Overcast: Kurvára mindegy (2015)

Az Overcast egy jó kis dirty rock formáció, ami még 99-ben alakult, de ezt a zenei stílust csak 2010-ben kezdték el művelni. A cikk tárgya az első nagylemezük, ami már elég régóta dédelgetett álom volt a csapat részéről, most végre megvalósult. Kicsit vékony jég a szememben a mocskos rock magyar szövegekkel, mert hát ez pontosan az a műfaj, ami angolul üt igazán. Ezért (is) voltam kíváncsi, mit hoztak ki ebből a korongból.

A nyitó Minden nap rock and roll valahol el is hozta a megnyugvást számomra, pontosan azzal, hogy semmi extra nincs a dalban, hanem hozza a kötelezőt, amit a stílustól el lehet várni. Árposz hangja kellően karcos, a mocskos, száraz megszólalás nagyon illik a dalhoz, és ez jellemző egészen a korong végéig. Amennyire tartottam a szövegektől, annyira kellemes csalódás ért végül. Nem mondom, hogy nincs pár nagyon sarkos, erőltetett megfogalmazás, vagy kicsit erőltetett rím, de többségében jók a szövegek. Ennek már csak azért is örülök, mert itthon ez elég ritkán sikerül. Vannak nagyobb zenekarok is, ahol becsúszik ennyi elköltés úgymond. Van káromkodás is, ahogy kell, szerencsére a jó ízlés határain belül, öncélú obszcén dolgok nem fordulnak elő, csak amennyit a dal megkíván. A 10 dal, 37 percben mutatja be, miről is szól az Overcast szerint a műfaj, és nincs is hiányérzetem a végére. Egyik dalra sem tudom azt mondani, hogy lemaradhatott volna a lemezről, de azért vannak kiugróan jobb dalok, mint a lemez csúcspontja, a Megleszel… vagy a záró Nem kell, illertve a Cápa és az Átlátok rajtad.

A nagy elődök, példaképek természetesen itt is visszaköszönnek, vannak egész konkrét dalok, témák, amik a régi nagyokat (Sex Action, Sing-Sing, Wild Side, Dance, Circus of Power, Motörhead, stb.) juttatják eszembe. Ezek jószerivel nem zavaróak, hiszen ez a műfaj éppen attól szép, hogy akár komplett dalok is kikötnek más lemezén (Lásd első SA), mégsem azzal foglalkozunk, hogy mennyire plágium, hanem élvezzük. Jómagam inkább a feeling és hitelesség pártjára teszem le a voksom, ami itt cseppet sem hibádzik. Mondhatnám azt is, hogy kb. ezt várom el egy debütlemeztől.

Letölt, hallgat: https://soundcloud.com/overcastmusichungary/tracks
Rajong, követ: https://www.facebook.com/OvercastMusicHungary/app_178091127385

A Kurvára mindegy nem fogja megváltani a világot, és abban is biztos vagyok, hogy több van ennél a csapatban, de mint tudjuk: minden kezdet nehéz, és én úgy gondolom, hogy ennek ellenére jól vette a brigád az akadályt. Várom az élő találkozást, ugyanis nagyon kíváncsi vagyok, hogy ebből az energiából mennyi jön át a koncerten. Már csak egy országos turné kéne nekik a Sex Action-nel mondjuk… Hajrá. Én ott lennék!

Csúcspont(ok): Megleszel…, Nem kell, Átlátok rajtad, Cápa
Mélypont(ok): Nincs rossz dal, legalábbis olyan, amit mélypontként éltem volna meg.

10/8 Ígéretes kezdet! Várom a folytatást!

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás