Groove Art: A tükör arcai (2016)

Az esztergomi Groove Art körül annyi változás volt az utóbbi időben, hogy nem is nagyon tudtam követni néha, hogy ki is játszik a csapatban éppen. Amikor Marci, az előző énekes dobbantott, nagyon reméltem, hogy találnak egy olyan torkot, aki egy kicsit több fantáziát tud vinni a témákba. Aztán amikor megláttam, hogy a Blood Up formációból is ismerős Tóth Anita lett az új vokalista, a kíváncsiságom csak még nagyobb lett.

A zenekar biztos pontjának, és motorjának számító Bad azt mondta nekem a felvételek közepette, hogy bizony ez az anyag lényegesen erősebb lesz a korábbiaknál, változatosabb és kidolgozottabb. Azt mindenképpen pozitív előjelnek vettem, hogy Vígh Laci maradt a basszeros poszton, és Rencsi is maradt a bandában, így a Modern szabadsághoz képest igazából csak énekfronton történt változás, mire a dalok felvételre kerültek.
A groove/extrém metal sosem volt egy könnyen emészthető műfaj, és itthon sincsen éppen túl sok követője, de a Groove Art jó példa rá, hogy igenis lehet ebben a műfajban fejlődni és előre mutató lemezeket készíteni. A tükör arcain található négy dal közé most nem keveredett olyan, amire azt mondanám, hogy gyengébb a többitől, de a Pantera Drag The Waters nyitóriffjének grooveartosított változatával indító Önző világnál már egyértelmű volt, hogy a legutóbb kifogásolt szövegek is előnyükre változtak, nem csak a zene lett érettebb. Ennél a dalnál például itt-ott eléggé Panterás feeling kapott el, ahogy azt már említettem riffnél is. Az Irigy, büszke inkább grooves tétel, erősen emlékeztet a Roots korszakos Sepura, de van benne jó adag Chaos AD is. A Percről perce az előző tétel testvére zeneileg, és szövegileg is van benne rokonság. A záró, címadó tétel a legnagyobb meglepetés, hiszen Ani nem félt előkapni a tiszta éneket és a dalokba keverni. Rizikós vállalkozás, de szerencsére jól vette az akadályokat. A dalnak viszont jót tenne, ha egy kicsit rövidebb lenne, így lényegesen nehezebben emészthető. A hangzás kiemelkedően jó lett, az előző két anyagét simán zsebre teszi. Itt-ott kicsit sterilnek hat az ének a zenéhez képest, de lehet ezt csak én hallom így.
Korábban két borítóvariációt is láttam, és sajnos a szerintem gyengébbik lett a befutó, bár ez talán jobban illeszkedik a dalokhoz. Végre beadta a derekát a banda, és ebből az anyagból már lesz kézzel fogható példány is, aminek begyűjtésére bíztatok mindenkit!

Letöltés (Ha ingyen szeretnéd, az összeghez írj nullát!):

https://grooveart.bandcamp.com/album/a-t-k-r-arcai

Ani kellően jót tett a csapatnak ahhoz, hogy kicsit komolyabban is érdemes legyen odafigyelni a Groove Art-ra. Bad vokálja is érezhetően sokat fejlődött, az EP négy dala pedig várakozásomon felül sikerült. Szívesen hallgatnék egy egész lemezt valamikor a bandától, remélem egyszer lesz Groove Art LP is. Nagyon bizakodó lettem ettől az EP-től. Várom a következő élő találkozást!

10/8.

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás