Prosectura: Földi nyalandók (2015)

8 lemezmentes év bizony hosszú idő, főleg, ha azt két elég jól sikerült korong előzi meg. Hazánk elsőszámú pisi-kaki punk zenekara végre kiadta legújabb lemezét, amiben gyökeresen kifordult világából a zenekar!

Na, és most újra komolyra fordítva a szót: itt kérem, semmi változás nincs. Ez a csapat továbbra is ugyanolyan hülye, mint régen volt, és a zenéjük sem lett progresszívebb. Őszintén? Számított erre bárki is? Kötve hiszem! Arra viszont annál inkább, hogy egy kicsit hosszabb anyagot kapunk, ám előre hallom a fülemben Imre Norbi szavait: a kevesebb néha több! Jelen esetben ez akár az anyag mottója is lehetne. A Földi nyalandók követi a korában kitaposott utat, újfent van itt minden, amitől kellően megbotránkozhat a kispolgár: szex, politika, szex, beszólogatás és ezek kombinációja. Ja, és szex.

A nyitó Ádeszkó bármelyik klasszikus lemezen elfért volna, annyira tipikus Imre-féle önirónia, nagy adag maró gúnnyal nyakon öntve. Nem csodálom, hogy klipesítve lett. Kb. eddig tartott a korábban sem létező aggodalmam a koronggal kapcsolatban. Sorjáznak is szépen a dalok, a legjobb hagyomány szerint, egyedül a Függök az, ami nekem kilóg a sorból, és nem nyert hangszórót. Nem rossz, nem rossz, de sem szövegileg, sem zeneileg nem lett eltalálva rendesen. Szerintem a koncerteken sem lesz túl nagy favorit belőle, ha bekerül a programba. A másik ilyen még a záró Új lemez című, inkább Outro-nak nevezhető szösszenet. Vicces, meg minden de teljes értékű dalnak azért kicsit erős. Viszont a címadó, a Boldog Születésnapot!, vagy az elsőként kihozott Bennem háló… abszolút telitalálat! Szóval ha úgy nézzük, hogy tízből nyolc, azért az korántsem egy rossz arány!


A közönségfinanszírozással összerakott lemez kellően punkosan szól, vagyis karcos, nyers, mégis kivehető minden, panaszra semmi okunk nem lehet, főleg ilyen árfekvés mellett. A borító is Sectúrás lett, szóval fanyalgás helyett inkább hátradőlök, bontok egy sört és hagyom, hogy győzzön a Bennem háló f..z, hogy stílszerű legyek! 8 év után új lemez, örüljünk Neki, főleg, hogy ezzel párhuzamosan újra hozzáférhetővé vált a teljes diszkográfia, és egy új koncert DVD is megjelent! Kell ennél több? Naná, hogy kell! Méghozzá az, hogy valaki mondja már el nekem: Ki a tököm az az M.O.D.T.?
Csúcspont(ok): Ádzseszkó, A bennem háló…, M.O.D.T., Földi nyalandók, Maradtunk, Múlt
Mélypont(ok): Új lemez, Függök

10/8 Rövid, rövid, de ettől kuss a pofámnak, végre megvan!

Köszönet a CD-ért az esztergomi Babits könyvesboltnak! (https://www.facebook.com/babitsbolt/)

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás