Mi valahol a kezdő és a valamelyest már működőképes zenekarok között vagyunk… – Bang Bang interjú

A Bang Bang nem egy friss csapat már, az első lemezükről mi is írtunk anno, és mielőtt az új EP recenzióját kitennénk, elkaptuk a srácokat pár kérdés erejéig. Aki szereti a dögös, koszos, de mégis dallamos rockzenét, az sokat nem tévedhet a banda muzsikájával, ebből a beszélgetésből pedig nem csak a zenéjükről kaphat képet, hanem Róluk is.

–  Tegyük fel, hogy valaki nem ismeri a zenekart, hogyan mutatnád be neki? Miért éppen ez lett a neve? Mert hát valljuk be, egy betű áthallással én teljesen másra asszociálnék…
András:
– De legalább asszociálsz valamire! 😀
Milán: – Mindannyiunk zenei gyökere valahonnan egy helyről fakad, amiért mindannyian hangszert ragadtunk. Persze ez egyénenként letisztult az évek folyamán és a közös munka és élmények alkotnak kohéziót köztünk, aminek végeredménye a lemezeinken hallható dalok. A stílust tekintve leginkább még mindig a gitárcentrikus rocknroll a mérvadó és ez változni már nem fog. Ránk is rengeteg új és régi zenekar van hatással, ami töltést és inspirációt ad. Nem szeretnék példálózni, mert így is gyakran megkapjuk a ránk húzott skatulyát. A zenekar névét annakidején, a Tátrai Tibor nevével fémjelzett Boom Boom inspirálta. Volt még pár a kalapban, de erre bólintottunk rá mindannyian. A félrehallásokkal kapcsolatban a tökéletes választ Freud tudná megadni… 😀
András: – Visszatekintve, lehet, hogy jobb lett volna egy új névvel, teljesen újrakezdeni, mert így egy csomó lehetőségtől elestünk. Gondolok itt a különböző pályázatokra, támogatásokra. Mi valahol a kezdő és a valamelyest már működőképes zenekarok között vagyunk, akiknek elég nehéz a helyzetük. Mindent saját erőből kell finanszírozni a támogatott zenekarokkal szemben. De most már maradunk Bang Bang! 😀
– Jó 5 év telt a debütáló album és a Rideg hely EP között. Nem féltetek, hogy minden elölről kell felépíteni ennyi idő után?
Peti:
– Voltaképpen a két lemez megjelenése között többször is újra kezdtük, mármint a zenei részét tekintve. Először, mikor Jónás Robi szállt be hozzánk dobolni, másodszor pedig amikor Andris kezdett el minket erősíteni basszus poszton és visszatért Tonó a dobokhoz. Ezek a tagcserék akaratlanul is arra tereltek minket, hogy elölről és újra kezdjük a régi és az új dalok koncertképessé tételét. Volt egy bő év a Rock és a Roll megjelenése után, amikor nem úgy történtek az események, ahogy mi terveztük vagy szerettük volna. Ekkor egy picit elgondolkodtunk, hogy hogyan tovább, de sosem tartottunk attól, hogy bármit is elölről kellene felépítenünk. Teli tüdő, fej előre és nyomjuk!

– Egy Intro és 8 dal már majdnem nagylemez. Miért nem csaptatok hozzá még pár dalt és lett ez a kettes lemez?
András:
Ezzel az EP-vel le akartuk zárni a régi korszakot és egyben megnyitni az újat. 2013 tavaszán – mikor beszálltam a zenekarba -, végignéztük, hogy milyen dalok vannak készen, vagy ötlet szinten. Ezekből mi került kiadásra, milyen formában, mi nem stb. És volt ez a négy dal (Rideg hely, Érzés, Félig üres, illetve a Régi dallam alapjai) amik közül 3 elérhető volt online, illetve a Boldogság klip, de más semmi. Gondoltam, adjunk valamilyen életjelet magunkról, vegyük fel ezeket a dalokat újra és tegyünk mellé pár új ötletet. Ez lehetne egy egységes EP. Egyébként más is felvetette már ezt, hogy miért nem csapunk hozzá 2-3 dalt, de akkor még tovább tartott volna mire elkészülünk vele, de már nem akartuk tovább húzni az időt. Így is ennek a 8 dalnak már kb. másfél éve ki kellett volna jönni, de így elhúzódtak a munkálatok különböző okok miatt. A következő lemeznél sokkal szimplábban és okosabban szeretnénk kezelni a dolgokat.

– Nemrég olvastam egy sajtóanyagot, amiben a hatásaitok között olyan zenekarok voltak megnevezve, mint a Backyard Babies, Danko Jones, Velvet Revolver vagy Motley Crue. Nekem a Velvet például egyáltalán nem ugrik be, ellenben mondjuk a Buckcherry annál inkább. (Vagy például a Régi dallam kezdéséről a Guns.) Azért ennek a stílusnak idehaza nincs túl sok híve, Ti mégis ezt nyomjátok hosszú évek óta. A miért egyértelmű, inkább arra lennék kíváncsi, hogy szerintetek miért nincs nagyobb tábora ennek itthon és szerintetek meddig viheti a Bang Bang?
András: –
Összetett a kérdésed. Én a Danko féle szikár riffelést egyáltalán nem érzem a Bang Bangben, bár most van egy új témánk, ami meg nagyon az! 😀 Nyilván Robi más hangkarakter, de meglátjuk mi sül ki belőle! A Velvet Revolveres íz talán az első lemez néhány dalában érződik, legalábbis 1-2 riffen. Egyébként jó lenne, ha ezekhez a bandákhoz hasonló cuccokat tudnánk írni. Például mindig tukmálom a Robit, hogy nyomja azt a johncorabis rekesztést, mert az megvan neki is! 😀 A Guns-t viszont egyáltalán nem érzem a dalokban. Attól még, hogy a gitáros a 12 bund környékén pilinckázik, nem lesz Sweet Child OMine. 😉 Peti?
Peti:
– A Régi dallamban én sem érzem a Guns-os érzést, hiába volt rám nagy hatással a zenekar. Ha valaki mégis Slasht szeretné beleképzelni, akkor inkább Velvet Revolver: Superhuman. Ez a dal nagy kedvencem, a tudatalattimból biztos előtör néha. 😀 Bár szerintem annak még kevesebb köze van hozzá. Ezek saját témák, de én csak örülök neki, ha a zenénket ilyen nagy nevekkel hozzák össze. Nyilván nem tudjuk letagadni milyen zenéket is hallgatunk.
András:
A kérdésed másik felére válaszolva, ezt én sem értem, hogy az igényesebb, karcosabb rockzenének miért ilyen kicsi az itthoni tábora. Miközben ha Bécsig eljön valamelyik brigád, a közönség majdnem fele magyar. Bár az is igaz, hogy ez a zene nem éppen a stadionrock kategória. Az meg, hogy a Bang Bang meddig viheti, majd az elkövetkezendő 1-2 év fogja megválaszolni. Idén megpróbálunk minden követ megmozgatni és nagyobb fordulatra kapcsolni, ahol lehet játszani. Például tavasszal és – előreláthatólag – ősszel is a Junkies-turné vendégei leszünk. Szeretnénk egy rendes klipet is forgatni, ennek az előkészületeit már elkezdtük, illetve egyéb terveink is vannak. Stay tuned! 😀
–  6 év távlatából milyennek látjátok a Rock és a Roll lemezt?
Peti: 
– A Rock és a Roll lemez olyan nekünk, mint a Guns-nak az Appetite for Destruction. Igazi, könyökből kicsavart Rock n Roll. Nagyon rövid időn belül megírtuk, összegyúrtuk és rögzítettük a dalokat. Nem tétováztunk azon, hogy ez most, hogy legyen, ide mit üssek vagy milyen hangot fogjak. Dőltek belőlünk a témák. Visszatekintve 6 év távlatából a Rock és a Roll lemez egy semmiből jött rock zenekar odaba@#*ósra sikerült debüt albuma.
András:
– Ennyi! Hallgassátok csak meg! 🙂

– Ki a fő dalszerző nálatok? Miből merítitek az ihletet, miről szólnak a dalok? A Rideg hely EP dalairól mi az, amit érdemes tudnia az embernek?
Robi:  –
A számok alapjait legtöbb esetben a Tamás testvérek hozzák, amihez természetesen a zenekar összes tagja kidolgozza a saját kis részét, vagy akár teljesen új elképzelés is helyet kaphat. Demokrácia van, tehát semmi nincs bebetonozva. Nincs sértődés, ha valami nem tetszik vagy nem illik a Bang Bang stílusába. A dallamokért és a szövegekért én vagyok a felelős, kivétel a Marék hamu című számunk. Ennek szövegét Szekeres Andris követte el. Egyébként nem zárkózunk el attól, hogy a jövőben is alkalmazzunk külsős szövegírókat! A dalok szövegei legtöbbször egy pillanatnyi érzésből vagy helyzetből alakulnak ki nálam. Olyan dolgokból, amik hatással vannak a mindennapjaimra. Tételesen nem szeretném felsorolni, hisz ha egy könyvet olvasunk, az is mindenkinek másképp elevenedik meg. Aki olvassa ezt a cikket, talán kedvet kap, hogy szánjon egy kis időt a zenekarra. Főleg úgy, hogy a mai világban 15 másodpercet adnak az emberek egy új zenének! Régen a kazit, meg a lemezt rongyosra hallgattuk, esélyt adtunk neki, hogy megismerjük. Sajnos ez ma nem tendencia. Reméljük, ez megváltozik!
András:
– Ez tény. A zenehallgatási szokások megváltoztak. Bár, ez korosztály függő is. Viszont nekünk is el kell gondolkodni, hogy a lemezhez, mint formátumhoz, mennyire ragaszkodjunk. Az is elképzelhető, hogy 2-3 dalonként kijövünk majd valami újdonsággal, aztán ha összegyűlt 10-12 dal, akkor album formájában is megjelenhet. Sajnos CD-t sem nagyon hallgatnak már az emberek. Például én sem. Nekem Spotify előfizetésem van, ami sokkal kényelmesebb és a lelkiismeretem is tiszta, hogy nem töltögetek le, nem lopom el más zenéjét. A filmeket mondjuk ne kérdezd! 😀 Bár, moziba is sokat járok…

– Ha már így felhoztátok a témát: Szerintetek a Spotify és egyéb platformok jelentik úgymond a jövő zenéjét? Szerintetek is eltűnhet a fizikális formátum?
András:
Nehéz ezt megmondani. Érdeklődöm egy ideje a zeneipar háttere iránt és még a legnagyobb iparági szakértők is csak találgatnak, hogy merre vezethet az út. Az tény, hogy ami most van, az senkinek sem az igazi, de legalább valami van. A kiadók sem úgy működnek már, mint pár éve – nem is nagyon maradtak, átalakultak – és a zenekarok is a koncertekből tudnak leginkább bevételt termelni. Már amelyik rendelkezik a gép elől kimozdítható rajongóbázissal. A digitális platformoknak annyi előnye van, hogy legalább valamennyire átlátható és szabályozott. Más kérdés, hogy az átlag zenekarok csak aprópénzt, vagy még annyit sem profitálnak a bevételekből. De amíg nem jön valami újabb megfejtés, addig marad ez az online-irány.
Peti:
Úgy 5 éve voltunk Milánnal egy rádiós interjún, ahol kint várakoztunk az előtérben az akkori Mahasz igazgatójával, ha jól emlékszem, és akkor kérdeztük tőle, hogy hogyan is alakulnak a lemez eladások? Ő hogyan látja? Azt a választ kaptuk, hogy nem igazán dübörög. Már akkor megmondta, hogy előbb vagy utóbb minden zene fel lesz töltve az internetre és potom összegekért lesz elérhető a zenehallgatók számára. És így is lett. Ma már én is a Spotify-t használom. Majdnem minden zene elérhető ott, pl. a Rideg Hely is! 😉 Személy szerint én nem szeretném, ha teljesen eltűnne fizikailag a hanglemez. Szeretem kézben tartani kedvenc együtteseim lemezeit és átlapozni a borítóját és ebből kifolyólag a Bang Bangnek is mindig lesz fizikai formátumban megjelenő albuma.
András:
  – Ja, legfeljebb csak 5-10 példányban! 😀 Nyilván maradnak a hanghordozók is valamilyen formában, a vinyl is épp reneszánszát éli, de csak egy bizonyos réteg vásárolja. Ahogy a fotók, újságok, könyvek, úgy a zene is a digitális platformokra terelődik át, ahol nem feltétlenül a 12 számos nagylemezek formátuma a mérvadó. A színes borítók jelentősége is lecsökkent, sajnos… Szóval, ahogy Csodálatos Pisti mondaná: Majd meglátjuk! 😀 😀
– Említettétek, hogy már vannak új témák. Alakulgat is a következő hanganyag? Mikorra várhatjuk és mire számíthatunk?

Peti: – Új témák mindig vannak és minden próbán megpróbálunk valami újat alkotni. Persze nem minden riff megy át a rostán, mert igyekszünk a legjobb dallamokat megtartani, de már alakul az új dalok váza és szerkezete. Most megpróbálunk mindent kipasszírozni a Rideg hely lemezből és ez idő alatt minél több időt tölteni a dalgyárban az új számok kalapálásával. Aztán reményeink szerint szeretnénk minél hamarabb elő is rukkolni vele. Ez most biztos nem fog annyi időt igénybe venni, mint a Rock és a Roll és a Rideg hely között eltelt idő. És, hogy mire számíthat a kedves Bang Bang hallgatóság a következő albummal kapcsolatban? Ez egyelőre legyen meglepetés! 🙂
Milán:
– Azt azért túlzás volna állítani, hogy alakulgat a következő anyag, de vannak már témák, illetve egy dal már szerkezetileg készen is van. Rengeteg ötlet, riff van a tarsolyban. Most azokból kell kiválasztani a kidolgozásra-érdemes témákat.
András: – Igen. Jó lenne év vége előtt felmutatni valamit, de én már nem nagyon merek ilyen jellegű jóslásokba bocsátkozni, mert mindig közbejön, -jött valami.
– Szóba került előbb egy klip is. Mit kell érteni rendes klip alatt?
András: – A rendest úgy értettem, hogy forgatunk is! Pózőrködünk, ripacskodunk és ezt felvesszük! 😀 Nem csak egy koncertről összevágott anyag lesz, vagy egy low budget szövegvideó. A Ments meg (még egyszer) című dalra csináljuk egyébként. Bár, én szívem szerint az összes dalra csinálnék valamit, de ez sajnos kivitelezhetetlen.
– Kik azok zenekarok itthon és külföldön, akikkel szívesen koptatnátok, vagy már koptattátok is színpadot?
András: – Külföldön? Hát, voltunk tavaly a Megyer Campen! Annál messzebb még nem jutottunk! 😀
Robi: – Rengeteg ismert és kevésbé ismert zenekarral volt már szerencsénk játszani.  Pl. Junkies, Hooligans, Trousers, Holiday Crüe, Dirty Dance és még sorolhatnánk… Hogy kivel játszanánk külhoni kedvencek közül? Mindenkivel! Haha! De természetesen azért maradjunk a rock vonalon! 🙂
Milán: – Vannak ilyen álmok, hogy kikkel játszanánk szívesen. Én például a Heavens Basementet örömmel látnám egy plakáton magunkkal! 😀
András: – Sok van, persze! Pl. a Gluecifer, ha újraalakulna, esetleg a Buckcherry, ha idetolná a képét, vagy a Backyard Babies, bár ez nekem már ki van pipálva, mint zenei pályafutásom csúcsa! Haha! És bizonyára hallottad, hogy most egy GNR reunion-féle is lesz, szóval egy Bang Bang – Guns N Roses párosítás is szép lenne. Mármint nekünk! 😀 Tudom, te rühelled a GNR-t… 😉 Nyilván ezek mind a nedves álom kategóriák, de ha már így rákérdeztél… 😀
Peti: – Én a Rolling Stonesszal akarok játszani! 🙂 Viccet félretéve, most kb. bárkivel játszanánk, hogy haladjon a szekér. A személyes preferenciák nem nagyon jöhetnek szóba.
András: – Egyébként nagyon nehéz olyan zenekart találni itthon, akiknek van egy országos ismertsége, járnak rájuk viszonylag sokan, rendszeresen normális helyeken játszanak és szóba is állnak velünk. És akkor még mindig ott van, hogy fizetni is kell a legtöbb bandának. Szóval, nem egyszerű…
– Tavasszal és nyáron hol találkozhat a közönség a Bang Bangel?
Milán: – Most nagyon készülünk, mert a Junkies vendégei leszünk március 11-én a Barba Negrában, ahol fellép még az Auróra is. Szóval, aki ránk is kíváncsi, érkezzen időben! Azután pedig március 18-án, Tatabányán a Roxxyban, április 2-án pedig Székesfehérváron a 8-as Műhelyben toljuk velük. Illetve talán ősszel is lesznek közös bulik, de ez még egyeztetés alatt áll. Jó lenne, ha összejönne, mert őket csipázzuk az itthoni bandák közül.
Peti: – Ezeken kívül lesz egy saját bulink is április 9-én az újranyílt Rocktogonban, ahol az egri AllSuckAll lesz a tettestársunk. Aztán majd mi is megyünk hozzájuk Egerbe valamikor.
Robi: – Május 7-én pedig a Dust N Bones előtt játszunk, a ShowBarlangban!
András: – Ahol fellép még velünk a galád glemszterek galerije, az Atomic Playboyz is! 😀
– Üzentek valamit az Olvasóinknak?
Robi: – Valami frappáns kéne erre a kérdésre, de nem jön… Úgyhogy csak annyi, hogy köszönjük, hogy végigolvastátok ezt a beszélgetést! Reméljük, a dalainkat is meghallgatjátok és ha tetszik, akkor megmutogatjátok a barátaitoknak, ismerőseiteknek is!
Milán: – Kövessetek minket facsén és az instagramon, ahol minden infót elsőkézből kaptok és iratkozzatok fel youtube csatornánkra is! Kíváncsiak vagyunk a véleményetekre, vagy csak szóljatok be! 😉 Ja, és csípjetek el minket valamelyik koncerten is! 😉
KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET!

web: www.bangbangzenekar.hu
FB: www.facebook.com/bangbangzenekar.hu
Youtube csatorna: www.youtube.com/user/bangbanghu

Lemez linkek:
https://www.deezer.com/album/12019684
https://open.spotify.com/album/0XWp9XkCb0CgQUV017QZN5

Junkies koncert: https://www.facebook.com/events/1007116296020049/

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás