A csúcson hagytuk abba... - Le Panic interjú (2016.01.22.)
(Interjú)

Ha 10-12 évvel ezelőtt valaki azt mondta, hogy Le Panic, szerintem kevés olyan rockzenét szerető emberke akadt, aki nem tudta, hogy miről, kiről van szó. Aztán derült égből villámcsapásként 10 éve a banda beszüntette az aktív koncertezést, és ez egészen 8 évig így is maradt. 2014-ben végre újra adtak egy koncertet, ami zajos sikerét tekintve egyértelmű volt, hogy lesz folytatás, csak az volt a kérdés, hogy mikor. Nos, ez az idő eljött, hiszen holnap, vagyis 2016. 01. 23-án újra a Sportalsó színpadára lép a Le Panic! Ennek apropóján kicsit kifaggattam a Srácokat, amolyan villáminterjú jelleggel! :)

- Idén tíz éve, ha emlékeim nem csalnak, hogy a Le Panic-ot offoltátok. Mi volt ennek a pontos oka? Tudom, hogy ezek a dolgok anno elhangzottak, de szeretném, ha összefoglalnánk, hiszen csak tíz éve volt...
- (ViZo): 2005. január elején volt az utolsó koncert a 2014-est megelőzően. Gomba Írországba költözött, és megbeszéltük, hogy a Le Panic az csak ez a négy ember lehet: Andris Gomba, Gyurika, Vizo. A 2005-ös koncert sem úgy volt meghirdetve, hogy búcsúkoncert, így bármikor folytathattuk. Összeveszés nem volt, tehát amikor minden összeállt, lett egy koncert
- (Gyurika): Zoli tulajdonképpen megválaszolta a kérdést, amit még mindenképpen érdemes hozzátenni, hogy önmenedzseléssel eddig lehetett jutni, ami persze így is nagyon szép, viszont egy, a nap 24 órájában csak a zenekarral foglalkozó ember talán tovább gördíthette volna a zenekar szekerét. Persze ez -talán- meg -ha-, de volt esélye a dolognak. Különben szerintem már kicsit egymás agyára is mentünk már... :-) Viszont, ha lehet így mondani, a csúcson hagytuk abba, hiszen az utolsó koncertünk is telt ház előtt zajlott le.
- 2 éve már sikerült addig nyaggassalak Titeket, hogy csináltatok egy mondhatni visszatérő koncertet a Sportalsóban. Milyen emlékeitek vannak erről az estéről?
- (ViZo): ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ... (nevet) Komolyra véve: azt hiszem az egy olyan koncert volt, amiért az ember fia-lánya elkezd zenélni. Aki ott volt az tudja, hogy milyen leírhatatlan volt a hangulat: olyan volt, mint valami óriási osztálytalálkozó, mindenki ismer mindenkit, de rég láttalak, hogy vagy, gyerek(ek)? stb. kérdésekkel és teljes kikapcsolódással. A zenésznek pedig a legnagyobb ajándék, amikor éneklik a dalokat, amiket ti magatok írtatok. KELL ennél több? KELL, de nem olyan halkan!!!
- (Gyurika): Hát igen...Ezért érdemes csinálni ezt az egészet.A közönség hihetetlen volt, a zenekar pedig sose játszott ilyen jól.A másik, főleg most próbákon tűnt fel nekem, hogy mennyire kortalanok ezek a dalok, tehát semmivel se érzem korszerűtlenebbnek, mint bármilyen mai zenekar produkcióját, akkora energia van bennük, hogy ihaj és ezt most átadjuk a szombati koncerten.

- A zenekar tavaly volt 20 éves, ezért ez a buli egyfajta jubileumi bulinak is felfogható. Mivel készültök a fanoknak?
- (ViZo): Igen, jubileumi! :) 20+1, személy szerint úszással készülök, hogy bírjam az iramot a zenekar többi (nálam fiatalabb) tagjával... (nevet)
- (Gyurika): Magunkat adjuk az biztos:-) Letölthetővé tettük a koncert anyagát.Nem árulunk zsákbamacskát, aki 2014-ben nem volt ott, most tulajdonképpen ugyanazt a műsort fogja látni-hallani.Gyakoroltunk be még ezt-azt, aztán ha a hangulat úgy hozza, akkor azok is elhangzanak majd.
(Innen töltheted le a cuccot: https://drive.google.com/file/d/0B2JwznlwPaOtM2wtTUtVM0V2Y00/view)
-
Meg sem fordult a fejetekben, hogy esetleg új dalokat is írhatnátok? Elsősorban a Gomba és köztetek levő távolság miatt nem merült fel, hogy újra úgymond aktív legyen a zenekar?
- (Gyurika): Nem kellene dalokat írni, ha arról lenne szó, hogy egy új anyagot megjelenthetnénk, mert maradtak befejezett és befejezetlen dalok.Nagyrészt ezekre már csak én emlékszem:-) Régi tervem, hogy ezek valamilyen módon rögzítésre kerüljenek.

- Rengeteg koncertanyag van Gyurika tarsolyában és a régi cuccok sem hozzáférhetőek már sehol. Nem gondoltatok még arra, hogy ezeket valahogy elérhetővé kellene tenni, hogy mindenki a polcára helyezhesse?
- (Gyurika): A helyzet az, hogy tényleg közel 100 órányi felvétel maradt meg, hiszen szinte minden koncertet és egyéb dolgot rögzítettünk, de ezek a legtöbb esetben statikus egy kamerás felvételek és minőségük is az akkori technikának megfelelő. Van néhány olyan, ami több kamerás profi felvétel, ezek idővel a youtube-ra felkerülhetnek. A hanganyagok tekintetében jobban állunk, hiszen majd minden anyagunkat profi stúdióban vagy hasonló körülmények között rögzítettük. CD újrakiadások biztosan nem várhatók, de letölthetővé tesszük hamarosan az összes Le Panic albumot.

- Van esetleg olyan sztoritok a zenekarról, amit még nem igazán mondtatok el máshol és úgy gondoljátok, hogy a rajongókat meglepné/jól szórakoztatná? Ha lehet, akkor mindenkitől várok valami számára kedves kis szösszenetet!
-
(Gomba): Engem egyszer egy boszorkány gyíkká változtatott, de már elmúlt.
- (ViZo): Ez nagy labda: Gomba! Nem múlt el!
- (Gomba): Hazudnak az orvosok,h gyorsabban lejöjjek a csavarlazítóról!
- (Andris): Egy Molothowos fellépés alkalmával a koncert vége felé bedobtam a dobverőket a kedves vendégek közé, majd mikor vége volt a bulinak, odajött három lány, az egyik sírt. A két barinője lehordott a sárga földig, hogy hogy lehetek ilyen állat, hogy fejbe dobom az embereket! Azóta nem dobálok... (nevet) Gomba egyszer a Szigeten játszott el hasonlót, csak ott a csóka boldogan jött megköszönni vérző fejjel! (nevet)
- (Gyurika): Hegyalja fesztiválra menet kigyulladt az autó, András és én -bátran- elfutottunk, Gomba és Zoli pedig oltott:-)
- (Andris):
Amúgy nem futottam el, csak porral oltót kerestem... (nevet)
- (ViZo):
Az életem minden napja Hollywood... és én vagyok az a zenekarból, aki semmire sem emlékszik, még a dalokra sem... (nevet) (ugye Gyurika?)
- (ViZo):
Ja -valami- eszembe jutott, valami furcsa: menetes fing...
- Ezt kifejtenéd bővebben is?
- (ViZo): A zenekar ötödik tagja kérdezte a videókamerát a kezében tartva, hogy mi a f@sz az MF? Menetes Fing? megoldás: Manual Focus...
- Ötödik tag? Ő az, akit nem nevezünk nevén, de tudjuk, hogy ki az?
- (Gyurika): A pandacsöki Ati... (nevetnek) Akitől megkérdezték egy Kisbéri koncerten, hogy: - Te is a zenekarban vagy? - Persze! Majd aláírta, mint Lukács László:-D
- (ViZo): Ja én meg Tatán mondtam autogram kérőnek, hogy csak a sofőr vagyok, erre elnézést kért és ment továb.. (nevet)
- (Gyurika): Az se volt rossz, amikor Gomba hazavitte a Parkplatz stúdió kulcsát... (nevetés)

- Utolsó kérdés: Mit üzentek az Olvasóknak?
- (Gyurika): Köszönjük, hogy ennyi idő után is töretlen a lelkesedés a zenekar iránt!

A holnap este eseménye: https://www.facebook.com/events/718461878259980/

Ric$ - 2016-01-22

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!