„Minket a Uriah Heep életművének ápolása motivál” – Heep Freedom interjú

2023. Február 10-én, a Muzikum Klub és Bisztró színpadán ünnepli 10. születésnapját Magyarország legjobb Uriah Heep tribute zenekara. Ezalkalomból beszélgettem a csapat énekesével, Körmendi Rolanddal!

– Megosztanád velünk, honnan jött anno a Heep Freedom ötlete?
– 2013. február 2-án volt az első próbánk, így ezt a dátumot tekintjük a születésnapunknak. Az ötletgazda Várkonyi Imi basszusgitáros volt, aki Forgács Joe gitárossal közösen döntött arról még 2010-ben, hogy szeretnének egy kizárólag Uriah Heep dalokat játszó bandát. Ha jól emlékszem, Galántai Zsolt dobos és én 2012 év végén kerültünk képbe, aztán leszerveztük az első próbát. Ekkor még orgonista nélkül, összesen 4 dallal, számunkra is kérdéses volt, hogyan fog szólni az egész. Jól sikerült a próba, ezután Laki Zolinak köszönhetően lett komplett a felállás, áprilisban pedig már debütáltunk is a PeCsa Cafe színpadán.
– Azért tíz év nem rövid idő, bárhonnan nézzük. Elmesélnéd, mik történtek veletek ezalatt az évtized alatt? Mik voltak a fontosabb állomások?
– Eseménydús volt ez a 10 év, már csak a személyi változások miatt is. A mostani Körmendi Roland – Tüdődi Gábor – Várkonyi Imi – Márkosi Joci – Kaminszki Szergej felállás már a 8. névsor, reméljük, ez az erős lineup nem fog változni egyhamar.
Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert már az első évben találkozhattunk az anyazenekarral, kétszer is. Nem csak rettentő kedvesen és elfogadóan álltak hozzánk Mick Boxék, hanem meg is hívtak a PeCsa koncertjükre, ami óriási gesztus volt részükről.
Meghatározó élmények és tapasztalatok voltak a különböző fesztivál fellépések (pl. Nemzetközi Gastroblues Fesztivál, Harley-Davidson Open Road Fest, SzeptEmber Feszt, Egerszeg Feszt) és vendégzenekaros (P.Mobil, Beatrice, Piramis, P. Box) szereplések. Emellett 2015-től szinte minden évben volt születésnapi koncert is, ahol a videóink egy része készült, egyre jobb minőségben.
Magam részéről volt egy kis szünet, ugyanis 2017 év végén elhagytam a zenekart, azonban 2021. októberében visszatértem, hogy folytassuk a megkezdett utat. Hálával tartozom Scholtz Atkának (Cry Free, Dinamit, Nick Simper’s Nasty Habits), hogy életben tartotta a zenekart, és lehetővé tette azt is, hogy visszatérhessek. Ezt a mostani felállást borzasztóan erősnek érzem, nagyon jól szólunk, van bennünk bőven potenciál.
– Emlékszel, mi volt a legpozitívabb és a legnegatívabb reakció, amit a banda kapott?
– Mind a koncerteken, mind a Youtube csatornánkon nagyon sok pozitív visszajelzést kapunk. A Youtube tele van nemzetközi kommentekkel, ezek már-már túlzásokba esnek, de persze különösen jól esnek nekünk. Legtöbbször az tetszik az embereknek, hogy a Uriah Heep klasszikus időszakát céloztuk meg, a legnagyobb slágerek is ekkor születtek, és a mai napig ezeket hallgatják legszívesebben a rajongók.
Negatív feedback szerencsére nem igazán van, persze tudjuk magunktól is, miben kell fejlődnie a produkciónak. Hiányolják a külföldi követőink, hogy nem látogatjuk meg őket Kanadában, Oroszországban, Olaszországban és Brazíliában például.
– Sokszor az a vád éri a tribute zenekarokat, hogy a pénz és a saját ötlet hiánya miatt születik egy-egy ilyen formáció. Egy Uriah Heep dalokat játszó csapattal lehet számottevő pénzt keresni? Ha igen, megéri-e a befektetett időt és energiát ez az összeg?
– Minket a koncertezés és a Uriah Heep életművének ápolása motivál elsősorban, nem a gázsik hajszolása a cél. Azon dolgozunk, hogy megtaláljuk azt a közönséget, aki kifejezetten a klasszikus dalokat szeretné hallani, mivel az anyazenekar műsora ezeket már csak nyomokban tartalmazza. Nemzetközi szinten nem sikerült egyelőre érvényesülnünk, anyagilag ez jövedelmezőbb lehet persze – látunk is jó példákat itthonról – de ez szervezési és tervezési kérdés is egyben. Meglátjuk, mit hoz a jövő.

– Saját dalok írása megfordult a fejetekben egyébként, vagy itt szigorúan csak a tiszteletadás miatt van együtt a társaság?
– Nem, a Heep Freedom ebben a formában nem gondolkozott és jelenleg sem gondolkozik saját dalokon.
– Láttalak téged több zenekarral, de az kétségtelen, hogy a legnagyobb élményeim a Heep Freedomhoz és a Lead Zeppelinhez köthetőek. Te teljesen együtt élsz ezzel a zenei világgal, vagy hallgatsz frissebb, modernebb dolgokat is?
– A 60-as és 70-es évek a kedvenc időszakom zeneileg, de elég nyitott vagyok ízlés szempontjából. Szeretem a blues, jazz, progresszív, metal műfajokat is, kipróbáltam magam énekesként és dobosként is több stílusban. Szerintem nem szabad a zenét, mint művészeti ágat szűken kezelni, érhetik az embert meglepetések, új élmények. Nyitottan állok ehhez a kérdéshez, igyekszem is követni az új zenekarokat és albumokat.
– Február 10-én, pénteken, a Muzikum Klub és Bisztró színpadán ünneplitek ezt a kerek évfordulót. Mennyiben lesz másabb ez a koncert, mint egy átlagos Heep Freedom koncert? Mivel győznéd meg azt, aki kételkedik bennetek, vagy eleve a tributeben, hogy megéri ellátogatni a bulira?
– A megszokott műsort ezúttal kibővítjük, így több dal kap helyet. Kifejezetten a 70-es évek korszakából merítünk, azon belül a David Byron és John Lawton énekesekkel készült nóták szólalnak meg. Vendégeket is úgy választottunk, hogy az alapműsoron felül ők is érvényesülhessenek. Scholtz Atkának lesznek szólódalai, de fogunk ketten is énekelni, Antal Ádám pedig eszeveszett slide gitározással hasít majd a színpadon.
Azt gondolom, hogy a Heep Freedom abszolút autentikus, a Hammond-Leslie-Moog kombó, az erőteljes sound, a vokálok mind egyben vannak, így biztosan senki nem tudja eljátszani ezeket a dalokat, mint mi.


A klasszikus hard-rockot játszó Heep Freedom a brit rock legenda Uriah Heep zenekar szerzeményeit állítja színpadra eredeti hangszerelésben. Küldetésük, hogy a ’70-es évek legendás csapatának szerzeményeit minél többen megismerhessék, illetve, hogy a klasszikus nótákat kedvelő Uriah Heep-rajongók a koncerteken eredeti hangszerelésben, izgalmas előadásban hallhassák újra a régi dalokat. A 10. születésnapját ünneplő zenekar a 70-es évek Byron és Lawton korszakát idézi fel Antal Ádám gitáros (Blues Willis, Dog With Two Bones) és Scholtz Attila „Atka” énekes (Dinamit, Cry Free, Nick Simper & Nasty Habits) vendégzenészek társaságában.

Belépő/Ticket: 3000 HUF (elővételben) | 3500 HUF (a koncert napján)
Jegyek 2023. JANUÁR 11-től kaphatók a HELYSZÍNEN (hétköznapokon 15–21 óráig, fizetés kizárólag készpénzzel), valamint a TIXA jegyrendszerében: https://tixa.hu/Heep-Freedom-10th-Birthday_20230210_muzikum
Jegyek ELŐVÉTELI ÁRON az adott koncert dátumát megelőző napig válthatók, a koncert napján lép életbe a teljes áras jegyvásárlási lehetőség.
A koncertterem elrendezése: ÁLLÓKONCERT. Általában a pénteki és szombati koncerteknél nem áll módunkban – a várható telt ház miatt – ülőhelyek biztosítására. Kérjük a megértésüket!
Dátum, helyszín:
2023.02.10. (péntek), 19.30
Muzikum Klub & Bisztró
1088 Budapest, Múzeum u. 7.
www.muzikum.hu | www.facebook.com/heepfreedom
Facebook esemény: Heep Freedom 10th Birthday · Uriah Heep Best of ’70s

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás