Pillanatok alatt elveszthetsz mindent…-Szakácsi Greg-Sledgeback interjú (2015.10.14.)

Amikor fiatalabb koromban rákaptam a punkos muzsikákra hatalmas kedvencem lett, többek között a C.A.F.B. is. Amikor az ezredforduló környékén Greg eltűnt a képből, akkor vele együtt a rajongásom is megkopott, így amikor a Grungery oldalán felbukkant az interjú Greggel ( https://grungery.hu/drogok-punk-seattle-beszelgetes-szakacsi-greggel-sledgeback-es-c-a-f-b-enekesgitarosaval/ – Ennek elolvasáa után érthető lesz a címválasztásom!) a miértekről és hogyanokról, akkor elöntött a jóleső nosztalgia, és némi beszélgetés után úgy döntöttünk, csinálunk egy picit másabb jellegű interjút Nektek, hogy a R&G Olvasói se maradjanak ki a jóból! Ráadásul Greg egy ajándékot is küldött Nektek, hiszen ha végigolvassátok az interjút, akkor a jutalmatok egy link, ahonnan az első Sledgeback lemezt tudjátok ingyenesen letölteni! 🙂

– Ha azt mondjuk idehaza, hogy Sledgeback, lehet nincsenek képben az emberek. Ám ha azt mondom, hogy C.A.F.B., akkor azért már jóval többen. Ha valaki esetleg nem olvasta a grungery.hu nagyszerű interjúját Veled, annak kedvéért röviden összefoglalod, hogy mi is az a Sledgeback?
– A Sledgeback együttest 2004-ben alapítottam Seattle-ben, mint projectet a C.A.F.B. mellett. A 2004-es Naiv című C.A.F.B. lemez után úgy döntöttem, csinálok egy zenekart, amiben a C.A.F.B. korábbi ízét viszem tovább angol nyelven. Nem gondoltam semmi komolyra, de ez pár hónappal az alakulás után megváltozott, mikor a Sliver Records leszerződtette a csapatot. Ezzel együtt egyértelműen több időre volt szükségem a Sledgeback miatt, így befejeztem a C.A.F.B.-s tevékenységemet. (Legalábbis egy időre). A csapattal hamarosan lenyomtunk jópár turnét az USA nyugati partján, majd jöttek a további lemezek az USA-ban, Hollandiában majd 2012-ben Németországban. Játszottunk a 2005-os Warped Tour keretein belül és más fesztiválokon. 2004 és 2014 között jónéhány személyes kedvencemmel is színpadra léptünk, mint a Flogging Molly, The Casualties, T.S.O.L, The Briefs, D.O.A., Real McKenzies, Koffin Kats, MDC, One Way System, Flatfoot 56, Angry Samoans, Accussed, Civet, The Generators.. akikre emlékszem.
– Ez a zenekar már nem újkeletű, több híres arc is megfordult benne, most pedig új lemezen dolgoztok. Az előző, Land Of The Freak lemezetek eléggé fülbemászó és ütős volt. Mit várhatunk az új korongtól?
 -Igen, ahogy mondod. 2014-ben volt 10 éves a banda és az idők folyamán volt néhány igen jó zenésztársam a keretben. Sokszor röhögök ezen, mikor arra gondolok, hogy minden egyes tag aki játszott velem a Sledgeback-ben, jobb volt a saját hangszeren mint én. Például Parker Lundgren aki ma Queensryche gitárosa, vagy mostani dobosunk Tim Mullen aki a Himsa nevű metál csapatban hadonászott a dobok mögött anno. Guy Lacey es Shawn Trotter a seattlei rock csapat, a War Babies tagjai voltak mielőtt a Sledgeback sorait erősítették 2006 es 2011 között. A mostani basszerosunk, Justin McCawley például az igen jófajta punk-hc csapat az Insurgence tagja is a Sledgeback mellett. Ő például jónéhány bulit is nyomott olyan klasszikusok vendégeként, mint a Rancid vagy a Dropkick Murphys. Így láthatod, volt kiktől tanulnom..hahahaha.
A legfőbb különbség az előző anyagokhoz képest, a Magyar nyelvű dalok megjelenése lesz. Az anyag minimum 50 százaléka az anyanyelvemen fog elhangzani. Ennek több oka is van: Régi vágyam volt, hogy legyen Magyar Sledgeback anyag is, illetve az, hogy felvett dalok nagy része eredetileg egy C.A.F.B. anyagra készült, de mivel a zenekar nem igazan tartott igényt az adott dalokra, így a Sledgeback lemez keretein belül szeretnem őket kiadni.

– Az amerikai rajongóitok mit fognak szólni a magyar nyelvű dalokhoz szerinted? A bandát könnyű volt rávenni a magyar nyelvű dalokra?
– Őszintén szólva igen. Sokan mondták mar régebben is, hogy kellene pár dal az anyanyelvemen is. Tetszett nekik néhány régi C.A.F.B. anyag, mint például a -Minden-ható- (1999), így végre arra az elhatározásra jutottam, hogy megteszem ezt is. Ezen felül régi almom volt az is, hogy a Sledgeback repertoárjában legyen Magyar anyag, mint azt említettem is fentebb. Sok arcot ismerek itt, aki megszerezte az 1999-es Minden-ható és az 1993-as Ne bízz senkiben! című C.A.F.B. albumokat, a Sledgeback-nek köszönhetően. Mivel a C.A.F.B. mostani tagjai nem tartottak igényt az új dalaimra ez igencsak kapóra jött, hogy a Sledgeback lemezre is tehessem őket. Persze ezek már mind amerikai felvételek voltak. Amúgy is jobban illenek a Sledgeback lemezre, mivel a stílus és dalok, ahová a C.A.F.B. nélkülem jutott az utóbbi években, egyáltalán nem tükrözik azt, amivel a csapat a 90-es években ismertté vált. Így számtalan olyan Magyar barátom és hazai szakember is azt javasolta, hogy inkább Sledgeback lemezen jelentessem meg őket. Volt olyan kritikus, aki azt mondta,hogy a C.A.F.B. jelenlegi felállása amúgy sem tudná ezeket a dalokat élőben, stílushűen előadni.
A csapat tagjai rendben vannak a Magyar szövegekkel. Példának okáért: a májusi Magyar koncertem előtt a Sledgeback tagjaival gyakoroltuk a C.A.F.B. dalokat együtt. Úgyhogy nekik nem volt semmi bajuk, meg akkor sem ha egy másik banda koncertjére kellett velem gyakorolniuk.


– Hamarosan lesz egy közös amerikai turnétok a Tankcsapdával. Itt már fogtok magyar nyelvű dalokat játszani? Készültök valami extrával erre a kanyarra? Hogy jött létre ez a kooperáció?
– Lehetséges, hogy betolunk egy vagy két Magyar nyelvű dalt is, a dallistát meg nem véglegesítettük. Ha nem az újakból, akkor a régiekből talán igen. Például a Sledgeback Pants off című dalát lehet, hogy Magyarul éneklem majd. Ez a 2004-es C.A.F.B. lemezen Utazás címmel jelent meg.
Végül is ez már magában extra, mivel utoljára 1992-ben játszottam a Tankcsapdával, Pesten, az akkori Fekete Lyuk színpadán. Ez majdnem pontosan 23 éve volt. Akkor nem gondoltam én sem, hogy több, mint 2 évtized múltán Hollywood-ban nyomjuk a következő bulit együtt. Lukáccsal utoljára 1998-ban találkoztam, amikor az Auróra 15. szülinapi buliján voltunk meghívott vendégek egy-egy dalra. Azt hiszem akkor Lukács, Nagy Feró, Hangya és jómagam köszöntöttük a színpadon a 15 éves Aurórát. Úgyhogy ez nekem is nagy dolog most hidd el.
A közös USA bulik egyszerűen álltak össze. Az otthoni promoterem, Orsi sokat segített ebben, a Tankcsapda nagyon készséges és nyitott volt az üggyel kapcsolatban. Rövid egyeztetések után gyorsan leszerveződött minden. Ebben semmi különös nem volt igazából, nagyon rendesek voltak a Tankok.
– Orsit jó is, hogy említetted, hiszen nagyon készségesen dolgozik a Sledgeback hazai népszerűsítésén. Ez már az előszele annak, hogy hamarosan idehaza is meghallgathatunk Titeket élőben?
– Igen. Orsival több, mint 25 éve ismerjük egymást. Osztálytársak voltunk a suliban, mindketten a békási lakótelep rémei közé tartoztunk.
Megvannak már a tervek, hogy végre otthon is felléphessünk. Eddig különböző okokból nem jött össze a dolog, de ha minden igaz, 2016-ban végre sikerülhet. Ez azért sok mindenen múlik, de ha megyünk, akkor több koncertet is játszunk majd.
– Mennyire más a Sledgeback szövegvilága a C.A.F.B.-hez képest?
– Szerintem igazából hasonló, egy-két kivétellel. Talán a C.A.F.B. kicsit sötétebb lehetett, az akkori életvitelem miatt, de a Sledgeback is hordoz ilyen színeket a szövegekben. A lényeg az, hogy olyan dolgokról van szó a Sledgeback szövegeiben, amik megtörténtek velem, vagy hozzam közel álló emberekkel.
– A zenei hatásaid sokat változtak az elmúlt húsz évben?
– Igen is, meg nem is. Alapvetően mindig nyitott voltam a műfajok terén: kedvenceim nagy többsége punk vagy rock, de sokszor találom magam a blues és a jazz albumaim közöt is. Zenekarok amiket annak idején szerettem, ma is a hatásaim, mint GBH, Therapy?, Cockney Rejects, The Clash, Ramones vagy éppen az Alice in Chains es Soundgarden. Ezek a zenekarok mindig is közel álltak hozzám, de előveszem néha a Fear factory-t, illetve az Auróra lemezeket is sokszor.
– Mikor az új Sledgeback lemezt írtad/írtátok milyen érzésed volt a daloktól? Hasonló lesz az anyag a tavalyi Land of the Freak-hez, vagy teljesen más?

Alapvetően a hangzásvilág hasonló, úgy érzem, viszont a Magyar nyelvű dalok miatt színesebb lesz az anyag. Ezen kívül sokszor kísérleteztem a gitárhangzással,  4 különböző gitárt használtam az anyagon, amitől ízesebb lett a sound. Ettől függetlenül a hangzás Sledgeback lesz, ami kicsit hasonlít a régi, 90-es évek C.A.F.B. anyagaira.
– Mit gondolsz, meddig juthat a zenekar Amerikában , illetve Európában?

– Igazából ezt sosem lehet tudni, viszont tündérálmokat sosem kergettem. Inkább úgy látom a dolgot, hogy addig érdemes csinálni, amíg élvezed. Abban a pillanatban, ahogy teherre válik a dolog, abba kell hagyni. Ez átjön a zenén és beleissza magát a lemezekbe, mint a méreg. Nekem már az nagy dolog volt anno, hogy elkezdhettem a Sledgeback-et Amerikában és turnézhattam itt. Ha ezt meg 15 évig tudom élvezettel csinálni, akkor elértem mindent amit akartam.

– Milyennek írnád le nekünk Seattle-t? Te, aki régóta él kint az Egyesült Államokban, hogy látod, létezik az Amerikai Álom a valóságban is, vagy csak a filmeken?
– Huh. Ezt nehéz lenne korrektül elmagyarázni. Szerintem van lehetőség arra ,hogy sikeres legyél és normális életet élj. Ez biztos. Viszont ezt lerombolni is nagyon könnyű itt. Pillanatok alatt elveszthetsz mindent. Én azt hiszem, az almaid egy részét meg tudod valósítani, de ehhez szerencse is kell. A filmekben látható dolgok nagy része pedig nem tükrözi az amerikai valóságot szerintem. Például láttam  még a -Paradicsomnak- nevezett helyen, a Hawaii szigeteken is nagyon szegény embereket.
– Mit csinál Greg 2015-ben, amikor nem zenél? Mivel foglalkozol? Mi a hobbid?
– Egy koncert és rendezvény világítási cégnél dolgozom a fénypultokon, ezek szoftverjeiért vagyok felelős. A cég nagyobb rendezvényekre, turnékra, filmekhez, TV-knek és koncertekre szolgáltat világítástechnikát. Színházaktól egészen a Mötley Crüe msotani turnéjáig. Ezek egy részén én dolgozom.
Hobbijaim? Mivel zenével foglalkozom, így elsősorban ehhez kapcsolódó dolgok. Nagyon szeretek videókat készíteni, azzal is sokat foglalkozom. Ezen kívül szeretek utazni, új dolgokat megismerni.
– Mi az örökös 5 kedvenc:
Film: Thursday, Fargo, Csapd le csacsi, Taxi driver, Analyze this
Zenekar: Therapy?, Social Distortion, Freeze, GBH, The Clash


– Kimaradt valami esetleg? Hozzátennél valamit?

– Ha bárkinek bármilyen kérdése van a zenekarral kapcsolatban, nyugodtan írjon a Facebook oldalunkon, vagy akár az én személyes profilomon is!
– Üzensz valamit az Olvasóinknak?

– Először is szeretném szívből megköszönni mindenkinek, aki segít és segített! Nagyon jól esik és büszke vagyok arra, mennyi jószívű Magyar barátom és ismerősöm támogat! Ez mindennél többet jelent… Ezen kívül meg egy fontos dolog: sose add fel álmaidat! Ne érdekeljen, ha azt mondják gyerekes vagy, vagy amit akarsz az elérhetetlen! Hallgass az ösztöneidre, legyél önmagad!

People-s Coice (2004) Lemez:  https://mega.nz/#!Qot3gZTB  
Sledgeback:
  https://www.facebook.com/Sledgeback-8302871859/
Greg: https://www.facebook.com/gaborhunszakacsi?fref=ts

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás