Paddy and the Rats interjú

A Paddy and the Rats egy ír kocsmapunk zenét játszó brigád Miskolcról, bár lassan szerintem már senkinek sem kell bemutatni Õket. A hatalmas hangulatot teremtõ, és remek koncertet adó brigád énekese, Paddy állt diktafonunk elé, és válaszolgatott kérdéseimre. (Halkan megjegyzem, hogy sem Paddy, sem Bence, sem én nem voltunk már szomjasak, ha értitek mire gondolok… 🙂 )

Köszi, hogy vállaltad az interjút. Elsõ kérdésem: Mi újság Veletek?
– Köszönjük szépen, nagyon jól vagyunk! (nevet)
Annak, aki nem ismeri, bár már hála Istennek több helyen is kezdenek Veletek foglalkozni, hogyan mutatnád be a Paddy and the Rats zenekart?
– A Paddy and the Rats egy ír kocsmapunk zenekar, ami 2008-ban alakult, ha hullarészegen beszélek, ki tudod majd szedni a szavaimat?
Persze! (nevetek)
– Akkor jó! (nevet) Csak mert már megittam egy liter bort, legalább! (nevet) Mikor megalakultunk, egy punk bandát szerettünk volna létrehozni, csak gondoltuk, hogy kurva sok punk zenekar van, és ki kéne ezt az egészet valamivel bõvíteni. Így jött az ötlet, hogy legyen mondjuk az ír zene, mert azt kurván szeretjük. Tök pörgõs, meg a punk zene is. A két mûfaj külön-külön is nagyon energikus, együtt pedig egy energiabomba. ezért gondoltuk, hogy megpróbáljuk összehozni ezt a két mûfajt. Így alakultunk.
Ha jól emlékszem, az elsõ lemezetek az Alexandránál jött ki, ugye?
– Igazából Õk csak terjesztik, de ez egy saját kiadás.
Hogy jöttek Õk képbe?
– Megkerestük Õket, és mondták, hogy oké! Tetszett nekik az ötlet.
Ezt örömmel hallom, hogy van olyan kiadó, aki foglalkozik olyan zenével is, amivel kellene, nem csak a popszeméttel. A következõ kérdésem pedig az lenne, hogy miért pont Paddy? És persze miért pont Rats? Ezt Bence követelte, hogy kérdezzem meg!
– (nevetés) Szerettük volna, hogy a zenekarnév utaljon az ír vonalra is, meg a punk vonalra is. A Paddy a Patrikból jött. Az írek védõszentje Szent Patrik. A Patrik beceneve az íreknél a Paddy. Meg az angolok gúnyolják Õket úgy, hogy Paddy. A Rats pedig a punk vonalra utal. 
Ha most elnézel jobbra látod, hogy Bence most örül, mint majom a farkának. (nevetés)
– Mondta nekem is, az elõbb kint megbeszéltük. (nevet)
Kit tartotok fõ hatásaitoknak?
– Alapvetõen nekem a Pogues. Ez egy nyolcvanas évekbeli ír punk zenekar, de annyira nem volt punk, mert nem volt benne torzított gitár. Õk londoniak, és az énekes-dalszerzõjuk, Shane McGahen Õ ír. Õk ötvözték elõször az ír népzenét punk elemekkel. Ugyanúgy gitár volt benne, meg basszus, meg dob, csak a gitár nem volt torzítva. Ezen kívül Dropkick Murphys, Floggong Molly, tehát akik 2000-es évek ilyen…
(Itt Maróti Attila barátunk kicsit megzavarja a társalgást egy koccintás erejéig… :))
– Ám ezek mellett ránk nagy hatással volt a Sex Pistols, meg a hetvenes évek punk zenéi, leginkább Angliából. Sex Pistols, a The Clash, bár mondjuk a Ramones, vagy Iggy Pop-ot is említhetjük, bár Õk mondjuk pont New-York-iak. Ez a része, a punk vonal inkább az attitûdben volt hatással. Legyen ez a flegma, leszarom, kekeckedõs punk. A folk vonal meg a Dubliners, ami egy nagyon híres ír autentikus zenekar. Mondjuk a Dubliners nagy hatással volt a bandára.
Az elsõ Rockinform válogatáson voltatok Ti rajta. Arra milyenek voltak a visszejelzések? Én például ott ismertelek meg Titeket.
– Arra volt egy nagyon jó kritika, ezt lehet hogy pont Te írtad.
Nem… (nevetés)
– Hála Istennek, legalább más is foglalkozik vele! (nevetés)
Nem írtam még a válogatásról, de majd fogok.
– Volt egy nagyon jó kritika, ami az egész lemezt jellemezte, és az esett nagyon jól, hogy azt kiemelte, valami ilyesmi volt, hogy miután azt hitte nem érheti meglepetés, a végén egy tökéletes, tök jó kocsmazenére bukkant. Ami óriási felüdülés volt, mert voltak elég szar dalok is a lemezen. Ezt az úriember mondta… Mondjuk szerintem is… Ezt majd kivághatjuk… (nevetés)
Nem vágunk ki semmit! (nevetek)
– Akkor ne vágjátok ki! (nevetés) Volt egy két kurva szar dolog rajta tényleg. De Neki felüdülés volt, hogy a végén van valami egyedi, tök új dolog, és ez nekem nagyon tetszett.
A lemezetek még friss, de van már terv, hogy a következõ mikorra készül el?
– Hát szeretnénk jövõ tavasszal kihozni egy új lemezt, de nyilván ehhez dalok is kellenek. Most úgy állunk, hogy van körülbelül egy dal… (nevetés) Igazából tavasszal végig turnézunk, ez a lemezbemutató turnénk. Mivel tavasszal nem lesz idõ dalt írni, ezért õsszel nekiállunk. Nem akarunk sok idõt két lemez között. Nem akarjuk, hogy a következõ 2012-ben jöjjön ki, mert az emberek felejtenek. Annyi zenekar van, hogy állandóan hatások érik az embereket. Állandóan új zenekarokra találnak. Szeretnénk a köztudatban lenni, vagyis évente, legalábbis az elsõ pár évben, évente lemezt kiadni. És nyilván nem szar lemezt, ezért próbálunk minél jobb dalokat írni. Tehát õsszel dalírás, és következõ január stúdió, és következõ január… Január? Április-március… Igen? Hulla részeg vagyok… (nevetés) Tehát április-májusban pedig lemez.
Az elõbb diktafonon kívül elmondtad a véleményed a letöltésrõl. Ezt elmondanád az interjúba is?
– Alapvetõen a letöltéssel nincsen baj, mert az emberek kurván nem vesznek cd-t. Én azt mondom, hogy töltsenek le, pénzért. Meg azt is mondom, hogy akinek nincsen pénze, az töltsön le ingyen. (nevet) Ez lehet, hogy hülyén hangzik a számból, mert zenészek vagyunk, és ebbõl keressük a kenyerünket, de az a baj, hogy sok ember nem tudja pénzért letölteni a zenét, sokan úgy is hozzájutnak ingyen. De akkor jussanak hozzá, legalábbis egy kezdõ zenekarnál. Jusson el hozzájuk, hallgassák, jöjjenek el a koncertre. Az a baj, hogy olyan világot élünk, hogy inkább koncertekbõl lehet megélni. Bár a mai este alapján nem úgy tûnik, hogy ebbõl meg fogunk élni. (nevetés) Majd meglátjuk. Szóval, a zene egy olyan dolog, ami jusson el minél több emberhez, legyen ott náluk, de ha van pénze, és úgy gondolja, hogy tud rá áldozni, akkor viszont áldozzon rá tényleg. Ám sok embernek van biztos nagyobb gondja is, mint hogy lemezt vegyen. Van, akinek kenyérre nem telik, mert gazdasági válság van, meg ilyen szarságok. Töltsék le inkább, hallgassák, legyen ott mindenkinél. De alapvetõen letöltés párti vagyok, most már én is.
Két fontos dolog, ami elõbb a Bohemian interjúból is kimaradt, és kihasználom, hogy Máté is itt van még, mindkettõtöktõl választ várok rá! Gondolom egyikõtök sem a zenélésbõl él.
Paddy: (Mátéra mutatva) – Hát Õ még diák, Õ biztos, hogy nem.
Máté: – Igen, még tanulok.
Ja, így Paddy megválaszolta a kérdést. Paddy, Te mivel foglalkozol, amikor nem zenélsz?
Paddy: – Nekem van egy stúdióm Miskolcon, amit csinálok. Hát ez mikor megy, mikor nem megy. Ez a megélhetési forrásom, ha megy. Ha nem megy, akkor van a zenekar, amibõl nyilván keresünk pénzt, de egy családos ember ebbõl nem tud megélni. Egy egyedülálló, fiatal, rock and roll életet élõ ember azért el van belõle. Én például zenélek mellette mást is. Különbözõ pesti kocsmákba járok, és zenélgetek. Alapvetõen a zenébõl élek. És pókerezek, ami egy nagyon fontos bevételi forrás. (nevetés) Internetpóker!
Máté: – Én meg Diákhitelbõl! (nevetés)
A most következõ kérdésre nem kötelezõ válaszolni. Ti eljártok szavazni?
Paddy: – Szavazásról beszélünk Magyarországon?
Ez nálunk egy formakérdés, nem kötelezõ rá válaszolni.
Paddy: – Én eljárnék szavazni, ha látnék egy olyan pártot, ami egy kurva jó liberális párt. Én alapvetõen egy liberális felfogású ember vagyok, bár ír hazafi dolgokról éneklünk, ami „fasiszta” néha. Sokszor megszóltak minket Angliában. Most lesz júniusban az angol turnénk, és írt az angol koncertszervezõnk, hogy sok helyen nem örülnek a szövegeknek. Ugye mi ír zenét játszunk. Mikor elkezdtük a zenekart, poénra vettük, nem gondoltuk, hogy ebbõl lesz valami. Fikáztuk az angolokat agyba-fõbe. Ezek a szövegek megmaradtak, és most van egy angol szervezõnk, aki szervezi ezekkel a szövegekkel az angol turnénkat. Elég sok falba ütközik, folyamatosan azt mondják Neki: „Ezek a fasz gecik ne jöjjenek ide, akik fikáznak minket agyba-fõbe!” Ilyen szempontból hazafiasak vagyunk, de nem magyar, hanem ír. De én alapvetõen liberális vagyok, és az a bajom, hogy Magyarországon nincs egy normális liberális párt. Ezért nem hiszem, hogy el fogok menni szavazni.
Máté: – Én elmegyek.
Kimaradt valami?
– www.myspace.com/paddyrats, vagy www.paddyrats.com, itt minden információt meg lehet találni Rólunk. Koncertek, fényképek, biográfia, pucér csajok… (nevetés)
Üzensz valamit az Olvasóinknak?
Jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee! (nevetés) Mimimimimimimimi-nyeeeeeeeeeeeeeeeeee! (nevetés) Nekem van zenekarom, Nektek meg nincs!!! Ezt üzenem, de nem, mert nem is birok beszélni, mert hulla részeg vagyok! Most nem üzenek! Legközelebb üzenek, ha tudok beszélni! Ha nem, akkor nem üzenek! (nevetés)
Köszönöm az interjút! 

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás