Nem egy tipikus metálzenekar… Nevergreen-Interjú (2014. 09. 04.)

Ha hiszitek, ha nem, a Sösemzöld idén már huszadik életévébe lépett. A vasárnap megrendezésre kerülő jubileumi koncertről, Tina kiválásáról és a jövőbeni tervekről a már-már örökmozgónak mondható banda billentyűs-alapítóját, Matláry Miklóst faggattam.

– Miklós! Rendesen bepörögtek a dolgok a Nevergreen háza táján ebben az évben. Más zenekar csendben, nosztalgiázva ünnepli a huszadik évet, ezzel szemben Ti új lemezt adtatok ki, végigturnéztátok a nyarat, és vasárnap egy nagyszabású, ingyenes koncerten az ünneplés is meglesz. Hogy bírjátok ezt a tempót?
– Köszönöm a kérdést, jól. Bár lenne még több koncert, fesztivál. Nosztalgiázni majd a 30 éves jubileumon fogunk. A Nevergreenben rengeteg energia volt mindig nem érezzük úgy, hogy ez egy két évtizedes zenekar lenne, sok új tervünk van. Természetesen a 20 éves jubileumot kellő felkészültséggel megünnepeljük,reméljük, sokan eljönnek, akik ezt a zenekart a két évtizedes működésén át elkísérték,az első Diákszigetes fesztiváloktól a már kultikus PECSA Gothica fesztiválokon át napjainkig, több korszakon át.
– Mielőtt beszélnénk a vasárnapi buliról, előbb vegyük át kicsit a Vendetta albumot. A májusi videó-interjúban ugyan beszélgettünk róla, hogy minden lemezetek valahol más, mégis tipikusan Nevergreen-ízeket hordoz. Szinte kivétel nélkül jó kritikákkal találkoztam a lemez kapcsán, leszámítva pár internet-trollt. Te milyennek érzed így, négy hónappal a megjelenés után? Elégedett vagy vele teljesen?

– Alapvetően meg vagyunk elégedve a Vendettával, a Nevergreen nem egy tipikus metal zenekar, mindig volt valami egyéni vonása, a nyugati metal világban inkább tipikusnak számíthatna a stílusa után, így a lemez tipikusan Nevergreen hangzású lett. Persze mindig vannak dolgok amit utólag kicsit máshogy csinálnánk,de nagyvonalakban elégedettek vagyunk a Vendettával, úgy a zenei résszel, mint a hangzással, ami nagyrészt Vári Gábor, a Black Hole Sound stúdió és a Szabadkai Kesler stúdió érdeme. A kritikusok dolga hogy megpróbáljanak objektív kritikákat írni. Ez mellett demokrácia van, főleg az interneten, ahol mindenki azt ír amit akar, és mindenkinek ez szíve joga. Természetesen nem tetszhet mindenkinek egy lemez. Trollok meg mindig voltak és lesznek, meg olyan oldalak is amelyek belőlük élnek, ezeknek nem az objektivitás a céljuk. Szélsőségesek mindig vannak a neten, ezekkel nem kell foglalkozni. Szemtől szembe az ilyen embertípus nem mer sértegetni vagy rágalmazni senkit, csak a neten, nickek mögé bújva, ez egy jellemrajz.
– Már hosszú ideje kerül egy-egy feldolgozás is a lemezre, most azonban kettő is lett. Miért, illetve miért ezek? A Peter Steele emlékére írt dalotok pedig akár kiadatlan Type O nóta is lehetne. Ez is teljesen tudatosan így íródott?

– A Sweet Dreams Eurythmics dalt már rég szerettük volna metálosítani, a Sisters of Mercy meg az egyik régi kedvenc zenekarunk, kiktől a More szerzeményt is már rég át szerettük volna ültetni metalba, és így tisztelegni előttük. A Loving the Death szerzemény meg az egyik kedvenc zenekarunk frontembere előtti tisztelgés,hiszen Peter Steele egy meghatározó egyéniség volt és nagy kedvenc. Bob ötlete volt ez a dal, Ő írta meg a zenét, az Ő tisztelgéseként Peter emléke előtt, én igyekeztem egy Type O-s szöveget írni hozzá.

– Valentina külföldre költözésével lezártok egy korszakot, ugyanis újra négytagú lesz a zenekar, énekesnő nélkül. Talán ez az időszak a Nevergreen leginkább vitatott korszaka. Szerinted miért nem volt képes egy réteg ezt elfogadni, illetve megbarátkozni vele?

– Mindig érdekesnek tartottuk a death gothic metal szerű férfiének színesítését női operaénekkel, most is. Tina úgy döntött, hogy külföldre távozik, és ott fog élni és folytatni a pályafutását. Köszönjük az eddigi munkásságát, és sok sikert kívánunk neki. Minden Nevergreen lemezen jól teljesített, meg lehet hallgatni őket,az O Fortuna-tól a Jöjj Messiáson át a Szemem a köd-ig. A Nevergreennek mindig volt vitatott időszaka, nem foglalkoztunk ezzel túlságosan, mindig azt csináltuk ami épp tetszett nekünk. Volt lehetőségünk most is ezt a vonalat folytatni más operaénekesnőkkel, de mikor Tina úgy döntött, hogy külföldre távozik, épp mindannyian a még súlyosabb melodic death metal hangzás felé orientálódtunk, és úgy döntöttünk ez lesz. Konzervatív réteg mindig van, nem voltak sokan akik nem tudták Tinát elfogadni, a jó operaének-techikája ellenére, biztos most meg lesz olyan réteg is akiknek hiányozni fog eleinte , de a Nevergreen lényege mindig maradt,a vele eltöltött korszakban is, előtte is, utána is. A lényeg nem változik. Minden lemez, amit a női operaénekkel színesített korszakban csináltunk jó volt és büszkék vagyunk ezekre a lemezekre. Az még az egészet érdekessé és izgalmassá teszi számunkra, hogy hogy fognak ezek a dalok csak death metal szerű férfi énekkel hangzani.
– Tina a jubileumi koncerten sem lesz már veletek?

– Nem sajnos, ezt még szerettük volna, de neki már akkorra távozni kell külföldre,így nyilatkozott nekünk.

– Azt mondtátok, hogy most egy súlyosabb, keményebb korszak következik a Nevergreen életében. Mire számíthatnak a rajongók? Milyen értelemben jön a szigorodás?

– Igen, hát erre már megelőlegeztem a választ az előbbi kérdésekben. Mint mondtam, mindannyian egyre inkább szeretjük a melodic death simphonic metalt, mindig is szerettük,az utóbbi időben még jobban megérintett minket ez a hangzás, és hát egyes lemezeken nem álltunk olyan messze tőle, bár mindig lesz egy Nevergreen hangzás hangulat ami dominálni fog,így nem kell természetesen egy túlhörgött klasszikus death metalt várni, csak egy kis egyéni fúziót, a melodic death hangzással.
– Az újonnan tervezett irányvonal hasonlítható valamelyik régebbi lemezhez, lemezekhez? Mikorra várható az új lemez, ha nem túl korai még a kérdés?

– Mint mondtam pár lemezen előjött ez a vonal enyhe alakban. Az első két CD n is ott volt, és hát itt-ott az Erős, mint a Halál, Karmageddon  cd-ken és a mostani Vendettán is, kisebb mértékben. Új CD nagyon korai még, a Vendetta az aktuális, de már régen szeretnénk egy új Live DVD-t, valami nagyobb koncertről, mint a Mindörökké volt. Ha ez megvalósul, itt már az új stílusban fogunk játszani, mint ahogy most a 20 éves jubileumon is.

– Vasárnap lesz a zenekar fennállásának 20. jubileumát megünneplő koncertetek. Mit várhatunk ettől a koncerttől? Milyen setlistet állítottatok össze?

– Szeretnénk a régi és az újabb rajongók körében megünnepelni a Nevergreen két évtizedes fennállását. Megpróbáltunk egy olyan műsort összeállítani, ami olyan dalokból áll melyek mérföldkövek voltak a Nevergreen 20 éves metal munkásságában. Nehéz feladat volt ennyi lemez meghatározó dalait besűriteni 75 percbe, így biztos nem lesz ott mindenkinek a kedvenc dala, Tőlük előre is elnézést kérünk. Majd legközelebb, talán a DVD Live felvétel koncerten.
– Ha már a jubileumnál tartunk legyen egy kis nosztalgia is: csinálnál valamit másképp a zenekar történetében?

– Utólag mindig találunk valamit, amit máshogy csináltunk volna, de az élet így hozta, ez már valahol történelem. A mi történelmünk.
– Ha most, utólag belenyúlhatnál valamelyik lemezetekbe, változtatnál valamelyiken?
– Mindig valamit utólag máshogy csinálnánk, de alapvetően hasonló lenne az eredmény, az elképzelések mindig megvoltak.
– Kik azok az emberek, akiknek a zenekar sokat köszönhet, köszönhetett ebben a 20 évben?
– Nagyon sokan. A rajongók elsősorban, akik anno a 90 es években a Nevergreent egy időre az egyik legnépszerűbb Magyar metal zenekarrá tették. Továbbá a Hammer Records kiadónak, a Hammerworld újságnak akik továbbra is kiállnak a metal hazai népszerűsítése mellett a sok nehézség ellenére, (megemlíteném az akkori Polygramot is, aki az első 2 már legendás CD-t kiadta), a Rock On 94 Fesztiválnak, sok újságírónak, akit megérintett a Nevergreen zenéje és népszerűsítette ezt, jópár koncertszervezőnek, sok jóbarátnak és barátnőnek, akik mindig itt voltak valahol velünk, és pár hangmérnöknek. Mindenkinek meg szeretnénk köszönni mindent, amit tettek a zenekarért e 20 év alatt.

– Kimaradt valami, amit hozzátennél esetleg?

– Megköszönném a Közönségnek, akik az idei nyári fesztiválokon eljöttek a koncertjeinkre, nem kis számban, mi legalább annyira élveztük, mint Ők.
– Üzensz valamit az Olvasóinknak?

– Akit életének valamelyik időszakában megérintett a Nevergreen metal zenéje e 20 év alatt, azt szeretettel várjuk vasárnap, szeptember 7. én a Népligetben a Rock On Fesztiválon este 20:45 kor. És azokat is akiket még nem, lehet hogy most megtörténik. Nézzétek a hivatalos Nevergreen Facebook oldalt, ahol naprakész információk vannak. Mindenkit szeretettel várunk vasárnap szeptember 7. én a 20 éves jubileumra!

https://www.facebook.com/nevergreen.hu


Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás