Myers-interjú 2014-05-24
(Interjú)

Myers itthon mondhatni magányos harcos, hiszen hiába divatosabb egyre inkább idehaza a rap, az a fajta dirty south világ, amit Ő képvisel csak nagyon kevés követőre talált idehaza. A kezdetekről, múltról, jelenről és jövőről az internet segítségével beszélgettünk a gyulai rapperrel.

- Mikor és hol születtél? Hogyan kerültél kapcsolatba a rappel? Ki/kik voltak az elsők?
- Gyulán születtem, 1987-ben. A rappel még általános iskolában kerültem kapcsolatba,mikor is kölcsönkaptam egy Ganxsta Zolee kazettát. Utána kezdődött az egész, rákattantam a rapre. Jött a külföldi vonal, Beastie Boys, RUN DMC... Mai napig tisztelem a zenei dolgaikat. Őket hallgattam elsőnek amerikai vonalról, később persze bővült a látóköröm. (Dirty south ;) )  Magyar vonalról,  akinek nagy hallgatója voltam,  az a Tribe. Kaptam ugyanis egy Fila Rap Jam kazettát, amin Tribe volt csapata a STOP IN DA NAME is szerepelt. Utána kerestem egyből a Tribe-bal kapcsolatos dolgokat, szólólemezeit is. A Dimenziók lemeze mai napig nagy kedvencem. Szerintem az egyetlen olyan magyar rapper, aki tényleg kiállt az elveiért, és kőkemény underground hip-hop-ot csinált, ugyanis mindenki ezt várta el, legalábbis ezt mondták... De persze mindenki mást hallgatott, olyanokat, akiket nagypofával szidtak máshol. Talán ezért is fáradt bele kicsit a Tribe, bár néha 1-2 közreműködést elvállal! ;)

- Mikor érezted azt először, hogy Neked is mikrofont kell fognod és alkotnod kell?
- Ez még középiskolára nyúlik vissza...  Akkoriban értek olyan dolgok, hatások, amiért úgy döntöttem, hogy szöveget írok. Ez kb. 2004-2005 környékére nyúlik vissza. Persze azok a szövegek még nagyon kezdetlegesek voltak. Az első felvett számom az 2006-ra tehető.
- Honnan jött a művésznév?
- A közeli ismerőseim, barátaim nagyon jól tudják, hogy nagy horror rajongó vagyok. Kedvenc horrorfilmem a Halloween, amiben a sorozatgyilkost Micheal Myers-nek hívják. Volt egy haverom,akivel nagyon rákattantunk ezekre a filmekre,és egy idő után ő kezdett el Myers-nek hívni. Többen elkezdtek így szólítani, így mikor rappelni kezdtem ezt a nevet tartottam meg.
- Miért éppen a horror, illetve miért éppen a Halloween? Ez a vonulat később elég erőteljesen jelen lett mind a szövegeidben, mind a klipjeidben is.
- Nagyon apró gyerekként már nagy figyelemmel voltam a horror filmek iránt, egyszerűen magával vitt. Már 6-7-8 évesként faltam a horror filmeket, mai napig kitart irántuk a szeretetem. A Halloween azért is tetszik nekem, mert mindig is kedveltem a horrorfilmekben feltűnő maszkos, szótlan gyilkosokat. Micheal Myers maszkja nekem kifejezetten tetszik. Később a Sóhajok című klipemben nagyon örültem,hogy hitelesen el tudtam játszani az ő karakterét.

- Miért vitted bele ezt a vonalat a zenédbe? Itthon ez nem igazán mondható szokványosnak.
- Igen, itthon ez nem szokványos, de vannak páran, akik teljesen ráálltak erre az alműfajra, de nagy sikereket sajnos nem lehet vele elérni egy ilyen apró országban. Azért is vittem bele a zenémbe sok számba, mert túlteng bennem a horror iránti kedv. Ez mind zenékben, és klipekben is megnyilvánul. Nagy álmom, hogy egyszer akár egy saját filmet is rendezhessek,de ez nem olyan egyszerű dolog....
- Ez klip szinten már megvalósult, ha jól tudom. Melyik klipjeidet rendezted Te, illetve mindig Te találod ki a koncepciókat?

- Az eddigi klipjeimet én találtam ki, és általában én is rendezem. Ebben nagy segítségemre van Schilling Roland ,az operatőröm, aki társrendezőnek is mondható a klipjeimben. Nagyon sok ötletet dob fel, illetve segíti kidolgozni az én ötleteimet úgy,hogy az jól is nézzen ki .SCH-val tavaly ismerkedtem meg, és vele azóta is kitartó barátságban vagyunk, azóta minden klipemet ő készítette, és nem is szeretnék tőle a későbbiekben sem megválni. Nagyra tartom őt, Mindenkinek ajánlom, aki igényes, bárhol felvállalható klipet szeretne. Almost Already néven is sokan ismerik. A koncepcióért mindig én vagyok a felelős.

- Mikor jelent meg az első lemezed és mit érdemes tudni róla?
- Már 2007-ben és 2008-ban is megjelent egy-egy kislemezem, de azok nem elérhetőek sehonnan sem, és nem is lesznek már, mert nem tartom őket arra érdemesnek, hogy napvilágot lássanak, mivel szerintem nem ütik meg a mércét.
2011-ben jelent meg egy 8 számos lemezem, ami a Mit tett veled? címet viseli. Ezen 2010-ben és 2011-ben felvett nóták vannak, és nincs egy közreműködés sem rajta. Ez elérhető letölthető formában a weboldalamról, ami pedig a www.myersrap.hu
- Utána jött a Mesék a Kriptából és Az Erőszak pokla! Ezekről mit mesélnél az Olvasóknak?
- A Mesék a Kriptából lemezem 2012-ben jelent meg,ezen nagyon érezhető a horror iránti rajongásom,már akár a címéből is.12 db szám van rajta, dirty south hangzásban. Több klip is készült róla, többek között az említett Sóhajok,vagy az Életerő/Gyula, a városom 2.
Ugyancsak 2012-ben került rögzítésre Az Erőszak pokla című lemezem,bár ez már 2013-ban lett közzétéve. Ezen 10 db szám található, közreműködik rajta Tribe, Rich-Zed, Sabatis és gyulai cimborám HJ Mester. Erről is készült 2 klip, az egyik a Tribe-bal közös Emlékszem még. Szerettem volna a Mesék a kriptából és Az Erőszak pokla lemezeket összekötni egy klippel, aminek az eredménye lett az Élve eltemetve/Ha elmentem című klip. Ebben a klipben volt látható félmeztelen hölgy elsőnek a videóimban. Rengeteg helyről törölve is lett ezáltal... El ne felejtsem megemlíteni, hogy mindegyik lemezemet Kolláth Zsolt keverte,zseniális hangmérnök.
A Mesék a kriptából és Az Erőszak pokla lemezeimből készült kézzelfogható változat is abszolút limitált példányszámban, de mindkét lemez szintén letölthető a honlapomról--> www.myersrap.hu Úgy érzem e két lemez borítói is nagyon jól sikerültek (különösen az eredeti darabok mutatnak nagyon jól), amit külön köszönök a designeremnek, Xyms Design-nak.

- Mikorra tervezed az új lemezt?
- Jelenleg nem tervezek új szólólemezt. Mostanában Mr.Siid-del csinálgatjuk a közös zenéket, és amiből úgy érezzük abból klipet forgatunk. Egyelőre lemez/lemezek nincsenek tervben.
- Akkor lehet, hogy megleptek minket egy közös Myers - Mr. Siid lemezzel?

- Ejnye... Te mindig ráérzel a dolgokra... ;) Egyelőre annyit mondanék,hogy nem lehetetlen. Nagyon szeretjük a közös zenéinket, és a zenén keresztül barátkoztunk össze. Ha lenne is közös lemez, az biztos, hogy nem ebben az évben  de nem kizárt, hogy egyszer lesz! ;)- A Húsos barack című dalod és a klipje eléggé szokatlan, már-már provokatívnak is mondhatnám. Honnan jött a rockos/élőzenés megközelítés, és főleg a porno jelleg a kliphez?
- Az a klip szándékosan lett olyanra megcsinálva, amilyen lett. Nekem és Mr.Siid-nek nagy kedvence Necro, akinek van egy teljes pornó lemeze, a The Sexorcist. Ez a lemez, és a lemezről készült klip (Whos ya daddy) ihletett meg minket. Még magát a zenei alapot is az én kérésemre csinálta Minimal beat olyanra, mint Necro lemezén. Magyarországon eléggé egyedi klipnek számít, nagy botrány is volt belőle. 5 nap alatt 100 000 nézték meg,aztán mindenhonnan törölni próbálták. Néhány helyen még fent maradt azért. ;)
 Magyarország még nincs megérve az ilyesmihez. Talán 10 év múlva az ehhez hasonló klipeknek is meglesz a tere, csak akkor mi már oldschoolnak fogunk számítani! :)
 Az biztos hogy szép emlék marad mindannyiunknak,ahogy a forgatás is.

- Melyik az az 5 könyv/film/és lemez, ami bárhol, bármikor jöhet, mert erőt és ihletet ad?
- Könyvek:
Stephen King: Christine, Carrie, Állattemető
Dean R. Koontz:Rossz hely, A halottlátó
Film: Halloween, A pokol hét kapuja, Sóhajok, Bosszúvágy, Törvényre törve
Lemez: Three 6 Mafia: The Most Known Unknown, Juvenile:400 Degreez,DJ Paul: A Person of Interest, 8Ball&MJG: Ridin high, Da Mafia 6ix:  6ix Commandments


(Személyes kedvenc dalom és klipem Myerstől! - Ric$)

- Mik a legközelebbi terveid?
- Jelenleg több klip ötlete is ott bujkál a fejemben, amit Schilling Rolanddal mindig ki is tárgyalunk. Ugyebár ebben az évben volt már 2 klipünk is (Húsos barack és a Köpjetek a sírunkra!), de még szeretnék legalább kettőt ebben az évben. Az egyik az kifejezetten botránygyanús lenne, de erről még nem árulnék el semmit, csak annyit, hogy ez most nem pornó klip lenne.
- Mit üzensz az Olvasóinknak?

- Azt üzenném, hogy azok kövessék a munkásságomat, akik bírnak a https://www.facebook.com/myersdirtysouth -on, illetve töltsék le a régebbi lemezeket a már említett honlapon. A youtubeon pedig nézzék a klipeket a https://www.youtube.com/myersrap -on.És természetesen olvassátok a ricsandgreen.hu –t! ;)
- Köszönöm az interjút!
- Én köszönöm a lehetőséget!

Ric$ - 2014-05-26

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!