Dubioza Kolektiv: Wild Wild East (2011)
(Zenekritika)


Egy szép napon az internetet böngészve akadtam rá erre a napszemcsis rasztababa figurára. Nem tudtam, hirtelen hogyan értelmezzem. Rákerestem a bandára, és amikor azt írták, hogy a stílusuk behatárolhatatlan akkor lettem rájuk igazán kíváncsi. Ráadásul bosnyákok is, ami méginkább fokozta a kíváncsiságom. Remélem a Tiéteket is! ;)

A lemezt nyitó Wake Up-ban felcsendülõ bosnyák népi dallamok azonnal széles vigyorgásra késztettek, hiszen nagyon szeretem a balkáni muzsikát. Aztán még ebben a dalban elõkerül némi rap, reggae, pici rockos íz is. Nem semmi egyveleg. A késõbbieken sem lesz homogénebb a dolog. Rock, funk, drum 'n bass, rap, hip-hop... A teljesség igénye nélkül! Az angol kiejtésen érezhetõ balkániság itt kifejezetten tetszetõs, és nem zavaró. Egyfajta hitelességet kölcsönöz. A szövegek mondanivalójában is rengeteg olyan momntum van, amivel könnyen tudtam azonosulni! Döncivel (az én fogadott öcsém, és egyben sógorom) rögtön beleszerettünk a bandába!

A borító egyszerûsége magával ragadó, és ezért már nagyszerûségbe fordul. A hangzás kiváló, minden hangszer tisztán kivehetõ, élvezhetõ. Az egész lemezen végigvisz a balkán-feeling, ami mindenben érezhetõ! Nagy plusz pont érte a hangmérnöknek is! :)

Nincs is más hátra, minthogy azt mondjam, pontosabban kérdezzem: Ki jön velünk augusztus 8-án a Szigetre, Dubiozára? :)

Csúcspont(ok): Wake Up, Making Money, Balkan Funk, U.S.A., Celebrate the Riot, Whistleblower
Mélypont(ok): Errõl a lemezrõl lemaradtak! A 11 dalbl 11 odabasz! :)

10/10. Etalon korong! (Ráadásul 2490-ért kurvára kötelezõ vétel!)

Ric$ - 2012-05-31

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!