A csúcson hagytuk abba… – Le Panic interjú (2016.01.22.)

Ha 10-12 évvel ezelőtt valaki azt mondta, hogy Le Panic, szerintem kevés olyan rockzenét szerető emberke akadt, aki nem tudta, hogy miről, kiről van szó. Aztán derült égből villámcsapásként 10 éve a banda beszüntette az aktív koncertezést, és ez egészen 8 évig így is maradt. 2014-ben végre újra adtak egy koncertet, ami zajos sikerét tekintve egyértelmű volt, hogy lesz folytatás, csak az volt a kérdés, hogy mikor. Nos, ez az idő eljött, hiszen holnap, vagyis 2016. 01. 23-án újra a Sportalsó színpadára lép a Le Panic! Ennek apropóján kicsit kifaggattam a Srácokat, amolyan villáminterjú jelleggel! 🙂

Idén tíz éve, ha emlékeim nem csalnak, hogy a Le Panic-ot offoltátok. Mi volt ennek a pontos oka? Tudom, hogy ezek a dolgok anno elhangzottak, de szeretném, ha összefoglalnánk, hiszen csak tíz éve volt…
– (ViZo): 2005. január elején volt az utolsó koncert a 2014-est megelőzően. Gomba Írországba költözött, és megbeszéltük, hogy a Le Panic az csak ez a négy ember lehet: Andris Gomba, Gyurika, Vizo. A 2005-ös koncert sem úgy volt meghirdetve, hogy búcsúkoncert, így bármikor folytathattuk. Összeveszés nem volt, tehát amikor minden összeállt, lett egy koncert
– (Gyurika): Zoli tulajdonképpen megválaszolta a kérdést, amit még mindenképpen érdemes hozzátenni, hogy önmenedzseléssel eddig lehetett jutni, ami persze így is nagyon szép, viszont egy, a nap 24 órájában csak a zenekarral foglalkozó ember talán tovább gördíthette volna a zenekar szekerét. Persze ez -talán- meg -ha-, de volt esélye a dolognak. Különben szerintem már kicsit egymás agyára is mentünk már… 🙂 Viszont, ha lehet így mondani, a csúcson hagytuk abba, hiszen az utolsó koncertünk is telt ház előtt zajlott le.
2 éve már sikerült addig nyaggassalak Titeket, hogy csináltatok egy mondhatni visszatérő koncertet a Sportalsóban. Milyen emlékeitek vannak erről az estéről?
– (ViZo): ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ… (nevet) Komolyra véve: azt hiszem az egy olyan koncert volt, amiért az ember fia-lánya elkezd zenélni. Aki ott volt az tudja, hogy milyen leírhatatlan volt a hangulat: olyan volt, mint valami óriási osztálytalálkozó, mindenki ismer mindenkit, de rég láttalak, hogy vagy, gyerek(ek)? stb. kérdésekkel és teljes kikapcsolódással. A zenésznek pedig a legnagyobb ajándék, amikor éneklik a dalokat, amiket ti magatok írtatok. KELL ennél több? KELL, de nem olyan halkan!!!
– (Gyurika): Hát igen…Ezért érdemes csinálni ezt az egészet.A közönség hihetetlen volt, a zenekar pedig sose játszott ilyen jól.A másik, főleg most próbákon tűnt fel nekem, hogy mennyire kortalanok ezek a dalok, tehát semmivel se érzem korszerűtlenebbnek, mint bármilyen mai zenekar produkcióját, akkora energia van bennük, hogy ihaj és ezt most átadjuk a szombati koncerten.

A zenekar tavaly volt 20 éves, ezért ez a buli egyfajta jubileumi bulinak is felfogható. Mivel készültök a fanoknak?
– (ViZo): Igen, jubileumi! 🙂 20+1, személy szerint úszással készülök, hogy bírjam az iramot a zenekar többi (nálam fiatalabb) tagjával… (nevet)
– (Gyurika): Magunkat adjuk az biztos:-) Letölthetővé tettük a koncert anyagát.Nem árulunk zsákbamacskát, aki 2014-ben nem volt ott, most tulajdonképpen ugyanazt a műsort fogja látni-hallani.Gyakoroltunk be még ezt-azt, aztán ha a hangulat úgy hozza, akkor azok is elhangzanak majd.
(Innen töltheted le a cuccot: https://drive.google.com/file/d/0B2JwznlwPaOtM2wtTUtVM0V2Y00/view)
Meg sem fordult a fejetekben, hogy esetleg új dalokat is írhatnátok? Elsősorban a Gomba és köztetek levő távolság miatt nem merült fel, hogy újra úgymond aktív legyen a zenekar?
– (Gyurika): Nem kellene dalokat írni, ha arról lenne szó, hogy egy új anyagot megjelenthetnénk, mert maradtak befejezett és befejezetlen dalok.Nagyrészt ezekre már csak én emlékszem:-) Régi tervem, hogy ezek valamilyen módon rögzítésre kerüljenek.

– Rengeteg koncertanyag van Gyurika tarsolyában és a régi cuccok sem hozzáférhetőek már sehol. Nem gondoltatok még arra, hogy ezeket valahogy elérhetővé kellene tenni, hogy mindenki a polcára helyezhesse?
– (Gyurika): A helyzet az, hogy tényleg közel 100 órányi felvétel maradt meg, hiszen szinte minden koncertet és egyéb dolgot rögzítettünk, de ezek a legtöbb esetben statikus egy kamerás felvételek és minőségük is az akkori technikának megfelelő. Van néhány olyan, ami több kamerás profi felvétel, ezek idővel a youtube-ra felkerülhetnek. A hanganyagok tekintetében jobban állunk, hiszen majd minden anyagunkat profi stúdióban vagy hasonló körülmények között rögzítettük. CD újrakiadások biztosan nem várhatók, de letölthetővé tesszük hamarosan az összes Le Panic albumot.

Van esetleg olyan sztoritok a zenekarról, amit még nem igazán mondtatok el máshol és úgy gondoljátok, hogy a rajongókat meglepné/jól szórakoztatná? Ha lehet, akkor mindenkitől várok valami számára kedves kis szösszenetet!
(Gomba): Engem egyszer egy boszorkány gyíkká változtatott, de már elmúlt.
– (ViZo): Ez nagy labda: Gomba! Nem múlt el!
– (Gomba): Hazudnak az orvosok,h gyorsabban lejöjjek a csavarlazítóról!
– (Andris): Egy Molothowos fellépés alkalmával a koncert vége felé bedobtam a dobverőket a kedves vendégek közé, majd mikor vége volt a bulinak, odajött három lány, az egyik sírt. A két barinője lehordott a sárga földig, hogy hogy lehetek ilyen állat, hogy fejbe dobom az embereket! Azóta nem dobálok… (nevet) Gomba egyszer a Szigeten játszott el hasonlót, csak ott a csóka boldogan jött megköszönni vérző fejjel! (nevet)
– (Gyurika): Hegyalja fesztiválra menet kigyulladt az autó, András és én -bátran- elfutottunk, Gomba és Zoli pedig oltott:-)
– (Andris):
Amúgy nem futottam el, csak porral oltót kerestem… (nevet)
– (ViZo):
Az életem minden napja Hollywood… és én vagyok az a zenekarból, aki semmire sem emlékszik, még a dalokra sem… (nevet) (ugye Gyurika?)
– (ViZo):
Ja -valami- eszembe jutott, valami furcsa: menetes fing…
– Ezt kifejtenéd bővebben is?
– (ViZo): A zenekar ötödik tagja kérdezte a videókamerát a kezében tartva, hogy mi a f@sz az MF? Menetes Fing? megoldás: Manual Focus…
– Ötödik tag? Ő az, akit nem nevezünk nevén, de tudjuk, hogy ki az?
– (Gyurika): A pandacsöki Ati… (nevetnek) Akitől megkérdezték egy Kisbéri koncerten, hogy: – Te is a zenekarban vagy? – Persze! Majd aláírta, mint Lukács László:-D
– (ViZo): Ja én meg Tatán mondtam autogram kérőnek, hogy csak a sofőr vagyok, erre elnézést kért és ment továb.. (nevet)
– (Gyurika): Az se volt rossz, amikor Gomba hazavitte a Parkplatz stúdió kulcsát… (nevetés)

– Utolsó kérdés: Mit üzentek az Olvasóknak?
– (Gyurika): Köszönjük, hogy ennyi idő után is töretlen a lelkesedés a zenekar iránt!

A holnap este eseménye: https://www.facebook.com/events/718461878259980/

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás