Kiásott kincsek – Frogshow: Demo (2003)/EP (2005)

Ebben a rovatban többnyire ma már nem létező/inaktív hazai underground csapatok – számunkra – meghatározó anyagait szeretnénk bemutatni, de terveink szerint terítéken lesznek még működő, akár időközben befutott előadók korai demói, lemezei is. Célunk továbbá a fősodortól távolabb eső, méltatlanul mellőzött vagy mára feledésbe merült, de mindenképpen értékes keményzenei csemegék megismertetése a nagyérdeművel. Túrjuk hát fel a lemezgyűjteményt, és poroljuk le az előásott kincseket!

A máig aktív debreceni grunge-legenda 1998-ban alakult, egykori Honeymaze és Games People Play tagokból. Kezdetben a nagy seattle-i elődök feldolgozásait játszották a koncerteken, később az Alice In Chains és Pearl Jam dalokból álló műsor kiegészült a Nickelback-féle post-grunge vonulat sikereivel, a 2000-es évek elejétől kezdve pedig saját kompozícióikkal is.
A saját dalokat író felállás – Rábold Ákos (ének/gitár), Bertalan Sándor (gitár), Szegedi „Szaki” Károly (basszusgitár/ének), Fazekas Tamás (dob) – 2001 végére állt össze, majd 2003-ban összehozta az első, cím nélküli demót. A zenekar nem árult zsákbamacskát az anyaggal, ez a három dal olyannyira a Seattle-környéki zene szellemében íródott, hogy számomra azóta is a Frogshow az egyik legautentikusabb hazai grunge banda (a félig-meddig elődnek tekinthető, ma már nem létező Honeymaze-hez hasonlóan). Szögegyenes, kompromisszummentes grunge ez a sötétebb fajtából, többszólamú vokálokkal, hangsúlyos gitárokkal és elvárható komorságú szövegekkel. A saját szerzeményeken – hálistennek – nem hagytak nyomot a felhígult slágervonal képviselői, nemigen érződik a Nickelback és társainak hatása. Jerry Cantrelléké annál inkább.
Mégsem a demóval váltak ismertté a színtéren, hanem azzal, hogy Ákos és Szaki közreműködött a Replika – szintén 2003-as – akusztikus válogatásalbumán, az Acousticán, melynek – különösen a Lélek útja klipjének – köszönhetően országos ismertségre tettek szert a sokat látott cívisvárosi zenészek. Ezer közül felismerhető vokálszólamaik egy magasabb szintre emelték Csató Péterék egyébként is erős dalait, s az együttműködés egyúttal igen jó hatással volt a Frogshow népszerűségére.
Ezzel nagyjából egy időben a zenekar összeállított egy akusztikus koncertműsort, aminek keretében a saját dalaikat is áthangszerelték (jómagam a 2006-os Hegyalja Fesztiválon láthattam egy ilyen műsorukat, ki is feküdtem tőlük rendesen).
A demó folytatása 2005 nyarán érkezett meg, az egyszerűen csak „EP” címre keresztelt nyolcszámos középlemez formájában. A lemez 4 új dal mellett az előző anyag 3 szerzeményének akusztikus változatát, valamint a klipesített Titkot súg „radio edit” verzióját tartalmazza, s mind hangzásban, mind fogósság terén felülmúlja elődjét. Az irány maradt a régi, de mintha nagyobb teret kapnának Szaki vokáljai, emellett a dalok is változatosabbak, kicsit szellősebbek, mint a két évvel korábbi demón. Az akusztikus átiratok is jól sikerültek, egyértelműen van létjogosultságuk, a Frogshow mindig is nagyon érezte ezt a vonalat – ahogy azt már az unplugged koncertekkel is bizonyították.
Elképzelhető, hogy néhány „szűzfülű” olvasónak/hallgatónak szokatlan lesz a magyar szöveg, különösen a „mekegősen” elnyújtott „e” hangok hathatnak zavaróan, ha nehezen veszi be a gyomrod az új dolgokat. Erre csak azt mondom, hogy egyrészt ez egy ilyen stílus, az AIC-féle „nyávogós” grunge-éneket nem könnyű magyarul megszólaltatni, másrészt viszont megéri (lenyelni a békát ehe-ehe) túllépni ezen a problémán, mivel a Frogshow szövegei olyan tartalommal és mélységgel bírnak, amire érdemes odafigyelni.
A megjelenés után nem sokkal tagcsere történt a dobos poszton, az a Makovinyi Gábor ült be a cucc mögé, akit a Titkot súg 2007-ben megjelent videóklipjében is láthatunk. A következő esztendőkben is aktív maradt a csapat, bár új dalokkal hosszú ideig nem jelentkeztek, rendszeresen koncerteztek a fővárosban és az ország keleti felén, állandó résztvevői voltak a nyári fesztiváloknak (Hegyalja, Vekeri/Campus, EFOTT, Kotta, Azfeszt stb.). Nem volt olyan év, hogy ne adtak volna legalább 8-10 koncertet, csak hát az a soron következő anyag, a közönség részéről joggal várt, vízválasztó lemez nem jött.
2012-ben aztán felcsillant a remény, egy klippel is megtámogatott új dal (Egy szó) érkezett, ezzel együtt pedig a bejelentés: készül a nagylemez, méghozzá akusztikus hangszerelésben. Sokan vártuk az albumot, és várjuk azóta is… Nem tudom, hogy megjelent-e végül bármilyen formában, egyáltalán elkészült-e, bár gyanítom, hogy nem, mivel 2013 óta semmilyen hír nem jött felőle (ha esetleg valakinek megvan az anyag, vevő lennék rá, köszi!)
A zenekar a 2010-es évek derekán átalakult, több tagcsere után változatlan néven, de immár Three Days Grace tribute csapatként működnek. Legnagyobb eséllyel Debrecen rockklubjaiban vagy a Campus Fesztiválon csípheted el őket.

A Frogshow mindkét megjelent anyaga, szövegkönyvvel együtt letölthető a zenekar oldaláról. Jó szívvel ajánlom – mondhatni „kötelező tananyag”, ha érdeklődsz a hazai grunge muzsikák iránt.

Frogshow: Demo
Szerzői kiadás, 2003

A zenekar a következő felállásban játszott:
Rábold Ákos – ének, gitár
Bertalan Sándor – gitár
Szegedi Károly- basszusgitár, ének
Fazekas Tamás – dob

Dallista:
1. Névtelen bátor
2. Veled megyek
3. Végleg megszűnjek

Frogshow: EP
Szerzői kiadás, 2005

A zenekar a következő felállásban játszott:
Rábold Ákos – ének, gitár
Bertalan Sándor – gitár
Szegedi Károly- basszusgitár, ének
Fazekas Tamás – dob

Dallista:
1. Titkot súg
2. Holnap
3. Nézz rám!
4. Körbezárt tér
5. Névtelen bátor (akusztikus)
6. Veled megyek (akusztikus)
7. Végleg megszűnjek (akusztikus)
8. Titkot súg (radio edit)

Frogshow Facebook

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás