Az idén már a 8 életévét taposó debreceni trió neve egyre ismerõsebbnek tûnhet sok embernek, hiszen lassan, de biztosan menetelve haladnak elõre a fiúk. Tavaly megjelent bemutatkozó nagylemezük Tapasztalj! címmel (kritikánkat elolvastátok már?). A csapat körüli történésekkel kapcsolatban a gitáros-énekes Leposa Attilát kaptam klaviatúra-végre!

Az elsõ kérdésem biztosan nem fog meglepetésként érni: Miért pont Hangtapasz?

Amikor már úgy gondoltuk, hogy mi hárman biztosan egy zenekart fogunk alkotni, nyilván mi is nagy névkeresésbe fogtunk. Egy dolog biztos volt: magyar nevet szeretnénk, hiszen Magyarországon magyarként magyar szövegû dalokat játszunk, ezért nekünk ez kézenfekvõ volt. Másik motiváló tényezõnek számított, hogy az Üvegtigris-hez hasonlóan szerettünk volna találni egy olyan összetett szót, ami kifejezõ és az se’ baj, ha még nem létezik… J
Egy sörözgetés alkalmával megtaláltuk ezt a „szót”, ami most már hármunkat jelöl, ez pedig a Hangtapasz lett.

Számomra a Rockinform Rock 2009. Válogatás lemezén szereplõ dalotokkal váltatok ismerté. Te mit gondolsz errõl a válogatásról?

Örültünk a lehetõségnek, amikor „nekünk támasztották” a kérdést: akartok-e ezen a válogatáson szerepelni? A végeredmény mutatja, hogy igen volt a válasz és nem bántuk meg, hogy más nívós zenekarokkal egy lemezen szerepelhetünk, de azt gondolom, hogy picit azért alulmúlta a kiadó várakozásait.

Ezek után a nagylemezt is a Rockinform mellékleteként adtátok ki. Beváltotta a hozzá fûzött reményeket?

Egyértelmûen igen! Magyarországon ritkán van lehetõsége arra egy pályája elején járó zenekarnak, hogy 6.000 példányban legyártsák a lemezét és azt valamilyen formában értékesítsék is. Az meg még ritkább, hogy el is adják… Igen, ez nem kamu, eladtunk 6.000 lemezt!! Bár ha jól tudom az ArtisJus, meg a Mahasz valami jogvita miatt nem ismeri el, az értékesítési forma miatt. De ku..ára nem érdekel, mert eljutottak a lemezeink azokhoz, akik hallgatni akarják. Elõbb a Rockinform mellékleteként lehetett kapni 1 hónapig, utána pedig átcsomagolva mindenféle újságárusnál, meg nagy multikban. Ráadásul az újságban megjelent rólunk egy 2 oldalas cikk is. A lényeg, hogy elvileg 5.000-tõl aranylemezt kellett volna kapnunk, de sosem érdekeltek minket az ilyen „díjak”, meg „kitüntetések” vagy mik… J Még az is lehet, hogy poénból ingyenesen letölthetõvé tesszük! J
Amúgy is, most már a következõ lemezen dolgozunk!

Hogy értékeled egy év távlatából a Tapasztalj! lemezt?

Erre nagyjából mindenki azt a választ adja, hogy utólag sok mindent másképp csinálna. Ez nálunk is így van és ez természetes, hiszen folyamatosan változik az ember igénye, ízlése, látásmódja stb. Ez így van jól, hiszen ha nem így lenne, akkor egy helyben toporognánk és büszkén veregethetnénk a vállunkat, hogy milyen fasza csávók vagyunk és innentõl már nincs feljebb :))) Hát persze, hogy ez nem így van! Halljuk a hibákat, legyen az feljátszásbeli vagy keveréssel, hangzással kapcsolatos. Plusz biztosan van olyan is, amit nem hallunk J De mindezektõl függetlenül szeretem ezt a lemezt és ritkán szoktam ilyet mondani, de büszke is vagyok rá, mert a sajátunk. Nem ugatott bele senki, mi írtuk, a mi gyerekünk.

Van kedvenc dalod a korongról?

Van és érdekes módon nem mindig függ össze azzal, hogy épp melyiket szeretem a legjobban játszani. A ’Nincs számodra hely”-et keletkezése óta nagyon szeretjük mindhárman zúzni, mert tipikus koncert dal és élõben nagyobbat is üt. A lemezrõl nekem a ’Nem kell’ a kedvenc, bár már hónapok óta nem hallottam…

A Néha Néha címû dalhoz készült egy remek klipetek is. Ez kinek az ötleteit/elképzeléseit tartalmazza?

A ’Néha néha’ címû dal egy tipikus R&R muzsika, minden különösebb megfejtés nélkül. Néhány kommentet még most is olvashatsz pl. a youtube-on, hogy mennyire alap dal, meg semmi új nincs benne. Hát persze, mert ezt pontosan ilyennek akartuk. Talán a szövege tér el a megszokott „csihaj-csuhaj rúgjunk be…” szövegektõl, de akkor, amikor írtam, „ezt dobta a gép” (majd most jól rám fogják, hogy egy szövegíró gép írja a dalszövegeket… 😀 ).
Ezekbõl kifolyólag a klip-et sem akartuk túlmisztifikálni, ezért lett egy teljesen alap image video. Ráadásul benne van a rakenról életérzés is, mert az egész társaság jól berúgott és ez a hangulat talán le is jön…

Annyi még hozzá tartozik, hogy mivel szeretjük a bújtatott érdekességeket, ezért szimbolizálván azt, hogy honnan jön a csapat, a forgatás a debreceni Fõnix csarnok-ban zajlott, amibõl a nézõ nem sokat lát, de elég, ha mi tudjuk…

Terveztek újabb klipet hozzá?

Soha nem mondjuk, hogy soha, de egyelõre úgy tûnik, hogy a Tapasztalj! lemezhez több klipet nem készítünk. Mivel már az új lemez dalain dolgozunk és az egy kicsit másabb Hangtapasz lesz, ezért annak elõhírnökeként még idén rögzítünk egy dalt és a videoklip is elkészül hozzá.

Kit/kiket tartasz a legfõbb hatásodnak/hatásaitoknak? Lehet az zenész, zenekar. Itthonról és külföldrõl is kérnék példákat!

Erre most nem tudok neked tipikus rockeres választ adni. Kis gyerek korom óta sokféle zenét hallgattam és ez ma sincs másképp. Én is átestem a magyar alapokon (LGT, Illés, Metro, Omega, Képzelt riport stb.), külföldi alapokon (Deep Purple, Uriah Heep, Motörhead, Metallica, stb.), akik elsõsorban szülõi hatások voltak. De nem sokkal késõbb felfedeztem az elektronikus zenéket (Jean-Michel Jarre, Chemical Brothers, Propeller Heads stb.) és a pop olyan ágait is, amik akár rádióbarátok vagy épp ellenkezõleg. Hallgattam és hallgatok én Alicia Keys-t, Bon Jovit, Foo Fighterst, Dog Eat Dog-ot, Madonna-t, Tiesto-t, Offspring-et, Lady Gaga-t, Green day-t, Tankcsapdát, Limp bizkit-et, Road-ot, Colorstar-t, Jamie Winchester-t….. Szóval elég széles és legfõképpen változatos a lista, már ami a stílusokat illeti… Mindenben igyekszem megtalálni azt, ami nekem tetszik, nem szoktam leugatni senkit, hogy: „de ratyi vagy, hogy ezt meg azt hallgatod és csak a rock a király”.

Ez engem személy szerint nagyon érdekel: használtál a stúdióban valamilyen effektet a hangodra?

Nem te vagy az elsõ, aki kérdezi, sõt a lemezzel kapcsolatosan általában ez az elsõ, amit meg akarnak sokan fejteni. Az ének és beszéd hangom elég jelentõsen különbözik, ezért nem értik sokan. Nem is olyan rég egy logopédus-beszédtechnika tanár akarta megfejteni, hogy mi a megoldás, pedig egyszerû: más a hangképzés. Nem tudom miért vagy hogy, de ilyen és kész. Ígyhát a kérdésedre a válasz: a szokásosokon kívül – amiket egyébként minden stúdióban mindenkinél alapból használnak – nincs semmilyen effekt a hangomon.

Hol helyezkedik el a Hangtapasz a magyar zenei palettán szerinted? Hogy látod a helyzeteteket?

Nem szoktam ilyeneken gondolkodni, szerintem nincs is jelentõsége különösképpen. Pillanatok alatt „oda kerülhetsz” és ennél sokkal gyorsabban eltûnhetsz a süllyesztõben. Az biztos, hogy hullócsillag sosem szeretnék lenni, akkor inkább nem csinálom. Így viszont kicsit rögösebb az út, de talán tartósabb lehet.

Mi a következõ lépcsõ, amit szeretnétek a bandával elérni?

Sok-sok koncertet akarunk, de kicsit másképp, mint ahogyan az ma megszokott Magyarországon. Most épp ezen dolgozunk, úgyhogy errõl most többet nem mondhatok. Új dalok, új klipek biztosan lesznek és még idén el akarunk készíteni egy turné-video-t, ami a tavaszi, Tankcsapdával közös turnén készült.

Mely zenekarokkal ápoltok jó viszonyt?

Junkies, Tankcsapda, Fish, Jamie, Szeg. Most hirtelen ennyi jut eszembe, remélem õk is ezt mondják majd, ha megkérdezed õket… 😀 Viszonylag sok jófej zenekarral találkozunk, nem vagyunk kiállhatatlan alakok, úgyhogy általában jó bulikat szoktunk csapni. Ezért elnézést, ha még nem soroltam fel vagy 20 másik zenekart!…

 

Van két formakérdésünk, amire nem kötelezõ válaszolni! Az elsõ: Semmiképpen sem érdekel, hogy kire, de Ti eljártok szavazni?

Egy dolgot biztosan soha nem fog csinálni a Hangtapasz zenekar. Politizálni.

A másik: ti meg tudtok élni a zenélésbõl?

Nem. Mindhármónknak van „civil” munkája.

Üzensz valamit az Olvasóinknak?

Látogassatok el a www.hangtapasz.hu-ra, ott fel tudtok iratkozni a hírlevelünkre, ha szeretnétek idõben értesülni mindenrõl, ami a Hangtapasszal kapcsolatos. A facebook-on folyamatosan ömlik a hírfolyam itt: https://www.facebook.com/groups/34272557364/ Csatlakozzatok, ha van kedvetek! Sok kedves (vagy nem kedves) e-mail-t is kapunk, amire mindig szívesen válaszolunk és mindenféle (pozitív, negatív) kritikát szívesen fogadunk: zenekar@hangtapasz.hu

R&R!!!

Köszönöm az interjút!

Köszönjük a lehetõséget!!

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás