Hungarica: Radio GDansk (2017)

A tavaly megjelent, és nagyon jól sikerült Haza és Hűség album után ezúttal egy koncertlemezzel jelentkeznek Mentes Norbiék. A lengyel rádióban rögzített felvétel megjelentetése első blikkre elég meredek ötletnek tűnt, ám mivel a Hungarica sosem adott ki előtte koncertalbumot, csak DVD-t, valóban itt volt már az ideje egy ilyen kiadványnak.

Alapjáraton is szeretem a koncertlemezeket, de az ilyen különleges anyagokat, mint ez a rádióban rögzített felvétel, mindig nagyon kíváncsian hallgatom. Először a két új dalról pár szót: A Közel és távol egy veretes, rock-metal dal, amilyeneket a Fábián Zolival készült lemezeken már megszokhattunk. A szövege kellőképpen aktuális, meglepően sok politikai felhanggal. A Szülőföldemen pedig egy csodaszép ballada, egyfajta romantikus vallomás a szülőföld, a haza felé. Zoli itt nagyon kellemes énektémát hoz, már-már könnyfakasztó érzéssel énekli a sorokat. Ez a két új dal a korong végén megtalálható lengyelül is.(Szerintem érdemesebb lett volna mind a négy új felvételt a végére pakolni, de ez csak egy kis kukacoskodás.)
Maga a koncertanyag 16 dalból áll, amik szinte minden sorlemezt képviselnek. Az gondolom nem meglepetés, hogy egy lengyel rádióban javarészt lengyelül szólaltak meg a számok, bár ahol csak lehetett, legalább egy verse erejéig megidézték a magyar szövegeket is. A megszólalás nagyon jó, meg merem kockáztatni, hogy talán semmi utómunka nem történt, maximum minimális arányigazítást feltételezek. Külön pluszpont, hogy a konferálásokat is meghagyták a dalok között, így a (hangok alapján szűkösnek vélt) közönség és a zenekar közötti atmoszféra nagyon jól átjön és egy ad egy olyan ízt az egész lemeznek, ami miatt akkor is megéri tenni vele egy próbát, ha a lengyel nyelvű dolgoktól amúgy kiráz a hideg. Nekem az tűnt fel leginkább, hogy még sokadik hallgatásra sem léptettem el egyetlen olyan dalt sem, amit egyébként kevésbé kedvelek, mert egészben akartam a koncertet. Ajánlott hallgatnivaló, nagyon is!

Lényegében konklúziónak csak megerősíteni tudom a legutóbbi sorlemeznél leírt gondolatomat: Ha el tudod fogadni, hogy nem csak a frontember más, már hosszú évek óta, hanem az irányvonal is egy kicsit, akkor a Radio GDansk egy nagyon kellemes hallgatnivaló, amit nem csak addig fogsz pörgetni, amíg újdonság. Azonban ha továbbra is visszakívánod az első négy lemez világát, tegyél egy próbát ezzel akkor is. Hátha Téged is elkap a hangulat. Vesztenivalód nincs, ellenben nyerhetsz egy csomó jó dalt.

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás