látható, hogy mire ment el a 200 millió dolláros büdzsé. A színészek nem csak a kötelezőt hozzák, hanem olyan élettel ruházzák fel a karaktereket, amitől egyfajta pluszt kapunk, amit eddig még nem érzékeltünk. Anton Yelcin például annyira pofátlanul hasonlít a fiatal Michael Biehn-re, hogy nem csodálom azért, hogy sokan negyedik epizódnak tekintik a Megváltást. Worthington vastagon élete (eddigi) legjobbját hozza, Bale pedig ugyanolyan hibátlan alakítást nyújt, mint mindig. Kiemelhetnék egyenként minden fontosabb szereplőt, de feleslegesnek érzem. Mindenki belerakta, amit bele kellett egy ilyen kaliberű moziba. A zenék szintén jól sikerültek, ahogy a különböző kikacsintások is az első két részre.

A bukás tompításaként kiadott Machinima-sorozat címre keresztelt animációs sorozat nem lett a legjobb (majd egyszer kivesézem azt is), ahogy a filmből készült játék sem, viszont ezek sem tudtak tompítani a szememben a Megváltás megítélésén. Sokadik megtekintés után sem találtam hibát benne.

Felesleges tovább szaporítani a szót: A Salvation szerintem egy hibátlan mozi lett, amit megtoldottak egy kiváló magyar szinkronnal, remek dvd-kiadással, még jobb blu-ray kiadással, így kötelező vétel volt, hogy elfoglalhassa a polcon méltó helyét.

Köszönet a DVD-ért és a Blu-Ray-ért az esztergomi Babits Könyvesboltnak! (e-konyveshaz.hu)

10/10. Nálam alapvetés.

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás