A Resztelt Máj - Sertés májból
(Abrak)

Nem is igazán értem, miért tettem hozzá a címhez, hogy sertés májból, hiszen én csak abból készítem. Persze, lehet készíteni csirkemájból is, csak szerintem sertésbõl az igazi.

Ez egy igazi parasztos étel, ami ráadásul még olcsónak is mondható. Éppen ezért a mi konyhánkban elég gyakori vendégnek számit.
Hozzávalók (4 személyre):
1-1,5 kg Sertés máj, 2-3 fej hagyma, 3 paradicsom, 1 édes zöldpaprika, 1 erõs zöldpaprika, zsír, só, bors, majoránna, õrölt kömény, esetleg mehet bele egy pici tárkony és/vagy bazsalikom is!

Elkészítés:
A hagymát szálasra, a májat pedig csíkokra (laskára) vágjuk. A hagymát a zsíron kicsit megpirítjuk, majd felöntjük némi vízzel, megsózzuk, és puhára pároljuk. Amikor ez megvolt, hozzáadjuk a májat, amit szintén megpirítunk. Mikor a máj is pirult picit, azt is megsózzuk. Itt már hallom is felszisszenõ hangokat, miszerint ha megsózzuk a májat, akkor az megkeményedik! Az agyuk, az fog megkeményedni. Én garantálom, hogy olyan puha lesz, hogy nyelvvel szét lehet majd nyomni!
Ugyanis mikor felöntjük a megpirított májat, és hozzáadjuk a fûszereket (bors, paprika, majoránna), akkor tegyük hozzá az õrölt köményet is! (A fent írt mennyiséghez kábé fél/háromnegyed kávéskanálnyit!) Nem kell megijedni, a kömény ízét a máj elnyomja, viszont az meg megpuhítja õt!
Mikor már forr egy ideje, akkor tegyük bele a paprikákat, és a paradicsomot. Fõzzük együtt az egészet addig, míg a máj meg nem puhul. (Ez kábé 25-35 perc!) Természetesen sózható utólag is, de közel sem fogjuk ugyanazt az ízhatást elérni!

Remélem ízleni fog mindenkinek!
Jó étvágyat kívánok!

Ric$ - 2011-03-15

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!