Fekete Sereg: Hollók földjén (2016)

Gondolnátok, hogy a Fekete Sereg egy több, mint 20 éves zenekar? Pedig annyi. Én is utánaszámoltam először, de rá kellett jönnöm, hogy bizony, tavaly húzták be a második X-et. Ennek örömére elkészültek a régóta esedékes hatodik nagylemezükkel, amin először hallható az új énekes, Horváth Gábor. Molnár Zsolt kiválása nagy érvágás lehetett a bandának, hiszen eléggé meghatározó volt zenekar kiállásában, és hangja is elég karakteres volt. Gábor teljesen más fazon, így egy kicsit zeneileg is módosult az összkép.

Nyilván nem kell gyökeres változásra gondolni, hiszen a 48 percben elkövetett 11 tétel nem definiálja újra a zenekart, de most sokkal inkább érvényesül a heavy power metál jelleg, mint korábban, a thrashesebb darabok kicsit háttérbe szorultak. Hullámzás nincs a dalokban, egységes színvonalat képviselnek, nagyon kiemelni nem tudnám egyiket sem.

A hét évvel ezelőtti Ősi dal, ősi szó lemezen érezhető összeszokottság és kidolgozottság ezúttal nekem nagyon hiányzik a dalokból, sokkal inkább érzem ezt a korai, úgymond klasszikusabb lemezek egyfajta folytatásának, mint a következő lépcsőfoknak. Ezzel nem lenne semmi baj, hiszen az Első hadjárat és a többi lemez ma már csont nélkül alapkövek a műfaj kedvelőinél, viszont ehhez a stílushoz Horváth hangja nem illik. Vagyis ez így nem igaz, hanem a szövegvilághoz és az üzenethez, amit a Fekete Sereg közvetít és képvisel nem megy szerintem. A végeredmény nem rossz, csak éppen nem is jó. A komoly visszalépés szövegek terén is érezhető sajnos. (Hogy mire is gondolok, az a „A metál harcosa én vagyok! / Isteni zene, mit játszhatok!” rímpár tökéletesen visszaadja…)

Könnyen lehet, hogy a probléma velem van, de nekem ez 2016-ban egy kicsit kevés. Az is lehet, hogy szimplán én távolodtam el ettől a zenétől, és nem hallom, hogy ez a lemez, jobb, mint amilyennek gondolom, de valahogy mintha a Fekete Sereg kicsit eltévedt volna a Hollók földjén. Nehéz egy zenekarnak újra magára találnia egy frontembercsere után, könnyen lehet, hogy a következő lemezre itt is visszatér a mágia, én minden esetre most ezt hiányolom. Nagyon is.

Nem emelek ki dalokat, mert nem látom értelmét. Nekem ez sajnos kevés. 🙁

10/5. Remélem lesz ez még jobb is.

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás