Bárhogy nézzük, az oldal 2010-es indulása óta eltelt 13 év. Kicsit fura úgy előszót írni egy cikkhez, hogy ez most nem egy új blog, kritika, véleménycikk, interjú, vagy hasonló, hanem egy szerkesztőségi évösszegző toplista. Igen, jól olvassátok! Tavaly, gondoltam egy merészet és a néhány éve dédelgetett ötletemet, miszerint a Ric$ & Green-t egy élő, létező közösségé kovácsolom, elkezdtem realitássá formálni. Nem volt könnyű hozzá társakat találni, de úgy érzem, sikerült. Hamarosan még egy fővel többen leszünk és talán még az sem a teljes létszám lesz, de ennyire ne szaladjunk előre, hanem előtte nézzük meg, a jelenleg is aktív tagok évösszegzőit, ahol mindenkinek annyi feladat volt kiadva, sorolja fel a legeket, top koncerteket, dalokat, lemezeket, de az, hogy ezt miként teszi, már rá volt bízva. Így ez most egy kicsit eklektikus, de mindenképpen hagyományteremtő cikkecske. Köszönöm, hogy velünk vagytok ezen az úton, és olvastok minket, 2023 egy sokkal aktívabb év lesz, mint az előzőek voltak! – Szénégető Richárd „Ric$”

Vladár Bea:

TOP 5 Film:

 1. Avatar: A víz útja
 2. Ahol a folyami rákok énekelnek
 3. The Mandalorian
 4. Andor
 5. Top Gun: Maverick

Az Avatart már nagyon vártam. Nem tudom összeszámolni hányszor láttam az első részt és mindig találtam benne valami újat. Már tudom, a második is többször nézős lesz, egyszerűen csodaszép, szorosan a nyomában az Ahol a folyami rákok énekelnek. Megjegyzem, ez nálam könyvben dobogós: van mondanivalója és az ember elgondolkodik az értékrendeket illetően. Vajon mi az, ami valójában helyes és mi nem az? Mandalori és Andor, imádom, hogy az eredeti SW sokszor sötét, olykor mocskos, rozsdás képi világa köszön vissza és nincsenek benne “cuki” gügyögő állatok és csillámrókák, vagy mik. Top Gun… Érdekes időutazás. Látni, ahogy a film és a szereplők velünk együtt öregedtek, egyszerre csodálatos és hátborzongató.

TOP5 Album:

 1. Five Finger Death Punch: Afterlife
 2. The Cult: Under the Midnight Sun
 3. Eddie Vedder: Earthling
 4. Alter Bridge: Pawns & Kings
 5. Skid Row: The Gang’s All Here

Hazugság lenne azt állítani, hogy a Skid Row nem nosztalgiából került fel a listára. Viszont azt gondolom, egy zenekar életében mindig az énekest a legnehezebb pótolni és nekik ennek ellenére sikerült megteremteni a Skid Row hangulatát ezen az albumon. Eddie Vedder egyedi hangja mellé fergeteges csapatot toborzott, soha nem gondoltam, hogy egy albumon énekel majd Elton John-al, de a végeredmény egy igazán klassz “autózós” album lett. Az Alter Bridge azt hiszem azért olyan sikeres, mert mindenki önmagát adja benne. Van aki kicsit többet ad magából, van aki kevesebbet. Myles Kennedy -t szívesen hallgatom, amikor gitározik, de a hangja, ha sokáig hallgatom, olyan mint a cukormázon a tejszínhab, túlságosan ragacsos és cukros. Ennek ellenére van amikor épp erre van szükségem, és bármilyen hihetetlen még kedvencem is van a One Day Remains albumon. Mark Tremonti az a zenész akibe itt sem tudok belekötni, egyszerűen fergeteges a srác. A Cult nem ad ki túl gyakran albumot, de amikor mégis, az minőséget képvisel. Így van ez most is, ezzel a néhány dallal. Precíz, minőségi zene, mintha az egykori lázadó kamaszok felnőttek volna. Picit hiányzik is belőle az a lendület és erő, az apró különleges fűszer, ami annak idején olyan egyedivé tette őket. Afterlife; kilenc album után újat alkotni nem egyszerű feladat. első hallgatásra ez is egy újabb FFDP album, de van benne valami, ami miatt újra meg kell hallgatni, aztán újra meg újra, mert előjönnek azok a dallamok, amik különlegessé és megunhatatlanná teszik.

Legjobb dal: Godsmack: You and I

Legjobb koncert: Godsmack – Budapest Barba Negra

Legjobb könyv: Ahol a folyami rákok énekelnek, Delia Owens

Kiss Ákos:

TOP 10 Magyar album:
A godfather. az új Boom-Boom-hoz hasonló blues-rock supergroup, ami nem kifejezetten bulis, de nagyon igényesen hangszerelt és megírt zene. Hiányzott már valami hasonló az itthoni zenei térképről, úgyhogy welcome…. A Tortuga idén ütött be nekem nagyon, eddig szimplán egy szimpi rockzenekar voltak. De idéntől ők az új kedvenceim klasszikus rock kategóriában itthon. A Golconda instrumentális koncept-lemezéről írtam bővebben itt a blogon a megjelenéskor, bővebben ott, de hiánypótló, időtálló és nagyon agyalós lemez, big up Dávidéknak. A Red Swamp és a Beerzebub nagyon király HC/stoner sztorikat hoztak össze idén azoknak, akik szeretik, ha térdig ér a beton… A Strong Deformity visszatérésének immár két éve örülök, csak így tovább srácok! Egy kis laza punk az ATOM—tól sosem árt, a Carson Coma pedig továbbra is zseni a hazai újonnan feltörekvő alter univerzumban. Dé:Nash és Дeva pedig megszólította bennem a nem létező budapesti énemet, de ez is mutatja hogy remek életérzés lemezeket tettek le az asztalra idén.

 1. godfather. O
 2. Tortuga: Ez a mozi
 3. Golconda: Posterity
 4. Red Swamp: Time To Die
 5. Strong Deformity: Inside Your Sun
 6. Carson Coma: Digitális/Analóg
 7. ATOM: Éléskarma (minilemez)
 8. Beerzebub: A szavak ereje
 9. Dé: Nash: Több is veszhet Mohácsnál
 10. Дeva: Csillag

TOP 10 külföldi album:
A lista első hét eleme talán nem szorul magyarázatra: általam kedvelt előadók idén megjelent lemezei. A lista utolsó három darabja azonban nem szokványos: a Guardians of The Galaxy egy streming filmben szállította az év legjobb karácsonyi moziját, és szokásukhoz híven a galaxis legmenőbb soundtrackjét csapták mellé. A második helyezett az Almost Famous musical, amelynek alapját az azonos című film jelenti, ami a világ legjobb rock and roll filmje, meg úgy egyáltalán, a kedvenc filmem evör. Nem hivatalos koncertkiadványt pedig egyáltalán nem illik rátenni egy év végi listára, de a Foo Fighters idei márciusi chilei koncertje után megtörtént 2022 legnagyobb rock tragédiája: Taylor Hawkins, a zenekar dobosa elhunyt. Az ő emlékére rengetegszer hallgattam végig az utolsó koncertet…

 1. Ignite: Ignite
 2. Ugly Kid Joe: Rad wings of destiny
 3. Dorothy: Gifts from the Holy Ghost
 4. Machine Gun Kelly: Mainstream Sellout
 5. Billy Talent: Crisis of Faith
 6. Papa Roach: Ego Trip
 7. Anti-Flag: Victory or Death
 8. Guardians of the Galaxy Holyday Special OST
 9. Almost Famous Broadway Musical
 10. Foo Fighters : Lollapalooza 2022 Live Chille

TOP 10 magyar dal:

Kicsit féltem, hogy az idén nem tudok Fish! tartalmat tenni a listára, de a srácok az utolsó pillanatban villantottak egy új tracket. Egyértelmű volt, hogy itt a helye. A Blues MD egy üdítő bluesos újdonság 2022-ben. A Pilvaker az elmúlt 10 év legjobb összművészeti produkciója volt, idén elbúcsúztak a közönségtől, már csak ezért is itt a helyük. Fatal Error, Grenma egyértelmű kedvencek. Az egyre nagyobb számban jelen lévő hazai női előadók közül nehéz volt választani, de végül Anahit és Saya Noé vitte a prímet, de Solére, vagy Szaffi is idefért volna. Szóval, hajrá csajok! A debreceni lokálpatriótuzmosomat a Bad Habit és a The Crams képviseli, a hip-hop énemet pedig 6363 új dala reprezentálja.

 1. Fish!: Chips és kóla
 2. Blues MD: Sometimes
 3. Red Bull Pilvaker: Anyám tyúkja
 4. Fatal Error: Újrafestem
 5. Saya Noé: Calamity
 6. The Anahit: Túlélem
 7. The Grenma: Álljunk meg egy pillanatra
 8. Bad Habit: Nem érdekel
 9. The Crams: Easy Song
 10. 6363: Szíveselnézésedetkérem

TOP 10 külföldi dal:
Külföldi dalok tekintetében vegyes a kép: új felfedezettek, és régi favoritok egyaránt helyet kaptak a listán. Az újra a legsikeresebb felállásban alkotó Blink-182 üdítő, Avril Lavigne nem ciki 2022-ben sem, sőt. Slash és a konspirátorai kihoztak egy sorlemezt, ami sajnos unalmas és önismétlő, de van rajta egy erős tétel, a River is Rising, ez a dalos listára felfért. A The Wilted Souls az egyik legkirályabb (egyelőre egy nótát publikáló) formáció az idén. Az ILLENIUM az elektronikus zenében hozta a szokásos színvonalat, volt az idén remix album, jópár új dal, de végül a Story Of My Life nyert nálam. Azt sose gondoltam volna, hogy valaha egy bármilyen The Dead Daises tétel fog szerepelni bármilyen toplistámon, de még ők is meg tudtak lepni.

 1. The Wilted Souls: Six Feet Deep
 2. No Apology: Ashes
 3. Blink-182: Edging
 4. Slash feat. Myles Kennedy and the Conspirators: River is Rising
 5. The Georgia Thunderbolts: Livin’ in Muddy Water
 6. The Dead Daises: Born To Fly
 7. Mötley Crüe/Asking Alexandra/Hyro The Hero: Who’s That Playing On The Radio?
 8. A Day To Remember: Miracle
 9. Avril Lavigne: Love Sux
 10. ILLENIUM: Story of My Life

TOP 10 koncert:
Sajnos itt inkább a TOP 10 elmaradt koncertet tudnám inkább felsorolni, például A Day To Remember, Budapest Park. De ha már Parkos bulik: parádés volt augusztus 20.-án a Kettőnégy Fesztivál, ami igazi hazai HC retro volt… és természetesen a Campus Feszt is jó volt idén, ott pár nap alatt az összes hazai kedvencemet meg tudtam nézni. Leginkább mégis azok a koncertek/rendezvények égtek be, ahol nem élveztük a zenét, hanem csináltuk a Monster Pie Party rock dj duójaként Gyuri barátommal. És persze az éves rendes Black Stone Cherry a számomra az felfedezettjévé avanzsáló The Georgia Thunderbolts, és az egyik nagyon kedves hazai banda, a Slowmesh és Szénégető Richárd főszerkesztő főparancsnok úr illusztris társaságában, na az lenne az első a listán az első, ha ez a pont listába lenne foglalva.

TOP 10 film/sorozat:
Az év mozgófilmes szempontból elég mozgalmas volt. 😀 Számomra a kiemelkedően magas és minőségi zenei filmek és streamelt szériák voltak a középpontban, amelyből akadt bőven. A Pam & Tommy, az Elvis film, a Metal Lords mind remekül sikerült alkotások voltak, amelyeket zenerajongóként nagyon tudtam élvezni. A Star Wars Andor sorozata egy teljesen új színt hozott az ismert űropera színpalettájára, az Uncharted modernizálta a Indiana Jones vonalat a blockbusterek világában (remélem lesz még folytatás). A hazai dokumentumfilmek egyik, mindenkinek ajánlott darabja a Vakondok5: Stamps Back, ami a hazai informatika hőskorának állít emléket, igen meglepő végkonklúzióval. Az Avatar folytatása egyszerűen gyönyörű, az év top filmje nevéhez méltóan azonban egyértelműen a Top Gun Maverick, amelyről itt a blogon írtam bővebben.

 1. Rouge Heroes
 2. Star Wars: Andor
 3. Cyberpunk: Edgerunners
 4. Pistol (Sex Pistols sorozat)
 5. Pam & Tommy
 6. Uncharted
 7. Elvis
 8. Avatar: A víz útja
 9. Top Gun Maverick
 10. Vakondok 5: Stamps Back

TOP 10 könyv:
Az idei évben sajnos kevesebb idő jutott olvasásra, így összesen tudok tíz könyvet felsorolni amit egyáltalán elolvastam. Azonban ezek közül nem mindegyik volt jó, és nagyon kevés volt idei megjelenésű közülük. Tízes lista helyett legyen ebből három kiemelve:

Mizsér Attila: A siker tusái 2022. Pallas Athéné Books
Ez könyv önmagában remek üzleti/motivációs kategóriában, de története van: egy üzleti rendezvényen adott elő a szerző, és a hazai rockhonban méltán híres Pintér Miki. Az előadás után kaptam a könyvből egy dedikált példányt, így nyilván felértékelődött. Köszönöm, az előadás, a találkozás, és az olvasmányélmény is remek volt.

Cyberpunk RED Induló készlet 2022.- Tuan
A Cyberpunk 2077 videójáték megjelenése nem egy egyértelmű diadalmenet, de az biztos, hogy ennek köszönhetően lett egy kiberpunk revival, és én ennek nagyon örülök. A klasszikus CP szerepjáték kicsit felpimpelve, és historikusan túlnyújtva. A kiadvány igényes, a feeling a klasszikus, alig várom hogy végre újra szerepjátékozhassak egyet (talán két ünnep közt).

Krekó Péter: Sarlatánok Kora 2022. Athenaum– Miért dőlünk be a áltudományoknak?
A szerző tavalyi bemutatkozó kötetére (Tömegparanoia 2.0) is azt mondtam volna, hogy kötelező olvasmány, de az idei szerzeményre se tudok mást mondani. Korunk emberének alapvetése kellene hogy legyen ez a két mű.

Papp Norbert:

TOP10 magyar lemez:

 1. Aebsence – Sűrű
 2. Blackhoney: Infected Consciousness
 3. Mudfield: Szörnyeteg (bár 2021.12.23-án jelent meg, hozzám csak idén jutott el)
 4. Atom – Éléskamra EP
 5. Clue: Intrinsic
 6. Tulpa: How To Create…
 7. Kontrollzé: Bezár
 8. Strong Deformity: Inside Your Sun
 9. Depresszió: Vissza a Földre
 10. Leponexx: Maradj meg ember

Úgy általában is sokkal több hazai zenét hallgatok, mint külföldit, a 2022-es esztendőre pedig különösen igaz volt ez. Volt pár lemez, aminek a megjelenését nagyon vártam, aztán végül csalódtam (ezek nevét nem írom le), és olyan is volt, ami a semmiből jött és rendesen kifektetett. Ilyen volt az Aebsence és a Blackhoney új albuma, vagy éppen a Clue decemberben érkezett lemeze (ami csak azért nem került feljebb a listámon, mert még most ismerkedek vele). Örültem az olyan „régi ismerősök” felbukkanásának, mint a Strong Deformity vagy a Kontrollzé, annak meg különösen, hogy mozgolódik az új generáció (és itt nem csupán a Mudfield-re gondolok), ami mondjuk – még – nem feltétlenül látszik a listámon, viszont jó tudni, hogy van utánpótlás.

TOP10 külföldi lemez:

 1. Ghost: Impera
 2. Ozzy Osbourne: Patient Number 9
 3. Eddie Vedder: Earthling
 4. Korn: Requiem
 5. The Dead Daisies: Radiance
 6. Kings´X: Three Sides of One
 7. The Halo Effect: Days of the Lost
 8. The Cult: Under the Midnight Sun
 9. Amorphis: Halo
 10. Clutch: Sunrise on Slaughter Beach

 

Míg magyar vonatkozásban általában nyitott vagyok az újdonságokra, a külföldi muzsikák esetében maradok inkább a kedvenceimnél. Nem szép dolog, de ez van. Eddie Vedder eléggé meglepett legújabb szólóalbumával: előzetesen valami akusztikus/ukulelés/mormogós szerzői albumra számítottam, ehelyett kijött az ember egy olyan anyaggal, ami simán odatehető az újkori Pearl Jam lemezek mellé. Egyedül talán az előzetes szöveges videóként kidobott Long Way lóg ki nálam a sorból – lefelé –, ehhez még nem vagyok elég öreg. Kedvenc blöffmetál csapatomban viszont nem csalódtam, a Ghost Imperája pont azt hozza, amit vártam, mint ahogy az „őshaverjaim” (Korn, The Cult, Amorphis, Ozzy) is megmelengették a lelkem 2022-ben.

 

TOP10 magyar dal:

 1. Aebsence: 12 fáradt mozdulat
 2. Atom: Szellem a gépben (1984)
 3. Lugosi Dani: Altató
 4. Clue: Solidification
 5. Vian: Kárpát Möbiusz
 6. Tulpa: Stand Your Ground
 7. AWS: Útvesztő
 8. Blind Myself: Akárki fia
 9. Kovács Tamás Band: Changed My Mind
 10. Molto: Tiltott ajtók

 

Amint az a listán is látszik, számomra fontosak az agyasan, magyarul megfogalmazott dalszövegek, én már csak ilyen vidéki parasztgyerek maradok. Ezen a téren az Aebsence és az Atom is maximálisan teljesített aktuális lemezeiken, Lugosi Dani Altatója meg valami egészen zseniális lett, akárhányszor meg tudom hallgatni egymás után, és még mindig nem unom. Az Akárki fia alapján nagyon várós a jövőre érkező Blind Myself, már hiányzott. A Clue, a Tulpa és a KTB egyaránt világszínvonalú produkciót pakolt le, túlzás nélkül nemzetközi a színvonal – csak hát az én ízlésem nem annyira nemzetközi. 🙂

 

TOP10 külföldi dal:

 1. Korn: Hopeless And Beaten
 2. Ozzy Osbourne: Mr. Darkness
 3. The Dead Daisies: Face Your Fear
 4. Eddie Vedder: Invincible
 5. Nita Strauss ft. Alissa White-Gluz: The Wolf You Feed
 6. Metallica: Lux Æterna
 7. Kings´X: Nothing But the Truth
 8. The Cult: Vendetta X
 9. Amorphis: The Wolf
 10. Slipknot: The Dying Song

 

TOP10 film:

 1. Ellenségek (Hostiles)
 2. Préda (Prey)
 3. Dűne (Dune: Part One)
 4. Batman (The Batman)
 5. Mindent egy lapra (Hustle)
 6. Pókember: Nincs hazaút (Spider-Man: No Way Home)
 7. Az Északi (The Northman)
 8. A texasi láncfűrészes mészárlás (Texas Chainsaw Massacre)
 9. Top Gun: Maverick
 10. Fenevad (Beast)

 

Vajon a felhozatalt vagy engem minősít, hogy a legjobb film, amit 2022-ben láttam, az 2017-es? 😀 Azért így is volt néhány maradandó filmélményem. A Préda megmutatta, hogyan kell kihozni a legkevesebből a legtöbbet, Denis Villeneuve Dűnéje viszont pont az epikusságával vett meg. Robert Pattinsont szerencsére már nem Edward Cullenként azonosítom, de még azért nem is teljesen Bruce Wayne a srác. Adam Sandler sikeresen rehabilitálta magát a Mindent egy lapra című kosaras sportfilmmel, a Pókember: Nincs hazaút és a Top Gun: Maverick pedig nemhogy keserédes nosztalgikus húrokat, de egy komplett 12 húros gitárt pendített meg bennem, jó volt újra látni a régi szereplőket mindkét produkcióban.

 

TOP5 sorozat:

 1. The Walking Dead
 2. A Mandalóri (The Mandalorian)
 3. Mise éjfélkor (Midnight Mass)
 4. A Fiúk (The Boys)
 5. Sárkányok háza (House of the Dragon)

Sorozatok terén hasonlóan alakult számomra az év, mint a filmeknél. Többnyire nem jelenidőben néztem az adott szériát, hanem a premierhez képest néhány hónap vagy év csúszással – a TWD esetében meg az elmúlt 10 évet kellett bepótolnom a finálé kapcsán (de megérte). A Mandalóri visszarepített a gyerekkoromba, amikor még jelentett valamit az a bizonyos sárga-fekete logó. A Mise éjfélkor legnagyobb erénye, hogy – szembemenve a trendekkel – kiszámítható ijesztgetések helyett a nyomasztó hangulatával sokkol. A The Boys 3. évadán hasonlóan jól szórakoztam, mint az előzőkön, habár a katarzis élmény most valahogy elmaradt a végén. Felfért a listámra a Sárkányok háza is, ami nem ér fel ugyan a Trónok harcához, mégis sikerült átmentenie annak hangulatát – erre pedig rendesen ki voltam már éhezve.

 

TOP5 könyv:

 1. Al Jourgensen – Jon Wiederhorn: Al Jourgensen elveszett evangéliuma
 2. Presser Gábor: Presser könyve
 3. Ozzy Osbourne – Chris Ayres: Én, Ozzy
 4. Stephen King: Mr. Mercedes/Aki kapja, marja
 5. Matthew McConaughey: Zöldlámpa

 

Szabó Róbert:

TOP20 Külföldi album:

 1. The Cult: Under the Midnigth Sun
  A zenetörténelem egyik leghíresebb kutya-macska párosa ismét megcsinálta. Zseniális dalok, elképesztő hangulat, fantasztikus hangzás.
 2. Eddie Vedder: Earthling
  PJ vokalista első igazi zenekaros szóló lemeze. Legtöbb nóta akár lehetne az anyazenekar lemezén, de alapvetően sokkal felszabadultabb muzsika ez mint a PJ bármikor! Eddie Vedder pedig igazi korszakos zseni!
 3. Dan Reed Network: Let’s Hear It For The King
  Megadallamos rockzene, igazi slágerparádé. Egy jobb világban kijárt volna nekik legalább 15 perc hírnév.
 4. Machine Head: Of Kingdom and Crown
  Az idei év legvalószínűtlenebb visszatérése, Robb bácsi csak tud valamit.
 5. Cypress Hill: Back in Black
  A kaliforniai gyepmesterek igazi, vissza az alapokhoz albuma.
 6. A-Z: A-Z
  A Fates Warning bármelyik tagjának, akármelyik mellékprojektje zseniális, ez is.
 7. King’s X: Three Sides of One
  Igenis megérte 14 évet várni az új lemezre.
 8. The Hellacopters: Eyes of Oblivion
  A svédekből a punk attitűd már régen kikopott. Ettől még ez egy szinte tökéletes rock n’ roll lemez.
 9. The Halo Effect: Days of The Lost
  Az utóbbi 20 év legjobb In Flames lemeze.
 10. Whiskey Myers: Tornillo
  Számomra az idei év legjobb southern rock lemeze.
 11. Korn: Requiem
  Nagyon más, mint a klasszikus albumaik. Már kevésbé rombolja lelkedet, de jó is így.
 12. Red Hot Chili Peppers: Unlimited Love/Return of the Dream Canteen
  Idén nálam ez a két lemez pörgött a legtöbbet. Igazi napsütötte „feelgood” zene, deobjektíven nézve azért nincs bent a top 10-ben.
 13. Clutch: Sunrise on Slaughter Beach
  Még mindig az egyik legjobb ronda-szőrös férfizene. Hallgatása közben óránként legalább egy centit nő a szakállad.
 14. Papa Roach: Ego Trip
  Még mindig nagyon érzik a trendeket és továbbra is jól áll nekik.
 15. Crobot: Feel This
  Az év felfedezettje a számomra. Igazi tufa rock n’ roll, némi southern beütéssel.
 16. Municipal Waste: Electrified Brain
  Ők mindig MOSHolyt csalnak az arcomra.
 17. Skid Row: The Gang’s All Here
  A Subhuman Race óta a legjobb lemezük, de Seb Bach azért nagyon hiányzik.
 18. Megadeth: The Sick, The Dying…And The Dead!
  A vörös üstökű gitáros fenomén szokás szerint nem engedett a minőségből.
 19. Crowbar: Zero And Below
  Súly!
 20. Ghost: Impera
  ABBA metal! Utálnom kéne, de mégis szeretem. Mézédes, ragadós dallamok, teátrálishangzás.
 21. Amon Amarth: The Great Heathem Army
  Igázzuk le a szomszéd falut!

 

TOP 5 Magyar album:

 1. Needless: The Cosmic Cauldron
  Pengeéles progresszív death metal. A lemez történetének koncepciója egyszerűen zseniális.
 2. Strong Deformity: Inside Your Sun
  Az év legjobb visszatérése. Hozták a Magic Syrup szintjét, ami azért nem kis teljesítmény.
 3. Trident: Mélyre Vág
  A hazai grunge pionírok. A visszatérésük óta nagyon is egyenletes teljesítményt nyújtanak.
 4. Aebsence: Sűrű
  Egyrészt nagyon nehéz hallgatni való, másrészt viszont magával ragad és fel is szabadít.
 5. Dos Diavolos: Egyenesen a mocsárból
  Tudom, tavaly év végi megjelenés, de idén volt nálam porondon. Zolee és Vilkó moonshine szagú kétszemélyes projektje. Zolee énekel, ráadásul nem is rosszul.

Az Év dalai:

 1. The Cult: Vendetta X
 2. Dan Reed Network: Starlight
 3. King’s X: Give It Up
 4. Red Hot Chili Peppers: Black Summer
 5. Eddie Vedder: Brother the Cloud
 6. The Hellacopters: Reap a Hurrican
 7. Machine Head: Choke On The Ashes of Your Hate
 8. The Halo Effect: Shadowminds
 9. A-Z: Trial by Fire
 10. Whiskey Myers: John Wayne

Év filmjei/sorozatai:

 1. Top Gun: Maverick
 2. The Batman
 3. Cobra Kai
 4. Stranger Things
 5. Sandman: Az álmok fejedelme
 6. A Hatalom gyűrűi
 7. Wednesday Addams
 8. Peacemaker
 9. Nyugaton a helyzet változatlan
 10. Love Death+Robots

TOP10 Könyv/Képregény:

 1. Görögh Attila: Legendák útján
 2. Anthony Kiedis, Larry Sloman: Scar Tissue – Chili a sebre
 3. Veress Attila: A valóság helyreállítása
 4. Bíró Szabolcs: Ragnarök
 5. Corbin Reiff: Rohadtul Isteni
 6. Alan Moore, Kevin O’Neil: Különleges Úriemberek Szövetsége 2. kötet
 7. Joe Hill, Gabriel Rodríguez: Locke and Key – Az aranykor
 8. Mike Mignola (és sokan mások): P.K.V.H. (1.,2.,3.)
 9. Dave Grohl: A Történetmondó
 10. Paul Stanley:Tükörkép reflektorfénybe zárva

Év koncertje:

 1. Pearl Jam, White Reaper – Budapest, 2022. július 12.
 2. Tool, Brass Against – Budapest, 2022. május 24.
 3. Amon Amarth, Machine Head, The Halo Effect – Budapest, 2022. október 18.
 4. Soen, LizZard – Budapest, 2022. szeptember 17.
 5. Deftones – Budapest, 2022. június 24.

Zabari Milán Zsolt:

TOP10 Magyar album:

 1. Tulpa: How To Create..
 2. CLUE: Intrinsic
 3. Molnár Róbert Band: Üvegfal
 4. Trident: Mélyre vág
 5. Tengerszem: Belső tenger
 6. Archaic: The Endgame Protocol
 7. The Trousers: Animal Gun
 8. Dos Diavolos: Egyenesen a mocsárból
 9. Needless: The Cosmic Cauldron
 10. Esperfall: Origins in Darkness

A tavalyival ellentétben, kifejezetten erős volt az idei év, ami a magyar albumokat illeti. A Tulpa kétségtelenül igényes rockzenéje hiánypótló idehaza. Debütként elkészítettek egy üresjárat nélküli, dalorientált anyagot, amely több mint kiváló kiindulópont a jövőre nézve. Nem lesz könnyű megugrani.. Decemberben érkezett meg a már megszokott magas színvonalat képviselő CLUE Intrinsic-je.. Egy jóval változatosabb, stílusgazdagabb anyagot kaptunk az elődjénél, de nem kevésbé idézi meg a dicső kilencvenes évek pszihedelikus/ grunge világát. „Sokszor hallgatós” muzsika ez, de megéri időt szánni rá! Az Archaic és a Trident is nagyot alkotott, öröm,hogy ilyen zenekarok léteznek kishazánkban. Ellenben a Tengerszem feloszlása két nagyszerű lemez után sajnálatos.. Hallgassatok hazai zenekarokat!

TOP10 Külföldi album:

 1. Amorphis: Halo
 2. Arch Enemy: Deceivers
 3. Ozzy Osbourne: Patient Number 9
 4. Skid Row: The Gang’s All Here
 5. The Halo Effect: Days Of The Lost
 6. Machine Head: Of Kingdom and Crown
 7. Girish and the Chronicles: Hail to the Heroes
 8. Once Human: Scar Weaver
 9. Black Swan: Generation Mind
 10. Alter Bridge: Pawns and Kings

Ősrégi giga kedvencem, a Skid Row lerakott egy pazar albumot az első albumuk stílusában, megfelelő énekessel, nívós nótákkal, semmi sallang, mégsem nyerte meg ezt az éves rangsort nálam. Az oka pedig ( Az igazán ‘sláger’ számok hiánya mellett ) három név Arch Enemy, Ozzy, Amorphis. Mindhárom banda rendesen belehúzott, elejétől végéig szórakoztató alkotást kaptunk tőluk ezúttal. Bár az a mágia nincs meg bennük ,mint mondjuk a 2018-as Alice in Chains Raigner Fog-jában, de persze jól tudjuk, nem is lesz minden tízpontos korongból klasszikus… Az Amorphis első helyéről annyit: Sokan kritizálták, viszont én a kétezres évek óta nem kedveltem ennyire albumukat, szívemhez nőtt nagyon. A Halo Effect teljesen kellemes meglepetésként hatott, csakúgy mint az egykori Machine Head gitáros Logan Mader bandája, a Once Human idei megjelenése. Mindenképpen ajánlom annak aki szereti a groove/ extrém/ modern metal alapú zenéket, női hörgéssel, ragadós refrénekkel! Amit kissé szomorúan konstatálok, az az egyik kedvenc stílusom, a sleaze/ glam bandák idei közepes teljesítménye. (The Wildhearts, Hardcore Superstar, Michael Monroe) Az évet ezen a vonalon Dave Sabo -ék mellett csupán az „érdekes” nevű Girish and The Cronicles mentette meg.

TOP10 Koncert:

 1. Kiss – Papp László Sportaréna
 2. Life of Agony – Akvárium kishall
 3. Deftones – Budapest Park
 4. Steel Panther – Barba Negra
 5. In Memorian Grunge – Barba Negra
 6. Helloween/ Hammerfall – Papp László Sportaréna
 7. Gerjeni Rockfesztivál
 8. Korn – Papp László Sportaréna
 9. Tulpa – Szimpla
 10. Anet & Livi Acoustic- ( System of a Down est) – Instant

Nem panaszkodhattam idén koncertek terén, amit beterveztem, azokon nagyjából sikerült is jelen lennem. Az már a Kiss koncert első perceiben eldőlt kié lesz az év bulija, azóta is azt gondolom ehhez semmi kétség nem fér. Eddig csak jó LIfe of Agony bulin voltam, ez volt a harmadik, de mindközül a legjobb. A Deftones is kimondottan nagy élmény volt a nyári napsütésben/alkonyban , csakúgy mint a nagy rock’n’ roll show- t bemutató Steel Panther, akik ismét remek formában érkeztek hozzánk. (Remélhetőleg album készítésben is megemberelik már végre magukat.) Ha a jövő év is ilyen felhozatalú lesz albumok és koncertek terén, én most rögtön aláírom!

Szénégető Richárd:

TOP10 Magyar album:
Próbáltam a hazai lemezeknél szigorú lenni, és nem lendülni túl a tíz albumon. Nem volt könnyű, nem is sikerült, és ez így is egy méregerős tizenötös.

 1. Molnár Róbert Band: Üvegfal
 2. Red Swamp: Time To Die
 3. Trident: Mélyre vág
 4. Kukó: Tiszta szívvel Pokolgép
 5. OM: Töredék
 6. Paksi Endre: Békesség Sugárút
 7. Depresszió: Vissza a Földre
 8. Nest Of Plagues: To Kill A God
 9. Ganxsta Zolee és a Kartel: A bohóc
 10. Faceless Man: Road To Darkness
 11. Needless: The Cosmic Cauldron
 12. Strong Deformity: Inside Your Sun
 13. Tengerszem: Belső tenger
 14. Tulpa: How To Create..
 15. CLUE: Intrinsic

TOP20 Külföldi album:
Első körben 42 lemezt írtam fel, majd ezt leszortíroztam harmincra, de valahogy húsz alá nem sikerült. Kiemelten jó évet zártunk, finoman szólva!

 1. Kid Rock: Bad Reputation
 2. Bad Omens: The Death Of Peace Of Mind
 3. Dan Reed Network: Let’s Hear It For The King
 4. Treat: The Endgame
 5. Papa Roach: Ego Trip
 6. Megadeth: The Sick, The Dying… And The Dead!
 7. Hollywood Undead: Hotel Kalifornia
 8. Brantley Gilbert: So Help Me God
 9. Dropkick Murphys: This Machine Still Kill Fascists
 10. Alestorm: The Seventh Rum Of Seventh Rum
 11. Ghost: Impera
 12. H.E.A.T.: Force Majeure
 13. Shinedown: Planet Zero
 14. Downset: Maintain
 15. Bloodywood: Rakshak
 16. Machine Head: Of Kingdom And Crown
 17. Fozzy: Boombox
 18. Nickelback: Get Rollin’
 19. Crobot: Feel This
 20. Bruce Springsteen: Only The Strong Survive

TOP20 dal:

 1. Kid Rock: Am What I Am
  2. Kid Rock: We The People
  3. Dan Reed Network: Homegrown
  4. Molnár Róbert Band: Tél, tavasz
  5. Bad Omens: The Death Of Peace Of Mind
  6. Papa Roach: Kill The Noise
  7. Jelly Roll: Need A Favor
  8. Brantley Gilbert: Little Peace Of Heaven
  9. Treat: Magic
  10. Brantley Gilbert: Rolex On The Redneck
  11. Ghost: Spillways
  12. Dan Reed Network: Supernova
  13. Brantley Gilbert: Son Of A Dirty South
  14. Faceless Man: Praise The Lord
  15. H.E.A.T.: Wings Of An Aeroplane
  16. Nickelback: St. Quentin
  17. Dare: Born In The Storm
  18. Crobot: Dance With The Dead
  19. Molnár Róbert Band: Budapesten nincsenek fecskék
  20. Ganxsta Zolee és a Kartel: Gyógyszer
  +1: Ákos: Magunk maradtunk (Akusztikus verzió)

TOP10 Film:

1. Magunk maradtunk
Egész egyszerűen maga a csoda. Papp János monologizálása, a társadalmi problémákra való figyelemfelhívás, az elhidegülés központba helyezése, nyakon öntve Ákos nagyszerű filmzenéjével nekem sokadik alkalommal is nagyszerű. Láttam, hogy mint mindent, amit csinál, ezt is divat nem szeretni, de ha akarnám, akkor sem tudnám tagadni, imádtam.

 1. Mindent egy lapra

Adam Sandler rendre bizonyítja, kiváló drámai szerepekben is. Ugyan a film egy minden percében tipikus sportmozi, mégis végig azt éreztem, hogy ezt én nézni akarom. Elfogult vagyok a palival, de ha ezt félreteszem, akkor is itt a helye.

3. A Karantén Zóna

Zsótér Indi antológia mozija elég rendesen a székbe szögezett és még a sokadik megtekintésnél is azt éreztem: Igen, valami ilyet vártam. Nem csak itthon, hanem egyébként is. Mindent összevetve, nekem a legjobb karanténmozi. Indi ráadásul sokat mesélt nekem a filmről, amit ITT tudsz megnézni.

4. Rémálmok sikátora

Eleve a freakshow feelinggel nekem szinte mindent el lehet adni, de kimért tempójával és remek karaktereivel nekem nagyszerű filmélmény volt ez a mozi.

5. Elfelejtett nemzedék

Aracsi Norbert rendező szerelemprojektje minden szempontból rávilágít arra, igenis készülnek jó magyar filmek. Sokszor radar alatt, fillérekből, de legalább van lelkük. Márpedig ennek a filmnek nagyon is van.

6. Az Unoka

Az Oscar-díjas kisfilmje után Deák Kristófnak valami nagyot kellett dobnia, ő mégis gondolt egy merészet, és csinált egy „akció-krimit”. Remekül reflektál a társadalmunkra, hogy kisstílű bűnözők használják ki a védtelen időseket, ráadásul végre nem csak „elkoptatott” arcokat látunk a főbb szerepekben.

7. Sikoly

A több mint kiváló negyedik rész után nagyon sajnáltam, hogy 11 évet kellett várni a folytatásra, de szerencsére megérte. Valahogy így kellene vérfrissíteni egy franchiset.

8. Uncharted

Etalon játékból Pazar látványmozi. Semmi extra, semmi kiemelkedő, de mégis egy olyan típusú film, amit évek óta várok. Jöhet a folytatás!

9. Batman

Bele sem kezdek Robert Pattinson méltatásába, mert már sokszor, sok helyen megtettem. Remek választás volt a srác, a film pedig egy rideg, már-már noir krimi, pont, amilyennek egy Batman filmnek lennie kell(ene).

10. Top Gun: Maverick
Ízig-vérig tesztoszteron és látványmozi, ami már-már gusztustalan tisztelgés a boldog nyolcvanasok előtt. Működik? Nem kicsit!

+1: Tőrbe ejtve – Az üveghagyma
A film, ami rettenetesen megosztó lett. Millió fika ellenére is azt érzem, amikor egy film napokig az ember fejében van, akkor az igenis működik. Megbicsaklik néha a logika, és pláne a fizika? És? Ez egy fikciós mozi, annak pedig kiváló.

+2: Lightyear
Sokat vaciláltam, ez legyen, vagy a Tengeri fenevad, de végül emellett döntöttem. Már az első híreknél eldöntöttem, nem fogom szeretni, most mégis itt van. Miért? Mert van szíve, lelke és jó sztorija, ráadásul pont annyira gyermeteg is, hogy korosztálytól függetlenül is működjön!

TOP10 Könyv:
Veszett sok könyvet olvastam 2022-ben, szám szerint 64 darabot, viszont ebben nagyon sok volt a régebbi megjelenés. Volt ebben újrázás, első olvasás, de most egy vegyes tízes listát raktam össze nektek, ami kicsit eltér a videómban látottaktól.

1. Michael Badhand: A síksági indiánok kultúrája
2. Görögh Attila: Legendák útján
3. Bíró Szabolcs: Ragnarök
4. Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
5. Jo Nesbo: A Patkánysziget és más történetek
6. Michael Connelly: Harry Bosch-sorozat
7. Corbin Reiff: Rohadtul isteni – Chris Cornell élete
8. Arne Dahl: Valaki figyel+Hajsza
9. Joseph Karika: A hasadék
10. Jules Verne: A nagy trilógia (Grant kapitány gyermekei, Nemo kapitány, Rejtelmes sziget)

TOP5 koncert:
Na, itt kiemelten nehéz dolgom volt, mert nagyon sok kiváló koncerten voltam idén. De megpróbáltam a legjobb ötöt idetenni.

1. Wardruna – Barba Negra Track
2. Ákos, Aréna (december)
3. Lénárd László emlékest
4. Ákos, Aréna (január)
5. Godsmack – Barba Negra

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás