(Zenekritika)

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy első ránézésre máris befutó volt nálam ez a lemez. Az ilyen-olyan project nevű zenekarok és a címükben is rock & roll lemezek általában olyan zenét rejtenek, ami nem nekem szól. Azonban a csapat énekese, Kozák Peti olyan lelkesedéssel mesélt nekem a dalokról, hogy meghozta a kedvem a koronghoz.

Ric$ - 2019-04-17

(Filmkritika)


Rendezte: Ryan Fleck, Anna Boden
Főszereplők: Brie Larson, Samuel L. Jackson, Jude Law
Történet: A Marvel Studios az 1990-es években játszódó filmje, a Marvel Kapitány egy teljesen új kaland a Marvel mozis univerzumának eddig nem ismert periódusából, amely Carol Danverst követi nyomon. Mikor egy két idegen faj közötti galaktikus háború eléri a Földet, Danvers néhány szövetségessel együtt az események forgatagában találja magát, s hamarosan a világegyetem egyik legerősebb hősévé válik. (A port.hu-ról ollózva)
Captain Mar-Vell …avagy hogy kerül a Girl-Power az MCU-ba?
Tegnap debütált a mozikban a Marvel Cinematic Universe újabb darabja, a Captain Marvel (vagyis helyesen: Mar-Vell).
A 2008-as első Vasemberrel a Marvel elkezdte építeni a saját monumentális univerzumát, ahol a  szereplők, történések, utalások hol lazán, hol szorosabban összefüggnek, és egy nagyon nagy végkifejlet (Végjáték?) felé halad ez a szuperhősös –Szomszédok-. 11 év és, gyakorlatilag 20 összefüggő mozi után egyrészt nehéz -becsatlakozni- a történetbe, másrészt ennyi idő alatt az ember eldönthette, hogy ő ezt a fajta építkezést, ezt a stílust, ezeket a karaktereket szereti e vagy se. Így, aki esetleg DC fan, vagy -unom már ezt a sok hülye szuperhősfilmet- típusú ember, esetleg csak a hagyományos hazai átlag filmkritikus fikagép szintjét hozza, az most ne olvasson tovább. Ez egy hamisítatlan rajongói kritika lesz, Kiss UtolsóCsillagharcos Ákos tollából.

Ric$ - 2019-03-11

(Könyvkritika)


A Fumax valami eszméletlen tempót diktál az utóbbi időben, ami nem csak a jobbnál jobb regényeik megjelenésében nyilvánul meg, hanem a Fumax Képregényzóna kis túlzással naponta bővülő kínálatában is. Mindenek előtt az újdonságok (na jó, újabbnak mondhatóak) közül a Locke & Key első kötete kerül górcső alá, ami hívogató Luxuskiadás jelzővel jelent meg.

Ric$ - 2019-03-06

(Filmkritika)


Rendezte: Robert Rodriguez
Főszereplők: Rosa Salazar, Christoph Waltz, Jennifer Connelly
Sztori: Évszázadok múlva a jövőben, Iron City roncstelepén egy kiber-doktor, Ido, rábukkan a magára hagyott, eszméletlen kiborglányra, Alitára, és magával viszi klinikájára. Magához térve, Alita képtelen felidézni, kicsoda ő, és a világról sincsenek ismeretei; minden új élményt jelent számára. Próbál hozzászokni új életéhez és Iron City veszedelmekkel teli utcáihoz, miközben Ido óvná őt rejtélyes múltjától. A lány összebarátkozik a talpraesett Hugóval, aki viszont inkább segítene neki visszanyerni emlékezetét. A két fiatal egyre közelebb kerül egymáshoz, ám az Alita nyomában járó halálos erők hamarosan fenyegetést kezdenek jelenteni kapcsolatukra. Ekkor ébred rá a lány, hogy különleges harci képességekkel rendelkezik, amiket barátai és szerettei védelmezésére fordíthat. Elhatározza, hogy fényt derít származására; Alita olyan útra indul, ami során megmérkőzik e sötét, romlott világ igazságtalanságaival, és azt is felfedezi, hogy egyetlen fiatal nő is képes változtatni a világon, amiben él. (A port.hu-ról ollózva!)
Baszd meg a kegyelmedet! – Alita, a harc legbájosabb angyala - Kiss Ákos vendégcikke!
James Camerontól megszokhattuk, hogy nem szokta kis fákba vágni a fejszéjét. A monumentálisabbnál monumentálisabb projektek (Titanic, Avatar, stb.) mellett egy közel két évtizedes álom volt a japán manga képregény, az Alita megfilmesítése. (Guillermo Del Toro hívta fel a figyelmét a műre, még a ’90-es évek közepén, ezt ezúton is köszönjük neki).

Ric$ - 2019-03-04

(Zenekritika)


Meglehetősen rendhagyó írás, ha egy CD-t és egy könyvet kvázi egyszerre kritizálnak, vagy mint jelen esetben egy cikkben publikálnak róla. Mivel nekem kicsit összeforrott a kettő, úgy voltam vele, mi lenne ha? Hát ez lett. Az Aréna-bulira készülődés közben újraolvastam a könyvet és meghallgattam (sokszor) a CD-t.

Ric$ - 2018-12-03