I.

Két férfi egymást támogatva bandukol az utcán. Hideg van, sûrû köd, de õk mit sem tõrõdve ezzel, jókedélyûen beszélgetnek. Egyikõjük szájában valami olcsó cigaretta, a másik kezében egy szinte üres borosüveg. 

Megállnak a földút közepén. Csak néhány ház van errefelé. Sehol egy utcalámpa. A boros fickó felhajtja maradék italát. Nevetnek. A másik egy utolsót szív a cigijébe, majd elpöcköli valamerre. Utána repül az üveg is. Kezet fognak. 

A boros kitapogatja a kilincset, és bemegy a kapun. A másik ember tovább sétál, itt lakik a szomszédban. Fejében az alkohol, és néhány kusza gondolat. Két napja kapott pénzt, és már alig van belõle. 

A szomszéd véletlenül belerúg a lépcsõn heverészõ kutyába, majd káromkodik egyet. „Az Isten basszon meg! Neked is pont itt kell heverned!!” 

II. 

Mackó hallotta az ismerõs hangokat, de ösztöne most mást diktált. Egy ember volt a vízben. Habozás nélkül beugrott érte a jéghideg vízbe, és minden erejével úszni kezdett. Éppen mikor feléje kapott volna, erõs fájdalmat érzett mellkasán. 

Ijedten eszmélt rá gazdájára, aki valami rossz miatt kiabált. Mackó nem értett semmit, de gyorsan felkelt, és farokcsóválva üdvözölte az embert, akinek megint kellemetlen szaga volt. 

Miután a gazda bement a házba, az öreg Mackó, mint aki jól végezte dolgát, visszafeküdt az ajtó elõtti lépcsõre. Behunyta szemét, és egy darabig hallgatta a környezet zajait, majd ismét álomba szenderült. 

Újra a nagy víz partján volt. Feszülten figyelte a messzeséget, de nem találta az elõbb fulldoklót. Hegyezte a fülét és nagyokat szippantott a levegõbe. Majd egyszer csak ismerõs szagot érzett. Ez az ember gyakran van itt, a gazda barátja. 

III. 

A fickó sokáig várt a kapuban. Nem tudta mi tévõ legyen. Egy utolsót szívott a cigarettájába, majd csendesen elindult befelé. Ismerte a járást, tudta mit keres. A mellészaladó kutyát megsimogatta, majd a fészerhez ment, és elemelte a fûrészt. 

Hazament, és letette az asztalra. Szive még mindig szaporán vert. Rágyújtott az utolsó cigijére. Érezte, hogy rosszat cselekedett. De már nincs visszaút, kora reggel elviszi a városba, és ott eladja. A kapott pénzbõl kifizeti a tartozását, és talán még egy csík cigarettára is marad. 

Másnap délután vígan füstölgött a márkás cigi a bajsza alatt. Hazafelé tartott. Befordult az utcába, ekkor egy hatalmas dörrenést hallott. Ez biztos a szomszéd puskája volt. Sietve ment, majd benyitott a kapun. 

A szomszéd éppen egy ásót tartott a kezében, az újfundlandi élettelenül feküdt a lábai elõtt. „Hát te? Miér lûtted le azt a kutyát?” „Ez egy haszontalan vén dög volt. Valaki az éjjel ellopta a stillt. Ez meg még csak nem is ugatott basszameg…” 

IV. 

A falu minden házõrzõje összerezzent a nagy hangra. Késõbb megtudták egy hazulról elcsavargott kutyától, hogy a nagy Mackó eltûnt. Már nem õrzi a házat és a gazdáját. Talán elszökött és a nagy vízhez ment õsei után… 

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás