Bikini - interjú
(Interjú)


Ha valaki szereti az igényes, tartalmas szövegekkel dúsított hard rock zenét, a Bikinről biztosan hallott már. Az idén a harmadik X-et karcoló zenekar basszusgitárosát, vezetőjét, Németh „Lojzi” Alajost az internet segítségével faggattam ki a zenekar körülötti aktualitásokról (is).

- Engedd meg, hogy gratuláljak ehhez a 30 évhez! Ezt a nem mindennapi alkalmat egy nagykoncerttel ünnepeltétek meg. Hogy éreztétek magatokat a bulin?
- Tényleg ritka egy zenekar életében a 30. születésnap, így nekünk sem volt mindennapi. Igazodni kellett a kor igényeihez és áthangszerelni a dalok nagy részét. Így kerülhetett a színpadra egy vonósnégyes, egy big band, Nagy János zongoraművész és még sokan mások. Remek három és fél órát töltöttünk a színpadon úgy, hogy több mint a fele kimaradt a Bikini repertoárnak.

- Mi alapján állítottátok össze a koncertprogramot?
- Azok a dalok lettek összeválogatva, amelye a legmarkánsabban képviselik a zenekar irányát, üzenetét. Balladákat, politikai állásfoglalásokat és régmúlt emlékeket is belekevertünk ebbe a műsorba.

- A közönség, kollégák, barátok reakció milyenek voltak a koncertre?
- A közönség reakciója is azt mutatta, hogy jó volt a válogatás, szerethető, helyenként művészi értékeket bemutató maratoni buli volt. A honlapunkon olvasható bejegyzések tanúsítják, hogy jó munkát végeztünk nemcsak a BS színpadán, hanem az elmúlt 30 évben.

- A koncert hanganyagát kiadtátok dupla cd-n és dvd-nis. Miért nem került rá minden elhangzott dal?
- Minden elhangzott dalt azért nem tettem rá az albumra és dvd-re, mert a Syma csarnok dvd 2008. tartalmaz jó néhány dalt ebből a műsorból és nem akartam feltétlenül ismétléseket az említett hanghordozókon.

- A The Rovers Refuge dalt ki választotta be, és miért? Illetve a Very az élet sanzonosítása kinek az ötlete volt?
- Patrick McMullon jó barátom, látogatom a koncertjeit, így az ötlet a jó hangulatú buliaitól jött. Legyen egy rövid időre más, de jó hangulat a színpadon.

- Lukács Peta csatlakozása óta két új stúdiólemez, és egy újra felvett klasszikusokkal teletűzdelt Best Of koronggal jelentkeztetek. Milyennek érzed ezeket a lemezeket most?
- Mindegyik korszakalkotó. Peta jelenléte vérfrissítés a javából. Új energiákat, fegyelmet hozott magával, ami feltétlenül hallható a lemezeken.

- Nem csak szövegekben, zenében, hanem a kiadványok színvonalában is példamutatóak vagytok. Fekni, digipack, bónusz dvd, dupla cd szimpla áron… Megéri a mai világban ennyire igényes formában megjelentetni a hanghordozókat?
- Szerintem mindenképpen megéri. A lemezeladás ma már nem üzlet, de ha valaki mégis költ rá, akkor minőséget tegyen a kosárba. Nekünk azért fontos a lemezmegjelenés, mert így jutunk el az otthonokba, és így költözünk az emberek szívébe. A koncerteken pedig nem süket füleknek játszunk, hiszen otthon már a közönség nagy része hallotta az új dalokat.

- A rajongók meghálálják ezt a törődést a lemezvásárlással?
- A rajongók nélkül ez nem működne, ezért vigyázunk a kapcsolattartásra és a színvonalra. Ezúton köszönöm nekik ezt a sosem múló szeretetet, amivel 30 éve körül vesznek minket.

- Dalaitok az első pillanattól fogva mély mondanivalóval rendelkeznek. Mi alapján választjátok ki a szövegírókat, illetve álltok neki a szövegírásnak?
- A szövegírók kortársaink ugyanabból a korból és társadalomból. Nagyjából egyforma gondolkodású emberek vagyunk, ezért ülünk ugyanazon a szekéren és megyünk egy irányba. Nagy Feró, Dévényi Ádám, Trunkos András, Katona László és Jantyik Zsolt. Köszönjük, hogy segítették a munkánkat.

- Akár hányszor egyek el Bikini koncertre, mindig páratlan jókedvvel, elégedetten térek haza. Látni rajtatok, hogy örömből zenéltek. Mi motivál, inspirál még ennyi év után is?
- A Bikini az egyik legjobb hangulatú zenekar, akit ismerek. Sosem vitatkozunk, mindig jó a hangulat a buszban és a színpadon. Ez jön le a közönségnek is, ezért is szeretnek minket többek között.

- Nem tudom, mennyire korai még a kérdés: Mikorra várható a következő Bikini stúdiólemez?
- 2013-ra van felkérésünk új lemezre. Várom az új felhajtóerőt, témákat, érzelmi feltöltődést, és persze a végső határidőt, ami a legjobb múzsa.

- Mit várhatunk tőle?
- Ugyanazt, amit az összes többitől. Ha megjelent, majd utána beszélünk róla.

- Van kedvenc Bikini-albumod? Miért az?
- A közeli helyeken az egyik kedvenc lemezem, talán a rendszerváltás lemeze, azért olyan kedves nekem.

- A 30 éves jubileum kapcsán nem terveztek fellépéseket az úgynevezett Ős-Bikinivel?
- Nem, az olyan korai szakasza volt a Bikini történetének, hogy kár lenne összemosni a mai zenekarral. Ferót a legnagyobbak közé sorolom, de ma nincs olyan közös akarat, ami összehívná azt a négy fiút, akit Ős Bikininek hívnak.

- Milyennek látod az első két, Nagy Feróval készült lemezt most?
- A mai napig a legjobb 10 magyar lemez közé sorolja az alternatív újságírás és persze én is.

- Van néhány formakérdésünk, amire természetesen nem kötelező válaszolni!
1.: Nem érdekel, hogy kire, de Te eljársz szavazni?
- Igen, és járok szavazni.

2.: Megélsz a zenélésből?
- Ezt csinálom 37 éve és ebből élek. Voltak mélypontok és magaslatok is. Összességében meg lehet élni a zenélésből.

3.: Mit csinálsz, amikor nem zenélsz? Van hobbid?
- Ha nem zenélek, akkor angolul tanulok, délutánonként sportolok. Imádom ezt az életet, nem cserélnék senkivel.

4.: Ha ismered az Oldalunkat, kérlek véleményezd pár sorral!
- Színvonalas, érdekes oldal, szeretettel ajánlom mindenkinek!

- Kimaradt valami, amit hozzátennél esetleg?
- Köszönöm a kérdéseket, köszönöm a lehetőséget.

- Üzensz valamit az Olvasóinknak?
- Kossuth Lajos üzengetett régen és neki sem sikerült, úgyhogy ezt most én is kihagyom. Egy Jantyik Zsolt szövegrészlettel búcsúzom.

A végtelen égen a csillag a ránc,
csak elkopik, egyszer a nyakból a lánc.
Úgy van az élet is, mint a mosoly,
elkopik emberek arcairól.- Köszönöm az interjút!


Ric$ - 2012-07-17

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!