Romantikus Erőszak: A Hazáért EP (1. Rész: Piros – 2015)

Még egy éve sincs, hogy a Romantikus Erőszak kiadta a Petőfi versek feldolgozásából álló Szabadság, szerelem! című lemezét (Bővebben itt: https://ricsandgreen.hu/romantikuseroszakszabadsagszerelem2014.rag ), erre máris itt a folytatás, méghozzá 3+2 dal képében! Mivel azzal a lemezzel eléggé magasra tették a lécet Sziva Balázsék, kíváncsi voltam, ezúttal sikerül azt megugrani.

A három új dal elég impozáns. A nyitó, A Hazáért tétel egy kicsit könnyedebb hangulatú, mégis magvas gondolatokkal teletűzdelt induló, amit simán el tudnék képzelni akár a Magyar Válogatott indulójaként is, az öltözőben jelenleg szóló förmedvény borzalmak helyett. Bese Botond dudajátéka egyfajta mosolygós, együtt éneklős színezetet ad a dalnak, amire a hejj-ho és az Ó-Ó-Ó-zás remekül ráerősítenek.
A második, Huns Not Dead akkora energiabomba, hogy ha ebből nem lesz közönségkedvenc, akkor valószínűleg semmiből. A RomEr-re mindig is jellemzőek voltak a régisulis punk-hatások, ez most is erősen visszaköszön, és talán a dalcsokor legjobb tétele kerekedik ki belőle. Még az angol nyelv  sem hat idegenül a refrénben, hiszen a dinamika csak azt eredményezi, hogy könnyebb együtt üvölteni velük, mintsem fennakadni ezen.
Az új dalok közül utolsóként lemezre kerülő harmadik tétel, a Nem kell, pedig egy jóféle ska-punk sláger, szintén vidám dallamokkal, táncolható ritmusokkal és egy hatalmas meglepetéssel. Ez pedig nem más, mint a dal vendége, Bajna, egy Székely rapper, egészen pontosan Csíkszeredáról. Amikor a kiajánlót olvastam a lemezhez, nagyon izgalmasnak találtam ezt a párosítást, mert Bajna dalaiba belehallgatva teljesen érthető, hogy ez a kooperáció létrejött. Olyannyira természetesnek hat a dalban a rapje, hogy eszembe sem jutott megrökönyödni rajta. Sőt, éppen ellenkezőleg, nagyon is kell az oda!
A két akusztikus bónusz pedig ismét olyan klasszikusok, amiket már jól ismerünk, természetesen egészen más köntösben. Balázs remekül bizonyította már többször is, hogy bármelyik dalukat képes lemezteleníteni akusztikusra úgy, hogy a dal éle és lendülete megmaradjon. Ezúttal is ez történt, mindkét átirat hibátlan lett.

A borító most is nagyszerűen illik a dalok hangulatához, akár bakelit méretben is elnézegetném. A legfontosabb változás az előző hanganyagokhoz képest, hogy a felvételek most Weisz Kicsi stúdiójában zajlottak, aki zenei rendezőként is közreműködött a dalokban. Ezért a hangzás most kevésbé analóg, inkább kicsit modernebb lett, viszont semmiképpen sem lett túlpolírozva, vagy elrontva, a sound abszolút passzol a dalokhoz.

Amennyire gyorsan érkezett ez az EP, annyira elégedett vagyok vele. A kiajánlóban szereplő hatások Beatrice, a Vidám magyarok korszakból (A Hazáért), Exploited (Huns Not Dead), vagy a Ballagó Idő és a Skanzelizé (Nem kell) abszolút érezhető, remek érzékkel ahhoz, hogy a tiszteletadás és hagyományápolás zenei téren is kellő hangsúlyt kapjon. Csak ismételni tudom magam a tavalyi lemezhez képest: a magyar História X óta nem született ennyire ütős RomEr anyag. Nagyon egyben van most a zenekar, és ez a dalokon is érezhető, a koncerteken meg pláne. Remélem, még sokáig így lesz, és a beígért két EP-re (Fehér és Zöld) sem kell sokat várnunk!

Rendelés, info: https://www.romantikuseroszak.hu/
Követés, info: https://www.facebook.com/szivabalazsOfficial

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás