3 akkordról beszelünk, szóval minek túlideologizálni?- The Joystix interjú (16.05.17.)

A székesfehérvári The Joystix meglehetősen gyakori vendég az oldalunkon, aminek mi is nagyon örülünk, hiszen egyfajta szerkesztőségi favoritok Ők. A napokban új klip jelent meg Tőlük, illetve hamarosan egy új kiadvány is érkezik, amiről Szőke Gábor, alias Szöszö, énekes-gitáros nyilatkozott egy villáminterjú keretein belül.

– Elég mozgalmas év van mögöttetek. Új lemez, 10 éves jubileumi bulik itthon és szokás szerint Franciaországban is, ősszel pedig turné az Asphalt Horsemen-ékkel itthon. Azt hinné az ember, hogy ezután lazább évet terveztek, ehhez képest nem látom, hogy lassítanátok. Ekkora a lendület? Hogy érzed, milyen volt a 2015-ös év?
– Igen a 2015-ös évet próbáltuk megnyomni egy kicsit, a tavalyi lemez fogadtatása mindenhol nagyon pozitív volt, rengeteg helyen jött ki jó kritika szóval ebből a szempontból nincs ok panaszra. Koncertek is voltak szép számmal, ahogy írtad, nyilván itt megtapasztalhattuk, amit minden underground zenekar átél. Ez néha elveszi a kedvünket, de aztán összeszedjük magunkat és megyünk tovább. Idén az év első felében tudatosan tűntünk el, bár volt pár bulink dolgoztunk az év közepén megjelenő split lemezen. Szar dolog , hogy még mindig nem ott tartunk, ahol szerintem kellene underground ide vagy oda, de én csak úgy tudok dalokat írni ha dühös vagyok, és éhes a sikerre , szóval ez akár még szerencsés is lehet. Ki tudja?? Még soha nem tapasztaltam meg a másik oldalt… 😀
– Honnan jött az ötlet, hogy ismét egy splitet adjatok ki? Ugye egyszer már volt egy ilyen kiadványotok a szintén francia Flying Donuts-al. Miért éppen a Highschool Motherfucker?
– Adta magát a dolog, nem is értem, hogy eddig miért nem csináltunk ilyet?? HSMF-ékkel nagyon régóta szoros, baráti a kapcsolatunk. Dominique (HSMF gitáros énekes) ezeréves cimborám, közös projektünk is van a Sukcerstarz zenekar. A tavalyi francia turnén ácsorogtunk a klub előtt ahol játszottunk aznap este és kérdeztem tőle, hogy miért nem csinálunk egy split lemezt?? Ő meg mondta hogy – Nem tudom! Csináljuk!- . Így hát megcsináltuk! 😀
– Ha már bedobtad a Suckerstarz-t, annak a lemeznek várható folytatása?
– Valami mindenképpen lesz. Amikor Dominique utoljára itthon volt beszéltünk róla. Mondtam, hogy ha legközelebb jön, úgy tervezze, hogy egy napot szánjunk rá, hogy beülünk a kis házi stúdiómba és felrántunk 2-3 dalt. Csak úgy a semmiből. Azt beszéltük, hogy semmiféle előre kreált ötlettel ne érkezzünk. Csak ott spontán pikkpakk ami jön… Hogy ez jó lesz-e, vagy sem, nem tudom… hahaha… Elég maximalista szoktam lenni ilyen ügyben, lehet hogy a lomtárban végzi majd az anyag. 😀
– Tavaly végre megjelent a harmadik The Joystix nagylemez. Mennyire vagy elégedett utólag a Punchline-al?
– Én mindig a hibákat hallom mindenben, amit csinálok, és nem is szeretem én értékelni a dolgokat, amiket csinálok, ez a hallgatók dolga elsősorban. Ettől függetlenül, egy jól sikerült lemeznek tartom. Vittük tovább azt amit elkezdtünk anno. Jó pár új érdeklődőt köszönhetünk a cuccnak, szóval nem sikerülhetett annyira rosszul! 😀
– Az öt új dal annak ellenére, hogy azonnal felismerhetően The Joystix, azért vannak újítások is. Mi ihlette az Outtamyhead-et például? Hogyan állt össze ez az öt dal?
– Az Outta my headet?? A Wildhearts zenekar… 😀 😀 Az 5 dal ugyanúgy állt össze, mint ahogy eddig is a dalok. Most a legtöbb dalnál először a dalcímek ugrottak be, volt, hogy a gyógyszertárban sorban állás közben, vagy mondjuk vezetés közben a dugóban. Ha megvan egy jó dalcím, akkor már kész a fél dal a fejemben, utána már csak fel kellett venni.. ennyi..
– Elsőként az I Dont Believe The Rock N Roll (Anymore) dalra csináltatok egy szöveges klipet. Ilyen nem volt még eddig. Miért éppen erre és miért szövegest?
– Úgy gondoltuk eléggé elsőre ható pörgős a dal, emiatt jó választás lehet, illetve szövegileg is abszolút személyes, biográfia jellegű, épp ezért arra gondoltam, nem lenne rossz ötlet egy ilyen. A másik oldal nyilván a költséghatékonyság, de alapvetően passzol hozzánk a cucc. Nem szeretjük túllihegni ezt a történetet. Bementünk felkaptuk a hangszereket és eljátszottuk a dalt. 11kor nekiálltunk, 11.30-ra kész voltunk – Johnny Ramone style… 😀 Tulajdonkeppen 3 akkordról beszelünk, szóval minek túlideologizálni… A klip pedig Gulyás Bence érdeme, ezúton is köszönjük Neki!
– Várható még valami mozgókép a másik négy dal valamelyikére?
– Igen, tervben van. Ötletelés fázisban vagyunk per pillanat.
– Valószínűleg korai a kérdés, de adja magát: Mikorra várható a következő nagylemez? A Punchline, vagy a split esetleg vinylen?
– Ha rajtam múlna, csak vinylen jönnének ki a cuccaink, de gazdasági szempontból totális öngyilkosság a történet. Drága előállítási költség, kicsi felvevőpiac… Szóval zsákutca sok szempontból… Sajnos! A következő lemezről nem tudok mit mondani. Passz. Az biztos , hogy lesz majd, de egyelőre abszolút tárgytalan a kérdés.
– 20-án a Babel társaságában játszotok az A38-on, 28-án pedig újra az Asphalt Horsemen-ékkel a Backstageben. Hallhatunk már új dalt a bulikon? Ennyire jól éreztétek magatokat a tavalyi turnén, hogy idén is folytatódik pár állomáson a közös buli?
– Új dalok még nem lesznek, ősszel csinálunk majd egy úgymond lemezbemutató túra jellegű dolgot, úgy itthon, mint Franciaországban. Horsemenékkel megvan az összhang simán el tudom képzelni, hogy a jövőben is közösen nyomuljunk. Most készítik az új lemezüket, és megkértek, néha segítsek kezelni a technikát, és ha már ott voltam nyilván hangot adtam párszor a marha jó meglátásaimnak is… hahahahaha… Nagyon jó lesz az új lemezük (nyílván nem az én okoskodásom miatt) mindenki lesse a megjelenést! Szóval teljesen baráti a viszony a 2 banda között.
– Vannak fix dátumaitok a nyárra? Hol láthat Titeket a nagyérdemű?
– A két előbb említett fix dátumunk van, aztán nyáron ott leszünk a Zorall sörolimpián, a Sportalshow-n, illetve szeptemberben van egy Yuk-as dátumunk. Az őszi történetről még nem beszélnék, de vannak már fixált dátumok ott is.
– Üzensz valamit az Olvasóknak?
– Nem üzenek semmit senkinek, végre egy olyan interjú lett ahol nem szóltam be senkinek ne rontsuk el a végén! 😀 😀 😀

Kövessétek a The Joystixet a Facebook-on!

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás