A Marvel nagyon sokáig küzdött azzal, hogy hogyan vigye filmre a legvéresebb és legmocskosabb szájú szuperhősét úgy, hogy se a kassza ne bánja ezt meg, de maga a karakter se legyen kiherélve. Végül, 2016-ban, egy korhatáros kompromisszum keretében, Ryan Reynolds zseniális alakításában került mozikba a piros ruhás bérgyilkos, és már akkor is az volt  a legpozitívabb kritika vele szemben, hogy teljesen új színt hozott a Marvel világába, a harmadik részbe pedig úgy tűnik, ő lesz az MCU megmentője is. 

Nagy kérdés volt persze,hogy az akkoriban dübörgő Marvel Cinematic Universe hogyan fog találkozni Deadpoollal – és ezzel együtt az X-Man csapatával. Akkoriban az előbbit a Disney, utóbbit a 20th Century Fox birtokolta jogilag, így „nehéz volt az átjárás” – ez a probléma azonban megoldódott, hiszen a nagy hal azóta felvásárolta a kisebbet.

Így esett, hogy Deadpool 3 egyrészt kimaxolja a fanservízt azzal, hogy Hugh Jakman is teljes értékű szereplőként tér vissza a vászonra, másrészt, ez a Deadpool epizód sokkal túlmutat saját magán. A Deadpool & Wolverine úgy vezeti fel, és kezeli a két szereplőt, mint egy igazi kilencvenes évek beli akciófilm -ez a típusú megközelítés pedig eddig hiánycikk volt az MCU palettáján.

A 2019-es Endgame, és a klasszikus Bosszúállók bandájának „feloszlása” óta eltelt 5 évben a Kevin Feige által gründolt, egyszerre magas színvonalú, és koherens világa elkezdődött szétfolyni -ami az utóbbi időkben elég jól látszott a negatívba forduló Box-Office adatokon is.

A Deadpool második része 2018-ban jött ki-és valószínűleg sokan úgy gondolták, hogy nem is kell ebből több. Azonban a Mikiegér kreatívosai egy dolgot nagyon élemesen csináltak az elmúlt 5 évben:a  franchise renoméjának lerombolását.

Sem Dr. Strange, sem Ms. Marvel, sem She-Hulk nem állt meg a lábán, legyen szó mozifilmről, vagy sorozatról….az elmúlt időszakban a Galaxis Őrzőinek lezárása, a Pókember folytatások és a Lokira épített széria az, ami valami reménysugarat adhatott a rajongóknak. A Csíntevés Istenének sztorija be is lett emelve a Deadpool 3 történetébe -és itt össze is kapcsolódik a két, eddig különálló univerzum.

Deadpool hazatért, magával hozta Rozsomákot, és ezzel együtt az X-Meneket is.

Innentől nehéz spoilermentesen írni a moziról: ez a szuperhős (vagy inkább antihős?) történet ugyanis jóval túlmutat önmagán. Ha röviden kellene összefoglalni, akkor: innentől az új irányvonal vélhetően az lesz, hogy: multiverzum OFF, X-MEN és Fantasztikus Négyes ON.

Hosszú, kudarcba fulladt kísérletezgetés után a Marvel ezzel az alkotással tért vissza oda, amire igazán  szüksége van a rajongóknak: szuperhősök, szupergonoszok, epikus bunyók és felejthetetlen egysorosok, és rengetek flashback a korábbi alkotásokra: de nem csak az MCU indulására, hanem a első X-Men filmek, a Penge, sőt, még Electra is felelevenítésre kerül – ez pedig nem csak erős utalás a múlt és a jövő összekapcsolására, hanem óriási Marvel fan mézesmadzag is – hiszen még a megszokott Stan Lee cameót is megoldották egy kreatív megoldással, nem pedig CGI-vel.

Ezzel egy olyan Pandora szelence nyílt ki a jövőre nézve, amely megfelelő muníciót biztosít a jövőre nézve. A rengeteg Easter-Egg még a kétlábon járó képregény enciklopédiaként funkcionáló hardcore rajongók sem biztos, hogy kemény feladvány a mozi egésze, de egy átlagos nézőnek valószínűleg le sem esik a poénok fele. A content gyártóknak egy tipp: ha valamiből lehet csinálni egy „100 utalás, amit észre sem vettél” típusú videót, akkor ez az…

A „semmirevaló” Deadpool szokásához híven badass, de közben szerethető messiásként menti meg a süllyedő hajót. Talán ez volt az utolsó esély, hogy a rajongók elpártoljanak, de egy ilyen szuperhősös montázs jellegű mozi nagyon szerethetővé teszi az egészet újra.

10/10

 

 

 

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás