Ladánybene 27: Offenzíva (2014)

Bárhonnan nézzük, az utolsó LB27 sorlemez óta eltelt 7 év. A Babylon Cirkusz minden szempontból hibátlan album lett, az a bizonyos léc nagyon magasra került vele, ezért akkor azt hittem, annál jobb lemezt a banda talán sosem fog készíteni. Időközben több tagcserén is átesett a formáció, és a kvázi életjelként kiadott 3 dalos EP, a We Are One 2012-ben megmutatta, hogy van még puskapor a zenekarban. Tavaly végre hosszú idő után élőben is sikerült elcsípnem őket Esztergomban, és az a koncert elég komolyan felfokozta a várakozásaimat egy esetleges új korong után.

A két évvel ezelőtti EP mindhárom dala helyett kapott ebben a dalcsokorban is, illetve volt már dal, ami a koncertekről ismerős lehet, viszont stúdiófelvételben ugyebár eddig nem voltak hallhatóak. Ezeken a felül az Offenzíva teljes mértékben hozza az előzetes elvárásaimat, anélkül, hogy kiszámítható, vagy esetleg elcsépelt lenne. Tökéletes példa erre a Régi Reggae című dal, ami a klasszikus II. című lemezen szerepelt anno. Ha egy zenekar saját dalt dolgoz fel újra, mindig felmerül a kérdés: nincs ötlet? A Bene esetében viszont már-már kötelezőnek, és hagyománynak mondható ez az önfeldolgozás. (Elég Az Élet más Jump Versionjára gondolni! Mintha nem is egy dal újragondolásáról beszélnénk! Pazar.) Ezúttal is sikerült egy teljesen más karaktert kölcsönözni a dalnak, és ezáltal abszolút létjogosultságot adni számára.

A 12 dal és az Intro követ egyfajta ívet, ami mindig a legjobb pillanatban andalít el, vagy pörget fel, ezáltal egy olyan érzelmi töltettel rendelkezik, ami manapság már roppant ritka. (Hiszen a teljes értékű nagylemez is egyre kevésbé trendi…) Elkezdhetném elemezni dalonként az albumot, de nem igazán érzem sem szükségét, sem értelmét. Az LB27 sosem csinált két egyforma lemezt, annak ellenére, hogy az átlag zenefogyasztó (szándékosan nem hallgatót írok) nem is gondolná, mennyire változatos lehet ez a műfaj. Az Offenzíva egy valódi régi iskolás roots-reggae anyag, amiben azért találunk annyi modernitást, amennyit a műfaj 2014-ben megkíván. Minden tipikus stíluskellék ellenére azonnal felismerhetően Ladánybene 27. Ám éppen ezért szeretjük a csapatot, igaz? 🙂

A borító nekem kifejezetten tetszik, a hangzás első osztályú, kiváló arányérzékkel és megszólalással. A dalok pedig önmagukért beszélnek majd minden egyes hallgatással. Ajánlom beszerzését a korongnak, hiszen a 2500 Ft-os vételár nagyon rajongóbarát, és egy garantáltan nem egyszer hallgatós cuccot kapunk érte! Tagcserék ide, vagy tagcserék oda, ez egy 100%-ig LB27 lemez lett, amihez csak gratulálni tudok! Köszönöm! Viszlát a koncerteken!

Csúcspont(ok): Groove Down Babylon, Radtafari Rula Today, Régi Reggae, Navigátor, Mechanic System, Feel Di Roots, We Are One

Mélypont(ok): Nulla.

10/10. Nagyon vastagon!

Töltsd le ingyen:
www.lb27.hu

Töltsd le pénzért:
https://www.dalok.hu/lemez/id/3888

Rendeld meg a kézzel foghatót:

roots.reaktor.records27@gmail.com

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás