Kowalsky interjú
(Interjú)

Anno a Black-Out frontembereként ismerhettük meg, majd feltûnt a Mantra soraiban, késõbb pedig megalapította a Kowalsky meg a Vega névre hallgató zenekart. Három éve kilépett, majd nemrég visszatért a Black-Outhoz, így jelenleg három zenekarban is betölti a frontember szerepét. Karakteres hangja, azonnal felismerhetõ szövegei az egyik legelismertebb hazai énekessé tették. Mivel manapság elég sok minden történik körülötte, volt mirõl beszélgetnem Balázs Gyulával, vagy, ahogy mindenki ismeri, Kowalskyval.

- Kowa! Nagyon köszönöm, hogy vállaltad az interjút! Elsõként arra lennék kíváncsi, hogy lett Balázs Gyulából Kowalsky? :)
- A gimnázium után egy technikusképzõben kaptam a nevet Véró Józsi barátom által. Egy regényfüzet bérgyilkos "hõse" volt az ominózus Kowalsky és valamilyen oknál fogva,említett pajtásom rámtestálta ezt a lengyel eredetû családnevet. Utána már mindenki így szólított... Úgyhogy nem volt választásom! :)
- A Black-Outban 15 éven át voltál Te a frontember. Aztán 2007-ben, mikor a szakma Fonogram Zenei díját is elnyertétek, kiléptél a zenekarból. Miért?
- Ellaposodott a szakmai és emberi kapcsolatunk a zenekaron belül. Ez engem nem elégített ki, úgyhogy hosszú huzavona után így döntöttem. Persze a kapuk részemrõl mindig is nyitva maradtak!
- Sejtetted, hogy ilyen hamar visszakerülsz a csapatba?
- Igen. Mint mondtam számomra nyitott kérdés maradt a Black-Out ügy,úgyhogy örömmel konstatáltam az újrakezdés gondolatát. Valójában minden úgy alakult, ahogyan arról beszéltünk a Szabiékkal a szakításunkkor... Egy apró részlettõl eltekintve. Én ugyanis felvetettem,hogy pihentessük a csapatot két évig, és ha úgy látjuk és kellõ tûz van bennünk újra,akkor csapjunk újra a húrok közé. Na, most pontosan ez történik,azzal a különbséggel, hogy ezalatt a két év alatt nem pihent a csapat!
- Ha jól érzitek magatokat a színpadon, elképzelhetõ, hogy lemezt is készítsetek?
- Simán el tudom képzelni... Bár errõl egyelõre még nem egyeztettünk.
- Hallottad a Csordás Robival készült albumot? Ha igen, mit gondolsz róla?
- Azt hogy egy nagyon jó rock album,egy kiváló énekessel. Bár számomra nem Black-Out lemez... A Black Out sajátos csapat ugyanis. Legfõképpen három, Békéscsabáról Budapestre felköltözött ember szakmai és élettörténete,amit nem hiszem, hogy másképpen lehetne reprodukálni. Ez természetesen a saját külön bejáratú véleményem.
- Mikor a Vega megalakult számítottatok ekkora sikerre?
- Nem igazán. Pontosabban nem nagyon gondolkodtam ezen. Hiszen a Kowalsky meg a Vega egy hobby csapatnak indult... Hála érte az Úrnak: meg is tudott maradni annak! Csak mára már nagyon sok barátja van! :)
- Miben más szerinted a Vega a Black-Outhoz képest?
- Szinte mindenben. Legfõképpen felépítésében, de zenei irányultságában is természetesen.
- Mikor jelenik meg a Vega új lemeze? Mire számíthatunk?
- Nyilvánvaló a válaszom. Hiszen ha engem kérdezel, akkor azt mondom,hogy nagyon jó és izgalmas lemez lesz az ötödik! Ezt komolyan is gondolom persze. Hiszen ha azt gondolnám, hogy ez most elég szar lemez lesz, akkor ki sem adnánk! :)
Egyébként május közepén szeretnénk megjelentetni. Az biztos, hogy mi el is fogunk készülni a stúdióban addig. Reméljük a kiadó is tartja majd magát az eredeti tervhez! 
- A Paragerilláról mit kell tudni? Honnan jött a csapat ötlete?
- Újvári Petya (korábbi Kowalsky meg a Vega dobos) mutatott be Vidák Robinak akik zseniális flamenkó gitáros. Együtt igazán tüzes zenét hoztunk össze!Én nagyon imádom! Hamarosan elkészül az elsõ hét szám stúdiófelvétele,és azt közre is adjuk. Utána felkészülés és nyár elején - úgy június derekán meg is tartjuk az elsõ nyilvános bált!!!
- Mit gondolsz a Mantrában eltöltött éveidrõl?
- Nagyszerû társulás jó emberekkel. Barátság ,bölcs döntések és tiszta életvitel. Nagyon röviden ...
- Hogy értékeled most a 108 címû lemezt, amin egyedül Te énekeltél?
- Szerintem az eddigi legnyíltabb mondanivaló konferálása volt az a részemrõl. Arról amit gondolok,amit hiszek és ami éltet. Azonban a zene nem igazán az én világom. Inkább hallgatni szeretem a keményebb vonalakat, mint énekelni. Persze az a lemez még nem is volt olyan durva, mint a többi Mantra album ... És legfõképpen koncertek.
- Elképzelhetõ, hogy egyszer újra beállj a Mantra mikrofonja mögé?
- Isten útjai kifürkészhetetlenek... :)
- A festéssel hogy állsz? Mikorra várható a következõ kiállításod?
- Majd az év második felében lesz talán idõm újra vászon elé ülni. Így kiállítás is csak az év végén várható... ha nem jövõre.
- A Jéglanka meséi egy nagyszerûen sikerült könyv. Tervezel valamikor egy újabb kötetet?
- Igazából jól állok egy újabb anyaggal is (kész van úgy a 80%-a),amely a Kowalsky meg a Vega tagjainak találkozásáról és kalandjairól szól majd...Úgy volt, hogy márciusban ez meg is jelenik. Azonban személyi változások történtek a kiadóban, és ez átformázta a könyvvel kapcsolatos terveket is. Ezévben mindenképpen szeretném megjelentetni... De egyelõre biztosat nem tudok még mondani ez ügyben.
- A zene, a festés, és az írás mellett jut elég idõd a családodra?
- Hát persze. Ha nem így lenne, akkor valamelyiket kiiktatnám. Ha akkor sem menne, akkor kiiktatnám a következõt is, és ha még akkor sem tudnék elég idõt együtt lenni a fiaimmal, akkor vinném õket magammal a koncertekre. De erre hála az égnek... Nincs szükség! 
- Azok közül, amiket elértél, mire vagy a legbüszkébb?
- Nem szeretek én büszkélkedni. Inkább hálát adok Istennek minden kegyéért.
- A keleti filozófiák iránti vonzalmad több dalszövegeden is érezhetõ, sõt szerintem a Jéglanka meséin és a képeiden is. Minek hatására kezdted el ezek tanulmányozását?
- Benne van a karmámban. Vagy fogalmazzunk úgy :így születtem! Amióta az eszemet tudom foglalkoztat az élet dilemmája...Bár nem tûnik fel a munkásságaimban,de aktívan tanulmányozom a kereszténység tanításait is. Tény azonban,hogy a Bhagavad Gíta nagy hatással van az életemre.
- Van köztük olyan, amely igazán közel áll Hozzád?
- A vaisnava tanítások kedvesek a szívemnek.
- Mik azok a dolgok, amik Téged abszolút nem érdekelnek, egyáltalán nem is foglalkozol velük? Létezik ilyesmi?
- Nyilván van ilyen, de nem tudok róluk... Mert nem foglalkozom velük egyáltalán! :)
- Van még esetleg valami, ami kimaradt, de szívesen megosztanád az Olvasóinkkal és velünk?
- Nemigen...
- Üzensz valamit az Olvasóinknak?
- Igen. Nagyon szépen köszönöm, hogy idõt szántak erre az interjúra, és hogy meghallgattak!Örök hála! :)
- Köszönöm az interjút!

Ric$ - 2010-03-07

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!