Ladánybene 27, Come On, Oh The Bass, Nyárnyitó Feszt, Esztergom, RCH

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem Ladánybenére menni mindig öröm. Hiába van a hátuk mögött huszonvalahány év muzsikálás, sikerdalok, sikerlemezek sora, ezek az arcok végtelenül közvetlenek, barátságosak, és mindig olyan hangulatot varázsolnak, hogy mire észreveszi az ember, és már el is repült a koncert. Szokatlanul hűvös júniusi péntek este volt a tegnapi, mégis melegség volt, napfényérzet, és egy csepp Jamaica.

Nehéz dolga volt a Come On-nak, és később az Oh The Bassnak is, hiszen egy ilyen kaliberű banda előtt-után fellépni nem igazán egyszerű dolog. Főleg, hogy a Come On minőségi hard rockja nem is igazán illett a programba, és a korai kezdés miatt nem is néztük Őket túl sokan, de hát négy évente VB, nem igaz? A srácok ezt nem igazán vették zokon, és korrektül letolták a programot, nekem rendesen meghozták a bulihangulatot. Baromi jól szóltak kifelé, különösen Árpi basszusgitárja brummogott a mellemben. Jó kezdés volt estére.

Aztán következett az est fő fellépője, a zseniális új korongját, az Offenzívát bemutató Ladánybene 27. ( A korongról itt olvashattok bővebben: https://ricsandgreen.hu/ladanybene27offenziva2014.rag ) Ennek apropóján reméltem, hogy sok dalt hallunk majd róla élőben, de azt álmodni sem mertem volna, hogy közel az egész lemez terítéken lesz. Mindössze a Navigátor (amit én tuti betennék a Kell egy ház helyére), illetve a lemezt záró Ne várj maradt ki a programból. Amikor a kicsit hosszadalmasra nyúlt beállás után megszólalt az Intro, amit remek arányérzékkel válogattak össze a dalokból, egyfajta énekmentes egyvelegként, meg kellett állapítanom: volt értelme várni rájuk. Az Intro kellőképpen megalapozta a hangulatot, majd az utána berobbannó Doktor kérlek erősen meglepett, nem számítottam rá ilyen hamar. Az a dal még mindig tökéletes, ráadásul élőben sem válik fogatlan oroszlánná.

Az élet más még mindig ugyanolyan, mint elsőre. Komoly tartalmat, még komolyabb témát feszegető, de roppant mosolygós dal, az egyik örök kedvenc. Aztán belecsaptak a fiúk a Zöld az életbe, és elégedetten nyugtáztam, hogy a közönség is vevő rájuk, mindenki ringatózik és táncol a ritmusra. A reggae szeretete nem csak a színpadról sütött, hanem a tánctérről is. Aztán elérkezett az idő, hogy a zenekar teret adjon a friss lemeznek, és jött az első Offenzíva blokk, méghozzá 4+1 dallal. Az album számomra legkedvesebb tétele, a Mechanic System nyitotta a sort, és ez volt az a pont, ahol megállapítottam, hogy Miksának még mindig jól áll, ha belekezd a filozofálgatásba. Az életigenlés és a kedves bölcselet csak úgy áradt a szavaiból, remek gondolatokkal. Azon kevés frontemberek közé tartozik, akitől egy-egy ilyen konferansz tapsot és egyetértést vált ki, és nincs az az érzésünk, hogy puszta megmondást, okoskodást hallunk.

A Groove Down Babylon – What A Shame – Tell You hármasnál folyton az járt a fejemben, hogy képesek ekkora energiát és pozitivitást közvetíteni a színpadról ezek a muzsikusok? Mindenki mosolygott, mindenki ropta és mindenki élvezte a koncertet. A Régi Reggae sorai és dallamai pedig felidézték bennem azt a kedves emléket, amikor először hallottam LB27 lemezt, méghozzá a II.-t. Lehunyt szemmel elvesztem kicsit az emlékekben, és csak azt vettem észre, hogy hangosan éneklem Miksával a sorokat, és dúdolom Tibivel a vokált a refrén alatt. Megunhatatlan dal.Egy dal erejéig visszarepültünk 2001-be, amikor ugyanis a Reggaekirakatból kivették nekünk a Csak Veled című dalt, hogy eljátsszák a szerelmeseknek, mielőtt ismét visszatérünk az Offenzívához.  Az első igazán komoly meglepetés pont az Arccal a sárban dalnál ért, ugyanis ez a dal a lemezen nem fogott meg annyira, viszont most élőben annyira beütött, hogy a buli után még otthon is meg kellett hallgassam párszor. A 2012-es EP-ről ismerős We Are One és a Feel Di Roots alatt Miksa már pedzegette, hogy közeledünk a végéhez, és igazán itt döbbentem csak rá, hogy eltelt egy óránál is több. Mondta is, hogy aki eljön egy reggae koncertre, az már jó úton jár, és ha átadja magát a zenének, csak úgy repül az idő. Igaza volt, nagyon is. A rendes játékidő vége a gigasláger Kell egy házzal ért véget, és itt volt az a pont, amikor még az is énekelt, aki eddig csak mosolyogva hallgatta az újabb dalokat.Ha itt véget ért volna a koncert, akkor sem lett volna egy szavam sem, de szerencsére hallották, hogy nem éri be a nagyérdemű ennyivel, így kaptunk egy három dalos ráadásblokkot. A Fürdik a lelkem is tipikusan olyan dal, amihez nagyon hangulat kell. Ám tegnap este az én lelkem is megfürdött a hangokban, és azon kaptam magam, hogy ez is hangosan éneklem. A végére pedig kaptunk két szintén új dalt, méghozzá a pazar nyitódalt, az I Know Di Situationt, csak hogy tudjuk mi is, mi a szituáció, majd zárásnak a Rastafar I Rula Todayt. Mosolygós, boldog befejezés volt. Biztosan volt, aki úgy gondolta, hogy inkább egy klasszikusabb értelemben vett slágerrel kellett volna befejezni, de ez így volt igazán kerek. Kiváló koncert volt. A nyáron még remélem két-három alkalommal legalább sikerül elcsípnem Őket! (Már csak abban reménykedek, hogy a legnagyobb kedvencem, a Babylon II is bekerül valamikor a programba!)

(Ha le szeretnéd tölteni az új lemezt, akkor itt megteheted: www.lb27.hu)

Egy ilyen kaliberű élmény után mindenképpen kell valami lelazítás, amire az Oh The Bass koncertje tökéletes volt. Jó értelemben vett slágerzene ez, a néhai Szépülő Városközpont romjain. Remek muzsikusok, igazi örömzenélése. Viszonylag friss formáció révén most sikerült Őket először elcsípnem élőben, de biztosan nem utoljára. Végre egy csapat, akik minőségien adják elő a külföldi slágereket is. Remek lezárása volt az estének.

A Nyárnyitó Fesztivál első estéje tehát olyan élmény volt, ami a hűvös idő ellenére is igazi nyári élmény marad. Remélem ma este az F & K Acoustic Project, Caramel és a Delight Inc. még rátesz erre egy lapáttal. Soha rosszabb péntek estét!

Hatalmas köszönet a Rugby Club Hotelnek és a Fesztiválszigetnek a belépőkért, illetve Nyár-Steindl Andreának és a Summer Photo-nak a képekért! 🙂

https://www.facebook.com/pages/Rugby-Club-Hotel/174777912547345?fref=ts
https://www.facebook.com/pages/Fesztiv%C3%A1lsziget-Esztergom/531516246894835?fref=ts

https://www.facebook.com/pages/Summer-Photo/141295802739275?fref=ts

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás