Bang Bang: Rideg hely (EP – 2015)

Jó 5 év telt el a Bang Bang zenekar első lemeze és cikkünk tárgya között. Érdekelt, mert a számomra roppant jól sikerült debüt (anno csont nélkül rávágtam a 10 pontot, függetlenül attól, hogy volt azért hibája bőven https://ricsandgreen.hu/bang_bang_a_rock_es_a_roll_2010.rag) azóta is elő-előkerült, bizonyos dalokat szerintem még mindig kívülről tudok róla. Ugyan a felállás azóta párszor módosult, érdekelt mit hozott össze a brigád.

A Rideg Hely esetében az EP elnevezés egy kicsit megtévesztő, ugyanis 8 dalt és egy Intro-t rejt a korong, és ennyi dalt bizony mások gondolkodás nélkül kiadnának lemezként, Ők valamiért mégis EP-nek keresztelték el. Nagy megfejtéseket nem kapunk, a zenekar nem véletlenül nem váltott nevet a tagcserék után, megmaradt ugyanannak a laza rákenroll brigádnak, akik voltak is, és ezt jelen esetben én hatalmas előnyként könyvelem el. Ez a stílus itthon sosem volt képes tömegeket megmozgatni, leszámítva a Huligánokat persze, bár azért az korántsem ugyanez. Suhaj Róbert számomra még mindig az egyik legjobb és leghitelesebb rocktorok itthon, és ha tetszik Neki, ha nem, számomra Ő a magyar Josh Todd, ahogy a Bang Bangről (Bár jelentős részben miatta nyilván…) nekem most is a Buckcherry ugrik be.
A 8 dalból 6 méregerős, megvan benne az a dög, amiért az első lemezt is szerettem, és ami nagyon fontos: még mindig magyar nyelven szólalnak meg, de a szövegek továbbra sem suták, vagy kínrímesek, pedig ebben a mocskos rockzenében szerintem nagyon nehéz ékes anyanyelvünkön jót alkotni. Vannak az azonnal ható slágerek (Rideg hely, Félig üres, Érzés, Nem adom fel, Régi dallam – Ennek az eleje engem mondjuk nagyon a Sweet Child O Mine kezdésére emlékeztet) amik már elsőre benne maradnak a fülünkben, és vannak a barátkozósabb darabok (Tíz, Marék Hamu), amik csak sokadik hallgatásra adják meg magukat. (Illetve van egy tétel, amivel én egyáltalán nem tudtam megbarátkozni, a Ments meg még egyszer)
A hangzás néhol nekem kicsit szikár, lehetne egy picit teltebb, de érdekes, hogy néhány hallgatás után már azt mondom, nem igazán változtatnék rajta, így jön ki a zene karaktere a legjobban. Ha belegondolunk, akkor a valószínűsíthető példaképeknél (Danko Jones, Buckcherry, Velvet Revolver) is volt a hangzásban karc rendesen. A borító elég furcsa, a címhez illik, viszont nem biztos, hogy a zenekar ismerete nélkül, ez alapján megvenném a CD-t. (Mert van, és rendelhető a zenekartól!)

Jó kérdés, hogy mire viheti a Bang Bang itthon ebben a műfajban, én minden esetre szorítok Nekik, mert magyarul, ebben a minőségben ezt a muzsikát kevesen művelik így itthon. Remélem, hogy a második nagylemezre nem kell majd újabb 5 évet várnunk, és hogy a Rideg hely egy kicsit újra előtérbe helyezi őket. Rám biztosan számíthatnak a koncerteken!

10/8! Második lemezre várós pontszám!

WEB: www.bangbangzenekar.hu
FB: www.facebook.com/bangbangzenekar.hu
https://www.deezer.com/album/12019684
https://open.spotify.com/album/0XWp9XkCb0CgQUV017QZN5

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás