David Morgan & Monty Python: Halló, itt a Monty Python beszél! (2015)

Igencsak meglepett, hogy a Gabo kiadó végül bevállalta a könyvet, kerek 10 évvel a külföldi második kiadása után. (Eredetileg a csapat 30. éves évfordulójára jelent meg, 1999-ben.) Mivel a Monty Python és minden, amit csináltak óriási kedvencem, egyértelmű volt, hogy ezt a könyvet nekem adták ki, haha.

Amikor kibonttam Szent Este Yoogee-tól kapott ajándékomat, és benne volt a könyv, annyira örültem Neki, hogy madarat lehetett volna fogatni velem. lestem is, mikor tudom elkezdeni, majd amikor mindenki álomba szenderült, jött is az olvasás. Amikor elkezdtem olvasni a kötetet, akkor döbbentem rá igazából, hogy szinte semmit sem tudok a Monty Pythonról. Sőt, talán még annyit sem. Hiába kívülről tudom a négy mozifilmet, oda-vissza láttam többször is a Repülő Cirkuszt, de Róluk és a csapat hátteréről nem voltak ismereteim.
Az a jó ebben a kötetben, hogy mindenki szóhoz jut, aki akkoriban ott volt és még élt a könyv írása közben. Ráadásul a borítón szereplő szöveg, miszerint cenzúrázatlanul beszélnek a dolgokról, nagyon is megállja a helyét. Nem egy esetben komolyan rombolódott az a bizonyos nimbusz a szememben, viszont a legtöbb helyen inkább azt éreztem, hogy sokkal inkább érthető és kerek lett a háttérinfók által egy-egy poén, jelenet, vagy szkeccs. Nagyon pozitív, hogy őszintén beszélnek a néhai Graham Chapman alkoholproblémáiról, John Cleese irányításmániájáról és minden ilyen dologról, ami komolyan hátráltatta a csapatot, illetve végül John időleges kiválásához vezetett. (A Repülő Cirkusz negyedik évada ugyebár nélküle készült.) Megtudjuk azt is, hogy miért lett olyan a sokat vitatott Az Élet értelme film, vagy miért is bomlott fel a csapat végleg Graham halála után, miért nem lett rendszer az időszakos összeborulásokból, vagy például azt is, hogy a csapattagok hogyan látják egymást, illetve hogyan látták akkor.

Az külön pozitív, hogy a könyv nem azzal indul, hogy na, akkor forgassuk az első évadot a sorozatból! Kapunk időt a ráhangolódásra, megismerjük az előzményeket, egyéb sorozatokat (mint például a Végre itt az 1948-as show!), és azt is, hogy kinek és miért jött az ötlet, hogy ezeket a srácokat össze kéne rakni, egy csapatba. Ugyanígy később is szóba kerülnek a mellékszálak, egyéb projektek, szóba kerül a Waczak szálló, a Jabberwocky, a Hal neve: Vanda, és szinte minden fontosabb sorozat vagy film. Tetszik, hogy azt is hajlamosak elismerni a résztvevők, ha valami esetleg nem volt siker, akkor az esetleg az Ő hibájuk is. (Mint például a nálunk érthetetlen módon A legjobb jelenetek címmel megjelent És most valami egészen más! című első mozifilm, vagy Az Élet értelme lényegesen gyengébb szereplése.) Ahogy az is szimpatikus volt, hogy esetleges régi sértődéseknek itt már nyomát sem olvasni, próbál mindenki objektív lenni. Őszintén beszélnek arról is, hogy a TV-sorozat sikeressége ellenére sem igazán akarták megszponzorálni sem a Gyalog-Galoppot, sem a Brian életét, és hasonlók. Nyilván az internet világában minden infó az emberek birtokában áll, ám mégis jobban esett tőlük olvasni ezeket a sztorikat, hiszen korábban például eszembe sem jutott, hogy én ezeknek utánaolvassak. Viszont amikor túl voltam egyes filmekről szóló fejezeteken, egészen más élmény volt így tenni a blu-ray-eket a lejátszóba és újranézni a filmeket.

Száz szónak is egy a vége: az Itt a Monty Python beszél! című könyv nálam simán zsebre tette a 2015-ös év minden hasonló kiadványát itthon. Örülök, hogy a Gabo bevállalta, még ha jelentős fáziskéséssel is. Remélem hamarosan a többi, eddig meg nem jelent könyvet is kiadják!. A Monthy Python ugyanis örök, ráadásul rock and roll. Nagyon is!

Nem látom értelmét a pontozásnak, hiszen nyilván hibátlan, mint a Python maga. A legjobb karácsonyi ajándékom ever!

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás