Nekünk fontos, hogy kézzelfogható albumokat adjunk ki… – Sziva Balázs-interjú (2014. 12. 03.)

A nemzeti rock élet egyik vezető zenekara, a Romantikus Erőszak frontembere az egyik leginkább karizmatikus és szuggesztív előadó a hazai zenei életben. Mindig kellőképpen fel tudja tüzelni a hangulatot, hogy garantáltan elégedetten menjen mindenki haza a koncertjeikről. A RomEr november 3-án új, Petőfi versmegzenésítéseket tartalmazó nagylemezzel jelentkezett és Balázs másik formációja, a régisulis feldolgozásokat játszó Szent Suhancok is megjelentetett egy EP-t október elején. A régen a Hungaricában is megfordult énekest az internet segítségével faggattam az aktualitásokról.

Nem mondható unalmasnak az idei éved! Koncert, koncert hátán, tavasszal nagy jubileum a PECSA-ban, most meg két friss hanganyag is. Hogy bírod ezt a tempót?
– Folyamatosan jár valamin az eszem és a terveimet tűzön-vízen át ha kell, de meg is valósítom. Ez a szenvedélyes szemlélet visz előre.
Valamivel több, mint fél év távlatából milyennek érzed a jubileumi koncertet? Rögzítettétek a képet, hangot?

– A RomEr eddigi történetének legnagyobb szabású és leglátványosabb koncertje volt a 20 éves jubileumi buli. Egy felejthetetlen este ahová rengetegen jöttek el, olyanok is, akik a korukból és az életvitelükből fakadóan már csak ritkán járnak koncertekre. A műsorunkat két részre osztottuk. Az elsőben a 2006 előtti, a másodikban az az utáni lemezek dalait játszottuk. A két rész színpadképben és a banda tagjainak öltözékében is különbözött. Hivatalos hang és képrögzítésre sajnos nem került sor, de a Youtube-on számos olyan felvétel található amelyek visszaadják a buli hangulatát.
Miért csak egy négy számos EP lett az új Szent Suhancok? Hogyan esett a választás ezekre a nótákra?
– Két éve, az első lemez után egy két számos, igaz csak digitális formában megjelent EP-vel jelentkeztünk, úgyhogy ilyen értelemben nem újdonság ez nálunk. A különbség annyi, hogy ezúttal egy különleges fizikai formát szerettünk volna adni a megjelenésnek, ezért jöttek ki műsoros kazettán a dalok. Adta magát a dolog, hiszen a Szent Suhancok a ’80-as, ’90-es évek fordulójának magyar bőrfejű himnuszai előtt tiszteleg és ezek a nóták annak idején is kazettákon terjedtek. Tőlünk nyugatabbra is egyre inkább jön vissza ez a formátum, hogy mást ne mondjak a Nuclear Blast az Exploited régi albumainak újrakiadásait a közelmúltban kihozta kazettán is.
Akárcsak az új Szent Suhancok esetében, a friss Romantikus Erőszak lemeznél is az érdi Stúdio 440-et, és az analóg rögzítést választottátok. Miért? Nem kényelmesebb, olcsóbb a digitális rögzítés? Ennyire szereted ezt a technikát?

– Kényelmesnek kényelmesebb és jóval egyszerűbb is, mert az analóg hangrögzítéshez sokkal nagyobb zenei felkészültség szükséges, de hozzám mindig közelebb állt ez a hangzás, talán azért is, mert azok a bandák, akik miatt tizenévesen megszerettem a rock zenét egytől-egyig ilyen technikával készítettek lemezeket. Egyszerűen élőbbnek, zeneibbnek érzem a végeredményt, a sokszor egykaptafa hangzást eredményező számítógépes megoldásnál. Nem mondom, hogy úgy nem lehet ütős hangzású felvételt készíteni, de nekem ez jobban bejön.
Honnan jött a Petőfi-verses koncepció ötlete?
– Ez egy régebbi ötlet, de most jött el az ideje, hogy elkészüljünk vele. A 2010-es Keménymag című albumunkon is volt egy Petőfi versmegzenésítés, a Csatadal és én már akkor elhatároztam, hogy egyszer készíteni fogok egy teljes albumot Petőfi versekből. Ő az a költő akinek nem csak a költészete, hanem az élete is kultusz.
Egy Illés-feldolgozás is felkerült a korongra, ami elsőre egy kicsit szokatlannak tűnt, ám végül tökéletesen illeszkedik a lemez többi dalához. Miért pont az Illés?
– Pontosabban az Illés Európa csendes, újra csendes Petőfi versmegzenésítésének egy alaposan felpörgetett verziója. Az Illés eredetileg 1972-ben, a Petőfi 73 című, Kardos Ferenc rendezte játékfilmhez készítette el a maga változatát. A dalt persze letiltották, ami mondjuk nem csoda, hisz maga  a rendező is tilalmi listára került, közel öt évig nem készíthetett újabb filmet.
Szerintem pályafutásotok egyik legerősebb lemeze a Szabadság, szerelem!.  Zeneileg kellőképpen változatos, minden arcotokat megmutatja. Te milyennek látod? Elégedett vagy vele?
– Örülök, hogy így gondolod. Ritkán hallgatom vissza magunkat, de ez az album sűrűn megfordul a CD lejátszómban! 🙂
Egy picit talán kevesebb teret kap a magyar duda ezúttal a dalokban. Így alakult, vagy csak az én fülemmel van baj? 🙂

– Soha nem úgy állok neki dalokat írni, hogy ez most -dudás nóta- lesz vagy sem, de kétségtelen, hogy a RomEr hangzásának meghatározó védjegye a magyar dudaszó. Ezúttal ilyen ötletek jöttek. 🙂
Ti is csak 999 Ft-ért adjátok a lemezt, mint a hazai zenekarok nagy része. Megéri ennyiért a digipack kivitel? Jól ment az előrendelés?
– A lemezkiadás már régóta nem éri meg az internet térhódítása és a zenehallgatási szokások gyökeres megváltozása miatt, de nekünk fontos, hogy kézzelfogható albumokat adjunk ki, ne csak egy letöltési hivatkozást. Szerencsére van egy népes és hűséges rajongótáborunk, akik hasonlóképpen gondolkoznak és rendre begyűjtik a sorlemezeinket és ezúttal komoly mennyiséget rendeltek meg előre, bizalmat szavazva ezzel a bandának, amit ezúton is köszönünk nekik!
Van olyan lemez a RomEr történetében, amit ma már nem csinálnál meg, illetve nem vagy vele elégedett? Vagy például lesz valaha az első demótok CD formátumban a gyűjtők polcán?

– Nincs ilyen. Minden lemezen az akkori tudásunknak megfelelően a legjobbat hoztuk ki magunkból. Ami az első demót illeti, jó ötlet. Ha jól belegondolok, csak az az anyag nem jött ki hivatalosan CD-n.
Mennyi dal kerül a koncertprogramba a jövőben új lemezről, mire számíthat a közönség?
– Az új lemezekről általában 2-3 dalt szoktunk beemelni a koncertműsorunkba. Több nem is férne bele, hiszen, annyi –kötelező- nóta gyűlt össze az elmúlt két évtizedben, hogy nagyon nehéz válogatni.
Nem tervezed a folytatását a 15 év nemzeti rock című könyvednek?

– Jelenleg nem, de ki tudja? Talán a 25 éves jubileumra! 🙂
Mennyivel másabbak a hatásaid ma, mint a korai években? Miket hallgatsz, olvasol, nézel mostanság?

– Nagyon sokféle zenét hallgatok a népzenétől a punk rockig és sokat is olvasok főleg életrajzi köteteket, a filmek közül a nagyívű törénelmi alkotások a kedvenceim, tévét viszont szinte egyáltalán nem nézek.
Köszönöm az interjút!

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás