Romantikus Erőszak: Szabadság, szerelem! (2014)

Napjaink egyik legfontosabb nemzeti-rock zenekara, a Romantikus Erőszak idén egy különleges lemezzel jelentkezett, amelyen csupa Petőfi vers megzenésítést hallhatunk. Először kicsit felszisszentem a koncepción, mert nem igazán tudtam elképzelni ebben a oi-zenei közegben azokat a verseket. A RomErt idestova 14 éve hallgatom, szóval biztos voltam benne, ha valaki, hát Balázs meg tudja ezt csinálni jól.

Már a kezdésnél megörültem, hogy zeneileg kicsit visszakanyarodás ez a korong a Magyar História X és az Itthon vagyunk irányvonalhoz, megfűszerezve a későbbi lemezek legjobb pillanataival.  Ráadásul ehhez illeszkedő hangzást sikerült keverni, ami az érdi 440 stúdió és Sáfár Öcsi érdeme. Az új Szent Suhancok EP-nél is érezhetően sokat dobott a hangzás a dalokon, hiszen a stúdió által használ analóg technika az, ami igazán fekszik ehhez a muzsikához. Old-School muzsika, old-school sounddal. Hibátlan hangzás.

A 10 dalhoz, illetve a digipack verzió bónuszdalához jól lettek összeválogatva a versek, igyekeztek elkerülni a klisés dolgokat, illetve a szokványos strófákat. Egyetlen kötelező vers szerepel csak, ám mivel ez a bónusz dal, ezért inkább nem árulnám el a címét. Az Európa csendes, újra csendes című vershez az Illés hangszerelését használták fel, Vári-Kovács Péter színművész szavalatával megkockáztatom, hogy simán eléri az eredeti színvonalát. (Meg is lepődtem, hogy Illés-feldolgozást találok a lemezen.) A Föl!, a Csatában, a Székelyek, a Véres napokról álmodtam, vagy A bilincs a pattogósabb, oi-osabb vonalat képviseli, egyfajta múltidéző jelleggel, de mégis előremutatóan. Mindig is szerettem az ilyen dalaikat, Balázs hangja itt kellőképpen harcias, tényleg olyan, mintha csatába hívna. A Van-e mostan olyan legény ska-szerű zenéje kicsit meglepett, kicsi Fals-utánérzésem lett tőle, ami mindenképpen jó, hiszen ebben a műfajban kevés alapabbnak számító banda van náluk. Ám nincsen Romantikus Erőszak lemez népzenés hatások nélkül, így ezúttal is van ilyen dal a korongon. A Szerelem, szerelem csodálatos, érzelemgazdag énekkel egy igen üde színfolt, míg a Toborzó a lemez lezárásaként egyben a legjobb dal is a Szabadság, szerelmen. Ezt ad alt képes vagyok többször is meghallgatni egymás után, annyira magával ragad a dallama, és az énektémája. Hibátlan remekmű.

Nagyon vártam ezt a lemezt, és nem kellett csalódjak benne. A RomEr egy olyan lemezt rakott le, mely méltó az irodalmi alapanyaghoz. Megkockáztatom, hogy 10 éve nem csináltak ennyire jó lemezt. Minden dal olyan, amilyennek lennie kell. (Egyedül a magyar duda kevés rajta picit.) Egyetlen dolog hiányzik csak nekem róla, mégpedig a hiba.
Csúcspont(ok): Föl!, Van-e mostan olyan legény, A Székelyek, Véres napokról álmodtam, Toborzó
Mélypont(ok): Lemaradtak!

10/10. Nem is lehetne kevesebb! Az év nemzeti rock lemeze!

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás