Myers-interjú 2014-05-24

Myers itthon mondhatni magányos harcos, hiszen hiába divatosabb egyre inkább idehaza a rap, az a fajta dirty south világ, amit Ő képvisel csak nagyon kevés követőre talált idehaza. A kezdetekről, múltról, jelenről és jövőről az internet segítségével beszélgettünk a gyulai rapperrel.

Mikor és hol születtél? Hogyan kerültél kapcsolatba a rappel? Ki/kik voltak az elsők?
– Gyulán születtem, 1987-ben. A rappel még általános iskolában kerültem kapcsolatba,mikor is kölcsönkaptam egy Ganxsta Zolee kazettát. Utána kezdődött az egész, rákattantam a rapre. Jött a külföldi vonal, Beastie Boys, RUN DMC… Mai napig tisztelem a zenei dolgaikat. Őket hallgattam elsőnek amerikai vonalról, később persze bővült a látóköröm. (Dirty south 😉 )  Magyar vonalról,  akinek nagy hallgatója voltam,  az a Tribe. Kaptam ugyanis egy Fila Rap Jam kazettát, amin Tribe volt csapata a STOP IN DA NAME is szerepelt. Utána kerestem egyből a Tribe-bal kapcsolatos dolgokat, szólólemezeit is. A Dimenziók lemeze mai napig nagy kedvencem. Szerintem az egyetlen olyan magyar rapper, aki tényleg kiállt az elveiért, és kőkemény underground hip-hop-ot csinált, ugyanis mindenki ezt várta el, legalábbis ezt mondták… De persze mindenki mást hallgatott, olyanokat, akiket nagypofával szidtak máshol. Talán ezért is fáradt bele kicsit a Tribe, bár néha 1-2 közreműködést elvállal! 😉

Mikor érezted azt először, hogy Neked is mikrofont kell fognod és alkotnod kell?
– Ez még középiskolára nyúlik vissza…  Akkoriban értek olyan dolgok, hatások, amiért úgy döntöttem, hogy szöveget írok. Ez kb. 2004-2005 környékére nyúlik vissza. Persze azok a szövegek még nagyon kezdetlegesek voltak. Az első felvett számom az 2006-ra tehető.
Honnan jött a művésznév?
– A közeli ismerőseim, barátaim nagyon jól tudják, hogy nagy horror rajongó vagyok. Kedvenc horrorfilmem a Halloween, amiben a sorozatgyilkost Micheal Myers-nek hívják. Volt egy haverom,akivel nagyon rákattantunk ezekre a filmekre,és egy idő után ő kezdett el Myers-nek hívni. Többen elkezdtek így szólítani, így mikor rappelni kezdtem ezt a nevet tartottam meg.
Miért éppen a horror, illetve miért éppen a Halloween? Ez a vonulat később elég erőteljesen jelen lett mind a szövegeidben, mind a klipjeidben is.
– Nagyon apró gyerekként már nagy figyelemmel voltam a horror filmek iránt, egyszerűen magával vitt. Már 6-7-8 évesként faltam a horror filmeket, mai napig kitart irántuk a szeretetem. A Halloween azért is tetszik nekem, mert mindig is kedveltem a horrorfilmekben feltűnő maszkos, szótlan gyilkosokat. Micheal Myers maszkja nekem kifejezetten tetszik. Később a Sóhajok című klipemben nagyon örültem,hogy hitelesen el tudtam játszani az ő karakterét.

Miért vitted bele ezt a vonalat a zenédbe? Itthon ez nem igazán mondható szokványosnak.
– Igen, itthon ez nem szokványos, de vannak páran, akik teljesen ráálltak erre az alműfajra, de nagy sikereket sajnos nem lehet vele elérni egy ilyen apró országban. Azért is vittem bele a zenémbe sok számba, mert túlteng bennem a horror iránti kedv. Ez mind zenékben, és klipekben is megnyilvánul. Nagy álmom, hogy egyszer akár egy saját filmet is rendezhessek,de ez nem olyan egyszerű dolog….
Ez klip szinten már megvalósult, ha jól tudom. Melyik klipjeidet rendezted Te, illetve mindig Te találod ki a koncepciókat?

– Az eddigi klipjeimet én találtam ki, és általában én is rendezem. Ebben nagy segítségemre van Schilling Roland ,az operatőröm, aki társrendezőnek is mondható a klipjeimben. Nagyon sok ötletet dob fel, illetve segíti kidolgozni az én ötleteimet úgy,hogy az jól is nézzen ki .SCH-val tavaly ismerkedtem meg, és vele azóta is kitartó barátságban vagyunk, azóta minden klipemet ő készítette, és nem is szeretnék tőle a későbbiekben sem megválni. Nagyra tartom őt, Mindenkinek ajánlom, aki igényes, bárhol felvállalható klipet szeretne. Almost Already néven is sokan ismerik. A koncepcióért mindig én vagyok a felelős.

Mikor jelent meg az első lemezed és mit érdemes tudni róla?
– Már 2007-ben és 2008-ban is megjelent egy-egy kislemezem, de azok nem elérhetőek sehonnan sem, és nem is lesznek már, mert nem tartom őket arra érdemesnek, hogy napvilágot lássanak, mivel szerintem nem ütik meg a mércét.
2011-ben jelent meg egy 8 számos lemezem, ami a Mit tett veled? címet viseli. Ezen 2010-ben és 2011-ben felvett nóták vannak, és nincs egy közreműködés sem rajta. Ez elérhető letölthető formában a weboldalamról, ami pedig a www.myersrap.hu
Utána jött a Mesék a Kriptából és Az Erőszak pokla! Ezekről mit mesélnél az Olvasóknak?
– A Mesék a Kriptából lemezem 2012-ben jelent meg,ezen nagyon érezhető a horror iránti rajongásom,már akár a címéből is.12 db szám van rajta, dirty south hangzásban. Több klip is készült róla, többek között az említett Sóhajok,vagy az Életerő/Gyula, a városom 2.
Ugyancsak 2012-ben került rögzítésre Az Erőszak pokla című lemezem,bár ez már 2013-ban lett közzétéve. Ezen 10 db szám található, közreműködik rajta Tribe, Rich-Zed, Sabatis és gyulai cimborám HJ Mester. Erről is készült 2 klip, az egyik a Tribe-bal közös Emlékszem még. Szerettem volna a Mesék a kriptából és Az Erőszak pokla lemezeket összekötni egy klippel, aminek az eredménye lett az Élve eltemetve/Ha elmentem című klip. Ebben a klipben volt látható félmeztelen hölgy elsőnek a videóimban. Rengeteg helyről törölve is lett ezáltal… El ne felejtsem megemlíteni, hogy mindegyik lemezemet Kolláth Zsolt keverte,zseniális hangmérnök.
A Mesék a kriptából és Az Erőszak pokla lemezeimből készült kézzelfogható változat is abszolút limitált példányszámban, de mindkét lemez szintén letölthető a honlapomról–> www.myersrap.hu Úgy érzem e két lemez borítói is nagyon jól sikerültek (különösen az eredeti darabok mutatnak nagyon jól), amit külön köszönök a designeremnek, Xyms Design-nak.

Mikorra tervezed az új lemezt?
– Jelenleg nem tervezek új szólólemezt. Mostanában Mr.Siid-del csinálgatjuk a közös zenéket, és amiből úgy érezzük abból klipet forgatunk. Egyelőre lemez/lemezek nincsenek tervben.
Akkor lehet, hogy megleptek minket egy közös Myers – Mr. Siid lemezzel?

– Ejnye… Te mindig ráérzel a dolgokra… 😉 Egyelőre annyit mondanék,hogy nem lehetetlen. Nagyon szeretjük a közös zenéinket, és a zenén keresztül barátkoztunk össze. Ha lenne is közös lemez, az biztos, hogy nem ebben az évben  de nem kizárt, hogy egyszer lesz! 😉A Húsos barack című dalod és a klipje eléggé szokatlan, már-már provokatívnak is mondhatnám. Honnan jött a rockos/élőzenés megközelítés, és főleg a porno jelleg a kliphez?
– Az a klip szándékosan lett olyanra megcsinálva, amilyen lett. Nekem és Mr.Siid-nek nagy kedvence Necro, akinek van egy teljes pornó lemeze, a The Sexorcist. Ez a lemez, és a lemezről készült klip (Whos ya daddy) ihletett meg minket. Még magát a zenei alapot is az én kérésemre csinálta Minimal beat olyanra, mint Necro lemezén. Magyarországon eléggé egyedi klipnek számít, nagy botrány is volt belőle. 5 nap alatt 100 000 nézték meg,aztán mindenhonnan törölni próbálták. Néhány helyen még fent maradt azért. 😉
 Magyarország még nincs megérve az ilyesmihez. Talán 10 év múlva az ehhez hasonló klipeknek is meglesz a tere, csak akkor mi már oldschoolnak fogunk számítani! 🙂
 Az biztos hogy szép emlék marad mindannyiunknak,ahogy a forgatás is.

Melyik az az 5 könyv/film/és lemez, ami bárhol, bármikor jöhet, mert erőt és ihletet ad?
Könyvek:
Stephen King: Christine, Carrie, Állattemető
Dean R. Koontz:Rossz hely, A halottlátó
Film: Halloween, A pokol hét kapuja, Sóhajok, Bosszúvágy, Törvényre törve
Lemez: Three 6 Mafia: The Most Known Unknown, Juvenile:400 Degreez,DJ Paul: A Person of Interest, 8Ball&MJG: Ridin high, Da Mafia 6ix:  6ix Commandments


(Személyes kedvenc dalom és klipem Myerstől! – Ric$)

Mik a legközelebbi terveid?
– Jelenleg több klip ötlete is ott bujkál a fejemben, amit Schilling Rolanddal mindig ki is tárgyalunk. Ugyebár ebben az évben volt már 2 klipünk is (Húsos barack és a Köpjetek a sírunkra!), de még szeretnék legalább kettőt ebben az évben. Az egyik az kifejezetten botránygyanús lenne, de erről még nem árulnék el semmit, csak annyit, hogy ez most nem pornó klip lenne.
Mit üzensz az Olvasóinknak?

– Azt üzenném, hogy azok kövessék a munkásságomat, akik bírnak a https://www.facebook.com/myersdirtysouth -on, illetve töltsék le a régebbi lemezeket a már említett honlapon. A youtubeon pedig nézzék a klipeket a https://www.youtube.com/myersrap -on.És természetesen olvassátok a ricsandgreen.hu –t! 😉
Köszönöm az interjút!
– Én köszönöm a lehetőséget!

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás