Bosszúállók: Ultron kora (Avengers: Age Of Ultron – 2015)

Rendezte: Joss Whedon
Főszereplő(k): Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth
Történet: Amikor Tony Stark újra életet akar lehelni a parkolópályára állított békefenntartó programba, nem minden sikerül a tervei szerint. A Föld legnagyobb hőseinek, vagyis Vasembernek, Amerika kapitánynak, Thornak, a Hihetetlen Hulknak, a Fekete Özvegynek és Sólyomszemnek ezúttal a legvégső megmérettetésen kell helytállniuk, mivel a bolygó sorsáról van szó. A rettegett Ultron megjelenésével a Bosszúállókra vár a feladat, hogy megakadályozzák ördögi terve megvalósítását. Az egyedülálló, globális kaland azonban csupán vonakodva megköttetett szövetségek és nem várt események árán teljesedhet ki.

Bajban vagyok. Nem is kicsit, ugyanis ezt a filmet cseppet sem vártam és hazudnék, ha azt mondanám, hogy különösebben érdekelt volna. Az első egy közepes, korrekt iparosmunka volt, gondoltam a második részre sikerül valami értékelhetőt összehoznia az alkotóknak. A Bosszúállókkal az volt az alapvető problémám, ami a mostani filmek tetemes részével: akció akció hátán, sztori pedig vagy nincs is, vagy csak annyira minimális, hogy különösebben említésre sem méltó. Egy korrekt popcorn mozi volt, de a szóló filmek nyomába sem ér. (Leszámítva a két gyengécske Hulkot, bár ott szerintem a karakterben nincs annyi, hogy alapozzanak rá egy filmet.)

Amikor mégis a megtekintés mellett döntöttem, akkor úgy ültem neki, hogy nem vártam sokat. A sokat megkaptam már az Amerika Kapitány: A Tél katonája esetében. Itt azonban az első másfél óra csak kényelmetlen fészkelődéssel telt, és azon gondolkodtam: akarom én ezt? Kell ez nekem? A sztori banalitását és összelopott mivoltát (Watchmen, X-Men: Az eljövendő múlt napjai) félretéve is roppant gyenge. Nincs igazi konfliktus, nincs igazán komolyan vehető, fajsúlyos probléma. A sok helyen emlegetett széthúzást a Bosszúállókon belül én mindössze annyiban érzékeltem, hogy nem mindenki nevetett a másik poénjain. Kicsit szétcsúszott a sztori, amit időhiányra sem lehet fogni, hiszen terjengősnek kellőképpen terjengős a film, talán túl hosszú is. Akció követ akciót, vég nélkül és cseppet sem kielégítő CGI-vel. (Ha összehasonlítom a Jurassic World vagy a San Andreas trükkjeivel ezeket, háááát, elég mosolyfakasztóak, pedig a büdzsé vastagon itt volt a legtöbb.)

A karakterek és a színészek ugyebár adottak, és bizonyítottak már az önálló filmjeikben is. Ezt a filmet ismét kihegyezték, szerintem teljesen hibásan Vasemberre, és innen indult a gondom. (A Vasember 3 után ez a film olyan harmatgyenge, hogy elmondani sem lehet.) Mindenki hozza a kötelezőt, de emlékezetes alakítást senkitől sem látunk, egyedül James Spader hangja volt üde és kellemes színfolt, viszont tőle ez minimum elvárás is ugyebár. A rendezésben szintén nem volt semmi kiemelkedő, ugyanolyan semmi extra, mint az alakítások. A túltolt hossz miatt előre félek a kétfelé szedett 3-4. részektől, bár talán a Russo fívérek megbirkóznak a feladattal.

A Bosszúállók: Ultron kora sajnos ugyanolyan összecsapott és felesleges film lett, mint anno a Vasember második része, vagy a két Hulk is volt. A kevesebb több elvet követve kellene dolgozni, és a forgatókönyvet átolvastatni valakivel a forgatás előtt. Legyenek élhető párbeszédek és a sok hadzsi-badzsi mellett valami cselekmény sem ártana. Szerintem. Bár én csak egy firkász vagyok, ugyebár…

10/6,5

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás