Kiásott kincsek – Kétes: Kétesély (1995)/Kettes (1998)

Ebben a rovatban többnyire ma már nem létező/inaktív hazai underground csapatok – számunkra – meghatározó anyagait szeretnénk bemutatni, de terveink szerint terítéken lesznek még működő, akár időközben befutott előadók korai demói, lemezei is. Célunk továbbá a fősodortól távolabb eső, méltatlanul mellőzött vagy mára feledésbe merült, de mindenképpen értékes keményzenei csemegék megismertetése a nagyérdeművel. Túrjuk hát fel a lemezgyűjteményt, és poroljuk le az előásott kincseket!

A lendületes punk zenét a rock and rollal ötvöző kultikus püspökladányi (de nem csak Ladányban kultikus) Kétes jelen cikk kiásott kincseit elkészítő s egyben legismertebb felállása – több tagcsere és korai demófelvétel után – 1992 végén állt össze. A klasszikus formáció – Nagy Imre (gitár), Horváth István (basszusgitár, ének), Schmidt János (dobok) – 2000-ig működött, ez alatt a szűk nyolc év alatt országos ismertségre tett szert a püspökladányi társulat.
1995-ben – két demót követően – Kétesély címmel jelent meg a csapat első (hivatalos) műsoros kazettája szerzői kiadásban, a Rockland Bt. terjesztésében. A 10 dalt meg egy intrót tartalmazó anyag Budapesten, a Golden Sound stúdióban készült, s bár mai füllel hallgatva a hangzás igencsak „kazettás”, az akkori közegben bőven megállta a helyét. A Kétesélyen leginkább a Motörhead hatása érezhető, a szövegek pedig általánosságban véve a „kisember” problémáira, a mindennapok nehézségeire, igazságtalanságaira reflektálnak. Megfogalmazásuk egyszerű, közérthető, mégis igényesen kidolgozott – amivel megint csak nem vallottak szégyent a kor mezőnyében.

A 90-es években természetesen koncertekből sem volt hiány: 1997-ben kétszer is végigjárták az országot, ősszel az Aurórával, év végén pedig az Utazó Punkcirkusz keretein belül. Ebben az évben – a biográfiájuk szerint – összesen 68 koncertet adtak szerte az országban.

A zenekar 1998 elején ismét stúdióba vonult, ezúttal a debreceni P.Box stúdióra esett a választás. Itt készült el a Kettes címet viselő anyag, mely szintén szerzői kiadásban jelent meg. A második album nagyjából az előző vonalat viszi tovább, talán némileg egységesebb, kiforrottabb, kevésbé szerteágazó, mint az elődje. A szövegek továbbra is komolyan vehetőek, már-már komornak is mondhatók, mint ahogy a muzsika is maradt a kompromisszummentes, tökös rockandroll, nem kevés (ős)punkos beütéssel. A megjelenést követő időszakban, a Csak egy bohóc című számra elkészült a trió első és egyetlen videóklipje, ezután ismét rengeteget ment a banda, szinte minden nagyobb hazai fesztiválon feltűntek a püspökladányi srácok.

A zenekar első korszaka 2000 augusztusában zárult le, és sokáig úgy tűnt, nem lesz második. Mígnem 2006-ban, némileg módosult felállásban (a basszusgitáros posztra Nagy László érkezett, Schmidt János a dobok mellett a frontemberi szerepet is magára vállalta, továbbá Schmidt Péter személyében kiegészültek egy billentyűssel) ismét koncertezni kezdtek. Új anyag viszont nem született, és végül 2010 táján – Nagy Imre gitáros kiválása után – újból feloszlottak, ezúttal végleg.
A tagok – tudtommal – ma már nem zenélnek aktívan, mindannyian hétköznapi „civil” életet élnek Püspökladányban. A rosszkor tartott hosszú szünet, a csendes visszavonulás és az azóta eltelt idő ellenére a város (és a környék) rockzenei életének fellendülésében, újraindításában játszott szerepük elvitathatatlan, hatásuk számos bandán és előadón érezhető mind a mai napig. Mindemellett – földijeikhez, a Dying Wish-hez hasonlóan – egyértelműen túlléptek a „helyi legenda” kategórián, fénykorukban az ország minden pontján ismerték nevüket a rockerek. Szerencsés vagyok, amiért még láthattam őket élőben.

Mivel az albumok csak kazettán jelentek meg – és azóta sem valósult meg a digitális terjesztésük –, a Kétes életművének csupán töredéke érhető el a világhálón.

Kétes – Kétesély
Szerzői, 1995

A zenekar a következő felállásban játszott:
Horváth István – basszusgitár, ének
Nagy Imre – gitár
Schmidt János – dobok, vokál

1. Intro
2. Vadásznak rám
3. Túlélő-áldozat
4. Nincs határ
5. Taxival érkezett
6. Nullára futottam
7. Higgy nekem
8. Én nem
9. Tapossuk egymást
10. Számomra ő
11. Ha maradok

Kettes
Szerzői, 1998

A zenekar a következő felállásban játszott:
Horváth István – basszusgitár, ének
Nagy Imre – gitár
Schmidt János – dobok, vokál

1. Állj meg Föld
2. Harminc év
3. Játszik velem
4. Nem érdekel
5. Nem kell több
6. Így túl szép
7. Csak egy bohóc
8. Rock N Roller


Források:
https://www.discogs.com/artist/6975231-K%C3%A9tes
http://www.rockgyemantok.hu/cimlap/192?name=ketes

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás