Marvel Kapitány (Captain Marvel – 2019)

Rendezte: Ryan Fleck, Anna Boden
Főszereplők: Brie Larson, Samuel L. Jackson, Jude Law
Történet: A Marvel Studios az 1990-es években játszódó filmje, a Marvel Kapitány egy teljesen új kaland a Marvel mozis univerzumának eddig nem ismert periódusából, amely Carol Danverst követi nyomon. Mikor egy két idegen faj közötti galaktikus háború eléri a Földet, Danvers néhány szövetségessel együtt az események forgatagában találja magát, s hamarosan a világegyetem egyik legerősebb hősévé válik. (A port.hu-ról ollózva)
Captain Mar-Vell …avagy hogy kerül a Girl-Power az MCU-ba?
Tegnap debütált a mozikban a Marvel Cinematic Universe újabb darabja, a Captain Marvel (vagyis helyesen: Mar-Vell).
A 2008-as első Vasemberrel a Marvel elkezdte építeni a saját monumentális univerzumát, ahol a  szereplők, történések, utalások hol lazán, hol szorosabban összefüggnek, és egy nagyon nagy végkifejlet (Végjáték?) felé halad ez a szuperhősös –Szomszédok-. 11 év és, gyakorlatilag 20 összefüggő mozi után egyrészt nehéz -becsatlakozni- a történetbe, másrészt ennyi idő alatt az ember eldönthette, hogy ő ezt a fajta építkezést, ezt a stílust, ezeket a karaktereket szereti e vagy se. Így, aki esetleg DC fan, vagy -unom már ezt a sok hülye szuperhősfilmet- típusú ember, esetleg csak a hagyományos hazai átlag filmkritikus fikagép szintjét hozza, az most ne olvasson tovább. Ez egy hamisítatlan rajongói kritika lesz, Kiss UtolsóCsillagharcos Ákos tollából.

A tavalyi nagy durranás (Végtelen Háború) befejezése, a Végjáték egy bő hónap múlva a mozikban lesz. Az biztos, hogy az Endgame után már semmi nem lesz olyan a Marvel nagy filmuniverzumában,  mint régen, és alapjaiban új utakra fog evezni az egész franchise. A két film között azonban van egy nagyon fontos kapocs, egy eddig még ismeretlen szuperhős, Captain Marvel felvezetése. Az nem nagy spoiler, hogy Carol Danvers tesztpilótahölgy -ből szuperhőssé avanzsáló karakternek kulcs szerepe lesz a Bosszúállók és Thanos végső összecsapásában.
A film előzetes marketinghadjáratában sokszor elhangzott, hogy ez az MCU világában egy rendhagyó alkotás lesz. Persze a hivatalos és önjelölt kritikusok egy jelentős része már tele is szórta vele, hogy a netet, hogy ez nem is így van. Lássuk, miért nincs nekik igazuk.
Az MCU filmek szakaszokra (szaknyelven : Phase) vannak osztva. A Phase 1-ben volt az eredeti Bosszúállók csapatának felvezetése történt, vagyis a jelentősebb karakterek (Captain America, Thor, IronMan) mindegyike kapott egy genesis-történetet, mielőtt összeálltak volna egy nagy csapattá (vagy családdá?). A Phase 2. és 3. szakaszának filmjei azonban már ezeknek a karaktereknek a tovább gyűrűző kalandjairól szóltak, és még az új belépők (pl. A Galaxis Őrzői) sem kaptak klasszikus előzménysztorit, inkább amolyan -in medias res- módon verődtek össze, és váltak a sztori részévé. (Ez alól egyedül talán egyedül mindenki kedvenc szuperhőse, Pókember a kivétel, aki hosszas és rögös utat járt be a Sony nevű párhuzamos univerzumban, mielőtt végleg Hazatért az MCU-ba.)
– A Marvel Kapitány hosszú idő után a Phase 1 szakasz  hangulatát idézi meg azzal, hogy egy eddig ismeretlen szuperhős születésének és felemelkedésének lehetünk tanúi 124 percben.
– Ráadásként Danvers kisasszony az első, aki egyedülálló hősnőként áll helyt a világmegmentés nevű nehéz és férfias szakmában (persze a Fekete Özvegy, Skarlet Witch, Pepper Pots , nevű hölgyek mindig ott voltak a -szeren-, de tényleg Mar-Vell az első, ezzel azért fentebbi polcra tette a girlpower hangulatot az MCU-ban. (megjegyzem, a címszerepet játszó Bree Larson körül most a tengerentúlon elég nagy hepaj van, mert nem csak szuperhősnőként, hanem a való világban is tett az esélyegyenlőségért azzal, hogy megjegyezte: a fehér férfiak túlsúlyban vannak a filmkritikusi közösségben, sé ez egyoldalúvá teszi a mozik értékelését).
– Az MCU filmje eddig egymás után real time-ban követték egymást. A Marvel Kapitány az első, amely megtörte ezt a -hagyományt- és egy laza 20 évet ugrott vissza az idővonalon. És itt nem tudok elmenni a mellett szó nélkül, hogy a film mennyire zseniálisan aknázta ki a 90-es évek retro hangulatában rejlő lehetőségeket, elsőként a honlappal: https://www.marvel.com/captainmarvel/
– Ezt a hangulatot mélyítette el a soundtrack is, amely egy Best Of 90s- Almoust NECCParty válogatás, Nirvana , No Doubt, Salt N Pepa, TLC…és még sokan mások.
– Ez az első, a mely Stan Lee novemberben bekövetkezett halála óta a mozikba került. Az alkotók pedig nem feledkeztek el az Alkotóról, és a Marvel hagyományos introját a szomorú alkalomhoz szabták. Így az igazi rajongók (én legalább is) már az első pár másodperc alatt meghatódhattak. Én sem tudok mást mondani, mint maga az említett felvezető: Thank you, Stan! https://www.youtube.com/watch?v=uw_NfWasBsE
– Mindezek mellett azért szépen belesimul ez az alkotás az eddigi történetekbe: a korábban felbukkant szereplők (Coulson ügynök, Fury, Ronan) megteremtik az otthonos hangulatot, ráadásul több, korábbi kérdésre is választ kapunk általuk, például arra, hogy SPOILERALERT…miért lettek a Bosszúállók Bosszúállók, és hogyan lett Nick Fury félszemű.
– A Bosszúállók első része csúcsra járatta a szereplők közti -egysorosokat-, amely azóta védjegygé vált. A Marvel Kapitány ezt a hagyományt remekül adaptálja, megfejelve a 90es évek nagy dumás akcióvígjátékainak hangulatával. Aki nem ismeri a Halálos Fegyvert, a Tango és Casht, vagy a Die Hardot, az most akkor is megértheti, hogy a 90-es években szocializálódott generáció miért nem tudja -elengedni- ezt az időszakot.
Így ez a film mind időben, hangulatában, történetvezetésében visszavezet egy kicsit a gyökerekhez bennünket, minden értelemben. Hogy ne felejtsük el a gyermeki örömöt, izgalmat és felemelő érzést amikor valaki olyan hőssé válik, amilyenek titkon mi is szeretnénk lenni. Ezért nem lehet (és nem is kell) a szükség a sztori túlbonyolítására.
Szimbolikus, hogy Marvel Kapitány egy Blockbuster videótéka tetején ér földet a megérkezésekor….kezeljünk mindent a helyén, kérem szépen…

10/10.

Kiss UtolsóCsillagHarcos Ákos vendégcikke!

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás