A kritika – Ric$ vs. Atilla

 Ezen írásom egy fogalmat darabol, fejteget, ami nagyban meghatározza az oldal velejét. Ez pedig a kritika szó értelmezése.
  Ric$ barátommal van egy nézeteltérésünk. Nem titkolom, hogy szeretem az ilyen szituációkat, ugyanis túl rég óta ismerjük egymást ahhoz, hogy egy bizonyos témakör megítélésének különbsége miatt kapcsolatunkon csorba essék.

 Épp ellenkezőleg: szerintem, ha két ember között kölcsönös a tisztelet (igen, tudom nehéz elhinni de őt is lehet tisztelni) akkor egy nézeteltérés megvitatása éppen hogy mélyíti a két ember közötti kapcsolatot. Nem kell durva dolgokra gondolni. Biztosan nem fogunk együtt buzibárokba járkálni, meghagyom ezt neki magányos időmulattatásnak. J (hehehe) Nem mellesleg én hagyom magam meggyőzni, mivel tök unalmas lenne ugyanazzal a véleménycsokorral leélni a hátralévő évtizedeket.

 Jelenlegi nézeteltérésünk maga a kritika szó. Két álláspont:

Ric$: Rosszat nem írok senkiről, mert minek? Azt meghagyom másnak.
(Ez egészen pontosan azt takarja nálam, hogy ha valamiről nem tudok jót írni, akkor nemes egyszerűséggel nem írok az adott produktumról semmit. Az előadó, ha felkérésről van szó, természetesen értesül a véleményemről, mert ezt én is fontosnak tartom. A negatív kritika, vagy köznapi nyelven fikázás minden oldalon megtalálható. Ám mivel én nem vagyok a SZAKSAJTÓÓÓÓ, ezért ezt a fikát is tudatosan kerülöm. A kritikáim éppen ezért nem is kritikák, inkább csak ismertetők, vagy még jopbb szóval élve: ajánlók. Ám ezt sokszor, sok helyen le is írtam már kedves Atilla barátom! :P)

Atilla: Szerintem nem vagy fair, ha csak jót írsz mindenkiről. Úgy gondolom, pont azzal tehetjük a legjobbat, ha őszintén megmondjuk a véleményünket prodoktumokról.  Ezzel lehetőséget adva az előadónak, hogy az esetleges hibákat meglássa, és kijavítsa, ezzel válva jobb alkotóvá. Ha pedig valaki nem bírja a negatív kritikát, az amatőr, és nincs tisztában azzal, hogy a kritika szubjektív dolog, nem pedig egy kinyilatkoztatás.

De hogy ne írjak hülyeséget, rágugliztam a kritika szó meghatározására. A wiki szerint:

A kritika (az ítélni jelentésű ókori görög κριτική szóból) olyan publicisztikai vagy esszéműfaj, amely valamely művészeti vagy szellemi alkotás – festmény, zenemű, szépirodalmi alkotás, színdarab, tudományos kiadvány stb. – értékelésén, elemzésén keresztül a magasművészet vagy a tudomány aktuális állapotáról, eredményeiről ad képet a nagyközönség számára. A kritika szükségszerűen válogat, az egyes alkotások ismertetésén keresztül azonban súlyponti tendenciákat vázol fel. Fontos feladata a művészet, irodalom stb. társadalmi és esztétikai jelentőségének feltárása, széles körű megértésének előmozdítása, ezzel végső soron népszerűsítése, az alkotóközösség és a közönség közötti kapcsolat megteremtése, a közízlés formálása.

 

Amitől én fázok, az az utolsó mondat, utolsó fele. Nem áll szándékomban közízlést formálni.

Nos mindenki döntse el a dolgot magában. Várom, hogy ki győz meg, ki lendít ki jelenlegi álláspontomból. Vitatkozzunk a facebook-on! 😉

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás