A Pince (The Basement – 2017)

Magyar horrorfilm? Végre! Igen, tudom, hogy volt több is, illetve lesz is, de a The Basement körül csinált kis marketing kampány nagyon ügyes és figyelemfelkeltő volt. Mivel idehaza a filmet csak közönségtalálkozó vetítéseken lehetett megnézni, így felvettem a kapcsolatot a készítőkkel és beszereztem tőlük egyet a film limitált blu-ray változatából. Nem titkolom: nagy elvárásokkal és még nagyobb izgalommal ültem le megnézni a filmet…

Rendezte: Illés László
Főszereplő(k): Szekér Gergő, Takács Zalán, Caroline Boulton, Gera Marina, Richard Rifkin, Shawn Clankie

Történet: (port.hu-ról ollózva) A történet nemzetközi cserediákok között játszódik, akik az egyik főszereplő lediplomázásának alkalmából egy házibulit rendeznek. Miután a kiérkező rendőrök véget vetnek a mulatságnak, a szűk mag egy másik extrém tevékenységbe kezd: szellemet idéznek. Megmagyarázhatatlan és furcsa dolgok sora veszik kezdetüket, amelyek során az egyik barátjuk eltűnik. A nyomok a ház hatalmas pincerendszerébe vezetnek, ami évtizedek óta magánkézben van, és pontosan egy lakó sem tudja, hogy mi folyik odalent. Az ötfős társaságnak sikerül bejutnia a labirintusszerű egykori óvóhelyre, ahol nemcsak haldokló barátjukat találják meg, hanem nem e világi erőkkel is szembe kell nézniük. Kezdetét veszi a véres és kegyetlen küzdelem az életükért.
Az a helyzet, hogy kétféle filmnéző ember van itthon: aki előítéletes a magyar filmekkel és emiatt túlságosan szigorú is, meg aki éppen azért elnézőbb vele, mert mégiscsak a mi kutyánk kölyke. Aki olvassa a R&G-t, az pontosan tudja, hogy én eleve a pozitívabb végén fogok meg mindent, így nyilván az utóbbi csoportba tartozom. Olvastam pár elég negatív vélekedést a Pince kapcsán, de nem tudták elvenni a kedvemet a filmtől. Első körben felmentem a készítők facebook oldalára (link a cikk alján) és írtam nekik, hogy szeretnék beszerezni egyet a műből. El akartam kerülni azt, hogy esetleg le kelljen lopnom a netről, illetve szerettem volna még beleférni a 250db-os limitált blu-ray-keretbe. Szerencsére mázlim volt, és Illés László rendező küldött nekem egy dedikált példányt belőle, amiért nagyon hálás vagyok és tisztelettel köszönöm ezúton is! Innentől már csak a megtekintés volt hátra.

Nagyon lelkesen ültem neki megtekinteni a filmet és az első pillanattól fogva átjött, hogy a mozi egyik legnagyobb fegyverténye mindenképpen a hangulata. Bevallom, nekem a sztori is tetszik, az enyhén tinihorror-os hangulat és a slasher-beütés kifejezetten szimpatikussá tette számomra. A szereplők, vagyis a társaság, akik hőseinket alkotják egyszerre szimpatikusak és nem is. Valóban vannak olyan tulajdonságaik, amik nem feltétlenül életszerűek elsőre, de amikor másodszor néztem a filmet, rá kellett jöjjek, hogy bizony mégis. Ugyanis ha a szívünkre tesszük a kezünket, minden társaságban van egy Kolos, és sorolhatnám még tovább.
A szereplők jelentős többségben megállják a helyüket. Szekér Gergő és karaktere néha egy picit túl modoros, akárcsak Caroline Boulton (Őt láthattad a Dwayne Johnson-féle Herkulesben!). Egyikük esetében sem zavaró ez túlságosan, de mindenképpen észrevehető, és néha azért emlékeztet rá, hogy ez nem egy blockbuster. Akik számomra a film legjobb pillanatait okozták: Richard Rifkin, vagyis Kranicz bácsi, az igazi spicli-házmester típusú karakter, Marina Gera, vagyis Doll-Face, mert ráhozza a parát az emberre! Na és a két rendőr, vagyis Páll Zsolt (Feltűnt a Viszkisben, az Inferno-ban és a nem túl szép emlékű Cop Mortem-ben is!) és Füle Zoltán (Ő rendezte a remekül sikerült Drága Elza című filmet), mert elég életszerűen hoztán a jó arc kéket, hehe!
A cselekmény és egyik-másik alakítás hiányosságait remekül palástolja az, hogy tényleg sikerült nyomasztóvá tenni a pincét. A halálesetek például simán megütik egy-egy kisebb amcsi horror szintjét, főleg, hogy itt sok esetben hihető is, amikor egy-egy karakter elmegy. (Van egy nagyon jól eltalált halál a filmben, ami tényleg top, de a spoiler elkerülése végett nem mondom, kinek az alakítása az.) A sminkek, maszkok és effektek szintén dicséretet érdemelnek, akárcsak a világítás és a vágás. Ebben az esetben tényleg igaz az a közhely, hogy ami nem volt meg anyagilag és technikailag, azt pótolták az alkotók a lelkesedésükkel! (Ahogy az egyik finn krimi rendezője mondta: Ők annyiból forgatnak egy komplett filmet, amennyiből egy blockbuster stábja megebédel…)
A blu-ray kiadás több, mint pazar. A képminőség nagyon rendben van, a hang úgyszintén és ami még fontosabb: kapunk jóféle extrákat is. Vannak törölt jelenetek, a filmzene (ami kiemelten jól sikerült), kulisszák mögötti fotók és egy így készült dokufilm is. (Ajánlott megnézni mindet!) Éppen ezért fájó, hogy senki nem látott fantáziát benne, hogy kiadja legalább DVD-n. Talán majd egyszer…
Nem mondom, hogy Pince meg fogja váltani a világot, de azt igen, hogy talán valami folyamat elindulhat tőle és kaphatunk még jó horrorokat itthonról. Illés László tehetséges rendező, ráadásul elhivatott is, így mindenképpen drukkolok neki! Titeket pedig arra kérlek, ha érdekel a film, írjatok Nekik egy levelet és vegyétek meg, támogatva az alkotókat, ahelyett, hogy letöltenétek!
10/8 Ha pedig leveszem az elfogultságot és a műfaji rajongást, akkor is simán 7 pont.

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás